Norsk og spansk matkultur

Etter å ha spist middag på spansk maner forstår jeg at vi har ulike matkulturer. Jeg var jo for så vidt klar over det, men det er først når du spiser middag i et spansk hjem og ikke på restaurant at du ser forskjellene virkelig godt.

Tekst: Edna Somerset

Vi ble servert tapasretter, noe man bruker mye i Spania. Det slo meg hvor mye enklere dette er å servere enn våre tunge middager med saus og poteter som skal holdes varme inntil alt kan serveres samtidig. Ofte er da enten potetene eller sausen kald. Med tapas slipper man det! Her er det heller ikke snakk om at det er uhøflig å bruke gaffelen sin til å forsyne seg fra fatene, det er helt vanlig, så lenge man bruker den kun på det man selv skal spise. Så avslappet!

Vi fikk babyblekksprut (chopitos, chipirones), noe som ikke falt helt i smak hos meg. Jeg vil helst ikke at maten skal ligge og kikke opp på meg fra tallerkenen! Ingen sure miner, blekkspruten ble overlatt til spanjolen i huset, som koste seg storslagent. Selv forsynte jeg meg godt av tortilla og skinkekroketter, ferskt brød og allioli. Og selvfølgelig rødvin! For et måltid! Jeg savnet faktisk ikke potetene og heller ikke sausen!

Jeg spurte vertinnen hva de spiste på julaften. Reker. Reker?! Det er jo ikke julemat! Kanskje nyttårsmat, til nød, men ikke julemat! Hva med ribben, potetene, sausen, pølsene….. den ekte norske julemiddagen? Fett og atter fett! Ved nærmere ettertanke er nok rekene et lettere og sunnere alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.