Nyheter fra Spania


Tekst: Bente Puig

Bankene trenger 133 milliarder
Den 31. juli blir de nøyaktige tallene offetliggjort som viser hvor mye Spania trenger for å dekke et skakkjørt banksystem. Vi vet med ganske sikker nøyaktighet at EU er villige til å gjøre et slikt innskudd med inntil 100 milliarder euro. Nå viser en ny undersøkelse utført av økonomen Carlos Sánchez ved Plataforma por la Nacionalización de las Cajas at bankene trolig vil kunne trenge 133 milliarder. Bankene mistenkes for å ha “sminket” på de foreløpige tallene, og utenlandske investorer tviler på deres troverdighet. Rapporten sier at samtlige banker i Spania trenger tilskudd da alle har risikable utlån der store deler trolig vil gå som rene tap. Per i dag har spanske banker risikable utlån til en verdi av 191 milliarder euro..


Over halvparten ønsker selvstendighet
En spørreundersøkelse utført av Centro de Estudios de Opinion i Barcelona viser at 51,1% av katalanerne ville stemt for et selvstendig Cataluña ved et eventuelt valg. 55% mener de ville levd bedre under et selvstendig og uavhengig styre. 2500 katalanere deltok i spørreundersøkelsen som ble utført i begynnelsen av juni i år. Direktør ved forskningssenteret, Jordi Argeleguet, hevder at tallet har fordoblet seg siden 2006 og at det er første gang tallet har oversteget 50%. Bare de siste fire månedene har antallet steget 6,5%.


Blått flagg for de beste strendene
540 spanske strender kan fl agge med blått for høy kvalitet på badevann og fasciliteter på strendene når Spania nå har fått 29 nye flagg. Det er Costa Blanca som har flest flagg, men Murcia har gjort seg fortjent til 14 nye flagg i år. Galicia har fått 13 nye fl agg, Andalucía med Costa del Sol har fått 12 og Kanariøyene 7. De populære Balearene med Mallorca, Menorca og Ibiza ble de store taperne med 17 flagg i minus. For å få det blå flagget må strendene oppfylle 32 kriterier. Vannkvaliteten må være bra, omgivelsene ryddige, toalettene rene, topp sikkerhetsforanstaltninger og god tilretteleggelse for funksjonshemmede. Hellas ligger på andreplass etter Spania med 394 strender med blått flagg, Frankrike med 358, Tyrkia med 355, Portugal med 275 og Danmark med 253.


Spanjoler i dårlig form
70% av den spanske befolkningen innrømmer at de opplever mye stress, 60% hevder de har dårlig kondis, 50% har dårlig råd og 40% sover dårlig. Men som en kontrast til de harde fakta hevder de fleste at de har en høy livskvalitet! Hvem har vel ikke hørt en spanjol si: “como en España no se vive en ninguna parte” (slik man lever i Spania lever man ingen steder)? I en spørreundersøkelse var gjennomsnittet på livskvalitet en syv´er av ti mulige. Ikke verst når alle andre faktorer er på hell!

Leave a Reply

Your email address will not be published.