Nedsatt hørsel – Nei takk

Usikkerhet, misnøye og angst. Konsekvensene av dårlig hørsel er mange. Noen opplever det som et nederlag å innrømme sitt handicap, men med dagens teknologi er mulighetene flere og bedre enn tidligere.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Årsakene til nedsatt hørsel kan være mange, alt fra tilstopping til alvorligere fysiske skader. Dersom det er en feil eller skade på de lydledende delene i øret, som trommehinnen eller øreknoklene, kommer ikke lydbølgene frem til det indre øret og forårsaker dermed nedsatt hørsel. Det kan også forekomme feil eller skade på selve hørselsnerven eller hørselssenteret i hjernen, og konsekvensen blir da at lyden ikke registreres i hjernen.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

– Mange som lider av nedsatt hørsel kan få store psykiske problemer som angst, depresjon, usikkerhet og føle seg utelatt i sammenkomster, sier Natividad. Hun er audiograf (hørselsspesialist). Det finnes svært få med denne type utdannelse, og profesjonen er så å si ny.
– Det var først i år 2000 at man kunne utdanne seg til hørselsspesialist. Det er fortsatt få av oss, og de
som velger denne retningen er ettertraktet på arbeidsmarkedet verden over, sier Natividad.

Natividad åpner et lite etuí. Her har hun flere varianter av digitale høreapparater, fra de ”vanlige” til bittesmå så å si usynlige proteser. Teknologien blir stadig bedre, og prisleiet er overvinnelig for de fleste. Protesene ligger på mellom 600 og 1500 euro. De kommer med 2 til 5 års garanti, og alle justeringer er inkludert i prisen.
– Med de digitale høreapparatene, åpnet en helt ny verden seg. De gamle, analoge, apparatene hadde standard frekvenser som skulle passe til alle. De digitale justeres individuelt etter brukerens behov, sier Natividad og understreker at all justering av apparatene skal gjøres av spesialist.
– Det er en tilvenningsfase når man får høreapparat. Vi starter på en lav frekvens og øker gradvis styrken ved behov.
Det er derfor viktig at brukeren kommer til jevnlig kontroll den første tiden.

Natividad forklarer at dagens høreapparater i tillegg til å forbedre hørselen, også definerer lyder slik at de som sliter med å høre ved bakgrunnsstøy og høyt støynivå vil ha nytte av apparatet.
– Det er flere brukere som ikke nødvendigvis har dårlig hørsel, men som har problemer med å høre i for eksempel store forsamlinger med mye bakgrunnsstøy, sier Natividad.
– Apropos støy, sier Natividad, og tar frem et par ørepropper. Proppene ser ut som små gummileker, lekre rosa duppeditter.
– Dette er spesialtilpassede propper som brukes for eksempel for å ikke få vann i øret ved øreinfeksjon. De kan også brukes av arbeidere for å utelukke sjenerende støy. Vi har også andre propper for arbeidere, som reduserer desibelnivået uten å redusere hørselen.

Natividad har en katalog full av produkter for hørselshemmede. Her er alt fra vekkerklokker til telefoner og vibrerende hodeputer, med og uten bluetooth. Innretningene er avanserte. Jeg biter meg merke i den bærbare spesialinnretningen av en telefon, og undres hvorfor den skal plasseres bak øret eller i pannen.
– Hold deg for ørene, sier Natividad. Du hører nå hva jeg sier, ikke sant?
Og sant nok, så høres tydelig hva hun sier om enn i noe redusert grad.
– Det er fordi lyden kommer inn via kraniet, forklarer hun, derfor plasseres innretningen enten bak øret eller i pannen slik at de med nedsatt hørsel hører lyden uten å gå via en skadet øregang.

Natividad driver tre egne klinikker, men er til daglig å finne ved Ortoped Bravo i hovedgaten i Alfaz del Pi. Flesteparten av hennes kunder her er norske. Med sin norsktalende kompanjong er språket intet problem.
– Dessuten snakker jeg både engelsk og tysk, sier Natividad. Iløpet av intervjuet kommer stadig nordmenn innom for å snakke med Natividad. Det er tydelig at damen er populaer blant nordboerne, og at hennes vennlige vesen og profesjonalitet vekker tillit.
Leave a Reply

Your email address will not be published.