Nå har Banco Sabadell spist opp Cam

I rundkjøringen midt i Alfaz del Pi, rett over gata fra Skipperstuen ligger den “norske” CAMbanken. Eller, – rettere sagt her lå den “norske” CAMbanken. Plutselig var alle vinduene klistret igjen og alle bankskiltene borte. STENGT står det på døra. Kort og brutalt.

TEKST: K.J. HERMANRUD
FOTO: KARIN EICKEL HERMANRUD

Og utenfor står det en stor gruppe med forvirrede bankkunder og prater sammen! De kan ikke fatte at CAM er stengt: “Og så her som jeg har vært kunde i fjorten år, da gitt! Merkelig! Og ikke er vi blitt informert heller! Nei, det her er ikke riktig! Hva mener du?! Nei, noen må da kunne forklare oss hva som har skjedd!”

Sikkert som Banken!!
Dette er bare et av tidens tegn på at ting nå vil forandre seg i raskt tempo her i Spania. Det må vi bare venne oss til! I Norge var det slik at sparebanker alltid ble sett på som mye sikrere banker enn forretningsbankene som folk mente tok større sjanser på markedet. Men dette er iallfall ikke tilfelle i Spania. CAM: Caja de Ahorros del Mediterraneo betyr direkte oversatt: Sparekassen til Middelhavet. Denne sparebanken som hadde folks tillit ble i flere år grovt misbrukt av politikerne i delstaten Valencia. CAM tapte 1.73 billioner euros bare i de ni første månedene av 2012. Sparebanken hadde så mange usikre lån at deres kreditt tilslutt var lik null. Før CAM ble slått konkurs, reddet tilslutt Banco Sabadell dem ved å kjøpe hele banken for én Euro , Ja, – riktig: ÉN EURO.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Flere rettsaker pågår for tiden om politikeres misbruk av CAM banken. Blant annet ble CAM brukt til å finansiere slike grove tapsprosjekter som Terra Mitica og Kinobyen i Alicante: Ciudad de Luz. (Denne selges nå med kjempetap. Se artikkel i dette bladet) Banco Sabadell må nå kutte ned på antall filialer og antall ansatte hos CAM. Noen vil bli førtidspensjonert og noen flyttet. De regner med at rundt 2000 vil miste jobben og 1751 vil bli flyttet.

Fagforeningen vil ta opp problemet med Sabadell, men med den slette arbeidssituasjonen som nå rår så har ikke Banco Sabadell så mye spillerom heller!


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr.1 2013Leave a Reply

Your email address will not be published.