NIE Nummer

Har du tenkt til å bo og arbeide i Spania i mer enn 90 dager av gangen, er det visse regler man må sette seg inn i. Når trenger du Nie nummer?

Tekst: Vicente Germán Saval

Ofte så skal man kjøpe seg en bil, åpne bankkonto, få offentlig helsekort, legge inn telefonlinje osv. For å få gjort dette er man nødt til å søke om NIE nummer (número de identifi cación de estranjero) og på den måten bli registrert i utlendingsregisteret. Dette er også obligatorisk dersom man skal søke arbeide i Spania.

Leiebil Spania
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania

Et NIE nummer er et offentlig skattenummer for utlendinger og brukes som identifikasjon. Bare å installere telefonlinje i hjemmet ditt, krever at du har et NIE nummer. Et spansk selskap kan ikke utstede faktura uten mottakers identifikasjonsnummer.
Dette gjelder ikke bare utlendinger, men alle innbyggere i Spania uansett nasjonalitet. Søknad om NIE nummer gjøres ved nasjonalpolitiet i området du bor. Du kan ikke gå til lokalpolitiet, men må altså finne ut hvor det nasjonale politiet holder hus. Eller du kan henvende deg til en gestor som gjør arbeidet for deg. Prisen for denne servicen varierer, men det kan være alt fra 20-40 euro. Velger du denne varianten, slipper du å møte opp både til innlevering av søknad og avhenting av NIE dokumentet.

Når du søker om NIE nummer må du fylle ut skjemaet som heter «solicitud de NIE EX-14». Ved henvendelse til nasjonalpolitiet, eller gestor, vil du få en innbetalingsslipp på behandlingsavgiften av NIE søknaden din. Dette er kun en symbolsk liten sum på under 20 euro. Vær obs på at du ikke kan gå i en hvilken som helst bank, men den banken som står på slippen. Kvitteringen leveres sammen med NIE søknaden, i tillegg til kopi av pass og to passbilder. Det er helt nødvendig å også vise frem passet, slik at de kan sammenligne kopi med original.

Når du ha levert inn søknaden vil du få dato for avhenting av NIE dokumentet, normalt sett etter en til to måneder på Costa Blanca. I Madrid, for eksempel, utleveres dokumentet umiddelbart. For de som bor på Costa Blanca, må man møte opp personlig hos nasjonalpolitiet for avhenting av NIE dokumentet. Kun autoriserte personer som for eksempel en gestor kan avhente dokumentet for deg. Det eneste du trenger å gjøre er å undertegne en standard fullmakt.

Når trenger du NIE nummer:
– Åpne bankkonto
– Kjøp/salg/forsikring av eiendom
– Søke om banklån
– Betale skatter og avgifter
– Ved et ansettelsesforhold
– Starte firma
– Søke om helsekort
– Søke om førerkort

Kjøpe eller selge bolig i Spania?
På boligportalen Allpropertiesspain.com kan du finne drømmeboligen du er på jakt etter i Spania. Portalen gir deg oversikt over hvilke boliger som er til salgs og utleie i hele Spania. Alle spanske boliger på et sted. Skal du selge bolig i Spania, kan du selge boligen privat eller gjennom en registrert eiendomsmegler helt gratis. Sjekk selv på www.allpropertiesspain.com
2 thoughts on “NIE Nummer

Leave a Reply

Your email address will not be published.