Nyheter fra Spania


Dårlige språkkunnskaper blant unge
Ni av ti spanjoler mener det er viktig å kunne andre språk, og at det er bra for barnas fremtid. Kun 27% av voksne spanjoler snakker andre språk, mens prosentandelen i resten av EU er 42%. Tallene er basert på en studie utført i 14 EU-land. Studien viser at kun 25% av EUs unge befolkning behersker et utenlandsk språk.

Spansk ungdom overgår EU-gjennomsnittet med 3%. Som et tiltak for å øke språkkompetansen blant unge spanjoler vil den spanske stat investere 19 milliarder euro i syv år fra 2014 i forbindelse med programmet “Erasmus para todos”, som er en stipendordning for unge studenter. På denne måten kan studenter lettere studere språk i utlandet.


Cristiano fortjener statue”
Det argentinske fotballesset Diego Armando Maradona skrev nylig i avisen “Times of india”, der han har fast spalte, at Cristiano Ronaldo burde få sin statue i Lisboa. Utsagnet ble gjort i forkant av kampen mellom Portugal og Spania i Europacupen, der han fremhevet Ronaldos tre mål mot Holland og Tjekkia som gjorde at Portugal gikk til finale.

Videre het det i spalten: “I årevis har Cristiano Ronaldo slitt med å komme opp og frem. Verdens beste fotballspiller, ved siden av Messi, virket frustrert og nølende når han representerte Portugal. Heldigvis for han satte treneren Paulo Bento spilleren Pepe i forsvar, Meireles på midtbane og Nani oppe, noe som gjorde at Ronaldo fikk mer
frihet til angrep”. Maradona skriver også i spalten at Spania er dominerer med en irriterende letthet!


Sengen som rer seg selv
En seng som rer seg opp selv, høres ut som en usannsynlig drøm. Nå har en mann fra Baskerland brukt de siste tolv årene på å gjøre drømmen til virkelighet. På sin fritid har han konstruert prototypen av det som kan bli en kommersiell intelligent seng. Den rer seg opp på kun 50 sekunder.

Mannen heter Ascencio Zubeldía, er 56 år og bor i Villabona i Guipúzcoa. Sengen har han kalt “Ohea” som betyr seng på baskisk. Sengen har et lokk på hver sin side. Tre minutter etter at du har stått opp åpner disse seg og ut kommer to armer. Disse er utstyrt med ruller som ruller dynen på plass mens putene løftes automatisk og legges oppå den nystrukne dynen. Mannan har altså brukt 12 år av sin fritid på prototypen som har kostet 1500 euro. Han regner med at utsalgsprisen blir halvparten når den serieproduseres. I første omgang vil sengen selges via internett.


Vinn en villa i Det Indiske Hav
Regjeringen i Mozambique lanserte nylig turistkampanjen “Vinn en paradis- øy”, der de lodder ut en villa på en øy i det Indiske hav for fire personer i 25 år. Kampanjen blir annonsert på nett og på tv, og har som formål å vekke internasjonal interesse for øyene og kysten av Mozambique som turistreisemål.

Under en pressekonferanse i Maputo informerte turistsjefen i Mozambique, José Tomo Psico, om kampanjen. Deltakelse er via SMS, der 15 finalister blir trukket.

De 15 finalistene deltar i et tv-program for å konkurrere om premien som ikke bare omfatter bruk av huset i 25 år, men også reiseutgiftene de tre første årene. “Vinneren får bruke huset to uker i året i 25 år, og mottar leieinntekter på eiendommen”, uttalte turistsjefen under pressekonferansen. Premien er verdsatt til 25 millioner dollar. Lotteriet starter 1. juli i 120 land. Se www.winanislandparadise.com for mer informasjon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.