NAPOLEON

Du kan si hva du vil om denne mannen. Men kaker kunne han bake.

TEKST: K.J. HERMANRUD
FOTO: KARIN EICKEL HERMANRUD

Aktuelt Spania har i sommer oppdaget at disse kakene først kom til Sverige for nesten 150 år siden og ble introdusert her av konditormester Johan Brokvist som hadde gått i lære hos etterkommeren til Napoleons sjefskokk i Conditorie Closeau i Wien. Johans svennestykke var nettopp: Napoleonskake som svensken bakte til ære for keiser Napoleon. Den dag i dag lever Johan Brokvists Konditori i beste velgående. Det er Sveriges absolutt eldste konditori og har vært i drift siden 1876. Femte generasjon baker idag de ekte , originale Nappe-kakene etter Johans oppskrift.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Du kan nå spise Napoleonskaker over hele Skandinavia. Originalen ble bakt med solbærsyltetøy mens den i dag lages med jordbær, eggekrem, glasur og ekte vispet krem. Brokvists Konditori ligger i Växjö, mellom Gøteborg og Kalmar i Småland. Og det blir besøkt av Napoleons-elskere fra både nær og fjern. Oppskriften til gamle Johan Brokvist, likesom Coca Cola oppskriften, er familiens hemmelighet, men bedre Nappe har vi aldri smakt!! Vil du besøke dette erhverdige konditoriet kan du gå på internett på www.brokvistkonditori.se
Det gledelige for oss, som bor i Spania, er at det nå selges Napoleonskaker i det tyske konditoriet i Arabi Dos bygningen på høyre side når du kjører opp mot Alfaz del Pi. Max Weber, eieren, forteller at han har et tysk bakeri i Calpe som baker Napoleonskakene etter en østerisk oppskrift.

Og her er en oppskrift på Napoleonskaker for alle dem som ikke kan besøke Brokvists Konditori: 4 plater butterdeig. Eggekrem: 8dl. melk, 1 ts. vaniljesukker, 8 eggeplommer, 1dl sukker, 2ss maisenna, 8 plater gelatin, melis, rum etter smak. Kjevle ut butterdeigen i 10 X 16 cms ark. Avkjøl dem på rist. Kok melken med vaniljesukkeret. Pisk eggedosis. Spe den varme melken i eggedosisen. Ha i maisenna litt etter litt og rør kraftig. Sett kjelen på svak varme og rør til det hele tykner Legg gelatinen i bløt 5 – 10 minutter. Hell gelatinen i massen mens du rører hele tiden. Når massen el jevn og lunken kan du helle den på butterdeigplatene som du har stekt lyebrune Legg den andre plata på toppen. Legg melisglasur på plata. Skjær forsiktig med en sagkniv gjennom platene. Sett dem i kjøleskapet til avkjøling.

Det er herlig i dagens suppepulverkultur og instant mat-samfunn å finne en slik ekte håndverkerbedrift som driver sitt yrke i den gamle stilen. Lykke til med de neste 100 åra!Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Aktuelt Spania 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.