Narkolepsi vanskelig å diagnostisere

Per i dag regner man med at 25 000 personer i Spania lider av narkolepsi. 60-80% av tilfellene blir aldri diagnostisert, melder nevrologisk institutt i Spania.

Tekst:Bente Puig

Symptomene på narkolepsi er plutselig trang til å sove som gjør at man sovner i en hvilken som helst situasjon. Disse søvnperiodene kan vare i 10-15 minutter, og det går minimum en time mellom hvert søvnanfall. 70% av pasientene lider også av plutselig tap av muskelkontroll i nakke, ben og kjeve. Dette kalles katapleksi og et anfall varer som regel i noen sekunder, selv om noen også har opplevd anfall som har vart en halvtime. Disse anfallene kan ofte utløses av følelsesutbrudd som latter, overraskelse og lykke.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Denne gruppen pasienter har en tendens til å isolere seg fra omverdenen og undertrykke følelser. 50% av narkoleptikerne har problemer med nattesøvnen, og kan våkne 15 til 20 ganger i løpet av natten. I tillegg opplever 20% mareritt, lammelser og halusinasjoner under nattesøvnen. 20% har også spiseforstyrrelser med økt tendens til overvekt.
Leave a Reply

Your email address will not be published.