Nok en hvit elefant blir slaktet

Det er nå syv år siden Ciudad de la Luz filmstudios ble ferdigbygget syd for Alicante.

AV: K.J. HERMANRUD

Det var Eduardo Zaplana, som den gangen var president i Valencia, som fikk idéen. Filmbyen skulle være en trøst for Alicante siden Benidorm hadde fått tema-parken Terra Mitica. Men det er blitt en mager trøst! Hverken temaparken eller filmbyen går med overskudd og begge er stengt store deler av året.

Filmbyen gikk nesten konkurs i høst, men nå tar delstat-regjeringen i Valencia affære: Ciudad de la Luz studioene vil nå bli privatisert. De har en gjeld på mere enn 190 millioner Euro, og salget av filmbyen vil ikke dekke gjelda. Noen konkrete bud er ikke kommet inn enda, men det ryktes at et kinesisk filmselskap er interessert.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Da de første filmene ble dreiet her i 2005, var det, første året, laget hele 59 produksjoner som brakte inn ialt 174 millioner Euro. Den gangen hadde 4.757 mennesker arbeid i filmbyen og hotellene i Alicante økte sitt belegg med hele 150.000 overnattinger! Akk ja, det var den gangen og ikke nå! Det er tragisk at på syv år har Ciudad de la Luz studioene blitt en hvit elefant som hver dag koster Valencia tusenvis av Euro. Bryssel krever I disse dager å få tilbakebetalt de 265 millioner Euro som EU har investert i filmbyen. Bryssel sier klart fra at Ciudad de la Luz er et grellt eksempel på umulig ledelse, mangel på effektivitet og svikten-de klarsyn hos presidenten for delstaten Valencia. Men nå vil president Alberto Fabra i Valencia bli kvitt Ciudad de la Luz. Han ser seg om etter kjøpere så kanskje blir dette en gul elefant i steden? Spektret har mange farger!


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr.1 2013


Leave a Reply

Your email address will not be published.