Nyheter fra Spania

Kort for Eldre; – med mange fordeler.
Delstatsregjeringen i Valencia har i disse dager gitt ut et nytt Tarjeta del Mayor . La Nucia kommune informerer at alle over 65 år, som er residenter i kommunen, kan nå gå på Centro Social el Calvari og få dette kortet gratis hos sosialrådmannen: el Consejal de Tercera Edad.
Med dette kortet har du mange fordeler bl.a. rabatt på innkjøp i supermarkeder og andre forretninger.


Stor spansk togleveranse
Noen lyspunkt: Det spanske jernbaneselskapet Talgo, har inngått en kontrakt med Kazakhstan for levering av togsett til en verdi av 989 millioner euro over en periode på 15 år. Totalt skal Talgo leveere 1044 togvogner. For ikke lenge siden inngikk selskapet en stor kontrakt for levering av høyhastighetstog til Saudi- Arabia.


Må kutte hjelp
Sjømannskirkens arbeid med å ta hånd om mindreårige norske barn i Spania må reduseres fordi pengene som i sin tid kom fra TV-aksjonen Blå Kors, nå har tatt slutt. Innsatsen i Familiveiviseren må reduseres fra 2,5 stillinger til 1,5 stillinger på grunn av pengemangel.

– Det er politisk uansvarlig at norske myndigheter legger til rette for norske familiers bosetting i utlandet gjennom tilskudd til skoledrift uten at man samtidig sikrer at de mest grunnleggende behov blir ivaretatt for de svakeste, sier generalsekretær Audun Myhre.

Norge sender over 67 statlige millioner i året til Spania for at norske barn skal få gå på norsk skole. Barn som rammes av omsorgssvikt, må derimot få hjelp fra Sjømannskirken. Bare det siste skoleåret har Familieveiviseren hjulpet hjem åtte norske barn som er utsatt for omsorgssvikt i Spania. Sjømannskirken håper nå at norske myndigheter skal bidra med mer støtte til arbeidet det er et tydelig behov for.

– Blå Kors og Sjømannskirken har sendt departementet en møtehenvendelse for å diskutere finansieringen av et prosjekt rettet mot norske barn i Spania. Vi har henvendelsen til behandling, opplyser Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet til Aften-posten


Rykter eller sant?
Ryanair får mye tvilsom PR i spansk presse disse dager. Nå refereres det til hele tre tilfeller der fly fra selskapet har måttet nødlande fordi de gikk tom for fuel. Det skal dreie seg om fly på vei til Madrid, som måtte snu pga dårlig vær på Barajasflyplassen. I følge avisrapportene sendte pilotene ut nødmelding, og i et tilfelle skal piloten også ha bedt om at ambulanser og politi ble sendt til Maniseflyplassen i Valencia før landingene. Historiene blir verken bekreftet eller benektet av Ryanair.

En episode som imidlertid er kjent, stammer fra 14.mai i år, da et Ryanairfly fra Stanstead til Alicante måtte omdirigeres til Valencia pga av dårlig vær. Flyet av typen Boeing 737 med 138 passasjerer prøvde å lande to ganger på El Altet før det måtte gi opp fordi flyet var i ferd med å gå tom for fuel. Pilotene sendte ut “Mayday” før de klarte å lande med “tørre” tanker i Valencia.

Det har lenge gått rykter om at Ryanair går med minst mulig drivstoff på tankene for å spare vekt. I nødstilfeller kan det fort vise seg å være en dårlig løsning. Ryanair har som kjent en konflikt gående med AENA (Det spanske luftfartsverket) om ombordstigningstubene på El Altet. Ryanair er også sterkt misfornøyd med nye spanske flyplassavgifter, og sier disse i alvorlig grad skader lavpriskonseptet.Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.