Nå har Spania selv har tatt en spansk en. Ille, værre, verst?

Mariano Rajoy har nå sittet som spansk regjeringssjef i ti måneder. Den gang, i desember i fjor ble han valgt med absolutt flertall, men i dag er Rajoy blitt en av landets minst populære politikere.

Tekst:K.J. Hermanrud

Nesten hver uke i høst har det vært voldsomme demonstrasjoner rundt i landet. Og det er ikke lenger bare fagforeningene som er på gata, med hele befolkningen! Det er spareprogrammet til Partido Popular som folk misliker og ikke uten grunn.

Stadig flere mister jobben p.gr.a. konkurser eller må gå fra sitt hjem fordi de ikke kan innfri lånene sine. Så tar banken tilbake stedet og idag sitter bankene med tusenvis av slike boliger som de ikke kan få solgt. For bare noen dager siden gikk over 100.000 ut på gata i Madrid og i over 90 andre byer og tettsteder, over hele Spania, der de demonstrerte samme dagen. Blandt demonstrantene befant det seg politifolk, brannfolk og militære som ikke var på jobb. Gummikuler, køller og tåregass greide ikke å stoppe denne misfornøyde folkemengden som nå blir mere voldelig som svar på politiets brutalitet. Hvis dette blir mønstret, – og det ser sånn ut, Ja, så vil det bli en tøff og beinhard vinter i Spania, med mye uro og vold.

For bare noen uker siden satt Rajoy sammen med sjefen i EU´s Sentralbank, Mario Draghi og diskuterte krisehjelp til Spania. Hele situasjonen virket helt uvirkelig for på dette mötet uttalte finansminister Luis de Guindos seg om situasjoen i Spania: Spania er solvent. Vi trenger ikke “Bail Out!” Vi trenger ingen finansiell hjelp fra Brussel. Vi er konkurransedyktige, vi har overskudd på handelsbalansen og vi har en meget positiv turistnæring.Her er en offentlig uttalelse fra regjeringens pressekvinne, Soraya Saenz de Santamaria: s” Bail Out! Her blir det ikke tale om noen Bail Out! Vi er et suverent land.”

I annet kvartal i år økte ledigheten ytterligere og i dag er hver fjerde spanier, av dem som vanligvis er sysselsatt blitt arbeidsløse. 53.000 flere får nå Paro, (arb. led. trygd) og det totale tallet for arbeidsledige nærmer seg 6 millioner, – de fleste på Gran Canaria, Extremadura og i Andalucia. Arbeidsledigheten stiger i takt med regjeringssjefens spareprogram. Rajoy´s sparekniv er i stadig bruk. Mens det i dag er fastslått i EU, ikke minst takket være Frankrikes nye president, Francois Hollande, at austerity programmet med stadig årelating, ikke stimulerer et lands økonomi, men er med på å bremse hjulene, ja, så stopper ikke det Mariano Rajoy! Nei, han har fått det inn i hodet sitt at dette er veien å gå.

Eiendomsprisene fortsetter ned.
Regjeringen, og Brussel, har gitt bankene beskjed om å kvitte seg med den store mengden eiendommer som de sitter med; – eiendommer som bankene tok tilbake fra folk som ikke greide å betale lånene sine. En rekke regioner er blakke og vender seg i dag til Madrid for hjelp. Verst er det i Pais Valencia som skylder over 20 milliarder euro. På grunn av alle de fancy prosjekter og byggverk som ble ført opp, pluss flere hvite elefanter, – ja, så er de blakkest av samtlige delstater. Snehvit og de Syv, lett omskrevet; – Hvem er blakkest i landet her? Pais Valencia trenger 2 milliarder med én gang. Hvis ikke så kan ikke delstaten gi lønn til helsepersonellet og grossistene som leverer medisiner til delstatens sykehus og sykestuer, (ambulatorios.

Over 50 prosent av landets unge er i dag arbeidsløse og en god del av dem forlater nå skuta til Rajoy! Mange drar til Søramerika, mange drar til Mexico, Noen drar til andre EU land som Tyskland eller England, – og noen drar til Norge! 6. September reiste Rajoy på tiggerferd til Bryssel for å få hjelpepakke med penger på linje med Hellas, Italia og Portugal. Til avisen Frankfurter Algemeine sier han: Nå er det viktig at vi i EU kommer til fornuft og at vi blir kvitt all denne usikkerheten rundt Euro´n. Vi må få lavere renter og balanse i statsbudsjettene!

Et norsk ordspråk sier: Store ord og fett flesk sitter ikke fast i halsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.