Norgesvenn Vicente Arques Cortés

Fra matteprøver i småskolen til byrådsoppgaver på rådhuset. Småskolelaereren ble valgt til å styre fra øverste plan. Hvem er han egentlig, ordføreren i Alfaz del Pi?

Ordfører Vicente Arques Cortés, PSOE, er en folkets mann. Ingen primadonnanykker, bena godt plantet på jorden, ung og dynamisk. Kanskje akkurat den friske pusten bystyret i den lille kystbyen trenger. Med sine 38 år og med bakgrunn som småskolelærer, ble han i forvalgt til å styre fra øverste plan med 1000 stemmer mer enn det daværende PP-styret.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

– Det var på tide med nytt styre. Vi førte en god valgkamp og fikk gode lister, sier ordføreren som syntes alt oppstyret var uvant.
– Det var rart til å begynne med, sier en fortrolig ordfører, å se seg selv på plakater, omtalt i aviser, å miste intimiteten, men etter to år i stillingen har jeg vendt meg til det.

Vicente Arques Cortés er født og oppvokst i Alfaz del Pi. Her bor han med kone og to små barn. Kona er småskolelærer akkurat som han selv, og er vant med å inngå kompromisser. Å være ordfører medfører endringer og mye ansvar.
– Selv om jeg nå er ordfører og har et stort ansvar er jeg fortsatt far, sier Vicente Arques Cortés og bedyrer at han henter og bringer fra barnehage akkurat som alle andre fedre.
– Men fritid blir det ikke så mye av.
Det er som regel tilstelninger jeg må være med på hver eneste dag, til og med i helgene. Det er alltid et teater eller en tilstelning. Da prøver jeg så ofte som mulig å ta med meg kona og barna, sier den jordnære mannen som ikke lar en ordførers ansvar gå utover familielykken.

Intenst år
Det siste året har vaert intenst, sier Vicente og referer til de store arrangementene som er holdt i kommunen. På den norske nasjonaldagen,, kom både statsminister Jens Stoltenberg og statsminister José Luis Rodríguez Zapatero på besøk til Alfaz del pi, i
tillegg til en estravagant filmfestival med store spanske stjerne på løperen. Og ikke nok med det kom selveste delstatspresidenten av Valencia Francisco Camps til den
ofsielle åpningen av kulturhuset Fundación Frax i Albir. Vicente er også godt informert og engasjerer seg i utgravningene av Villa Romana i Albir, der arkeologer har avslørt en gammel romersk bosetting.

Visjoner og planer for kommunen
Vicente kan avsløre at kommunen har fått tilslag på PlanE for inneværende år. Med støtten på 2.266.000 euro vil rådhuset bygge 44 VPO-leiligheter. Dette er billige leiligheter beregnet for de aller mest trengende. Med kommunens støtteordninger
vil en slik leilighet koste 68.000 euro. Leilighetene skal ligge ved ungdomsskolen i Alfaz, og skal være ferdige 12. februar i år. Det skal også bygget et nytt eldresenter, og politistasjonen skal utvides og pusses opp. 750.000 euro er øremerket sosialrådet i kommunen, slik at de kan fortsette sitt gode arbeide med å hjelpe de mest trengende i Alfaz del pi. 250.000 euro går til de arkeologiske utgravningene i Albir.

På Norgesbesøk
Ordføreren deltar på Reiselivsmessen for andre gang.
– Det er en veldig viktig messe å delta på. Her knyttes mange viktige kontakter, sier ordføreren og legger til at atmosfæren på reiselivsmessen er mer uformell enn på store messer som Fitur i Madrid.

– De er så små forhold. Folk kan komme bort til deg og hilse på deg fordi dem har sett deg på gaten i Alfaz. Det skjer ikke på Fitur, ler den sympatiske ordføreren.

Oslos severdigheter står på programmet under Norges-besøket.
– I for besøkte vi Holmenkollen, Fram, Kontiki, slottet, Aker Brygge, Nasjonalmuseet og Sinnataggen.
At det severdige barnet er et stadig offer for råhjertede hetteranere var overraskende for ordføreren.
– Nei, tuller du, spør ordføreren og himler med øynene. At Munchs Skriket har lidd samme skjebne er viten kjent, og er kanskje en medvirkende årsak til maleriets berømmelse i utlandet. Det forvrengte ansiktet var utvilsomt ordførerens favoritt på
Nasjonalmuseet, et ansikt spanjoler stort sett bare har sett på bilde, trykket på t-skjorter, platecover eller andre artikler. Å få se originalen var defnitivt et høydepunkt besøket verdt.

Integrering
På spørsmål om vi noen gang kan komme til å se en nordmann i ordførerstolen, svarer Vicente Arques Cortés diplomatisk, men ærlig.
– Det er ganske komplisert, men Alfaz er jo en pionerkommune med hittil tre norske rådmenn, så det er jo ikke helt umulig, svarer han.

Integrering er et tema som opptar den unge ordføreren.
– Jeg kjenner mange nordmenn, har naboer som er norske. Graden av og behovet for integrering er selvfølgelig veldig aldersbetinget. Språket er viktig, men det er en høyst individuell sak. Ikke alle har behov for å integrere seg, spesielt de eldre. Men generelt
er nordmenn flinke til å integrere seg samtidig som de beholder sine tradisjoner.


Leave a Reply

Your email address will not be published.