Myofascielle smertesyndromer

Siste uken i april var 15 terapeuter samlet på Fysiaksos for å lære mer om myofascielle smertesyndromer.

Tekst: Miriam Kristiansen

Hva er et myofascielt smertesyndrom? Jo, det er smerter som kommer av triggerpunkter, ømme knuter i muskulaturen. Disse skaper smerter som brer seg utover i kroppen. Undertegnede var kursarrangør og veileder under kurset. Foredragsholderen var lege og akupunktør Bjørn Rismyhr fra Karmøy.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Det skjer stadig at pasienter som kommer til klinikken kan ha smerter i armen, der hovedproblemet kan sitte i nakke- eller skuldermuskulatur. Dette behandler vi med tøyning av muskulaturen og akupunkturnåler inn mot triggerpunktene for å få smerten og spenningen til å slippe.

Behandlingsmetoden er svært effektiv, noe som flere pasienter under kurset fikk erfare. Kurset var todelt, der de første 3 dagene var rettet mot smerter i underarm, legg og fot, og andre delen var direkte pasientrelatert med 5-6 pasienter med ulike smerteproblemstillinger hver av de 3 siste kursdagene.

Det som er svært oppsiktsvekkende for metoden er teorien bak og den gode effekten av behandlingen. Årsaken til smertene er ikke alltid der smerten føles.

Vi hadde flere pasienter med ryggsmerter innom kurset. De fikk behandling av magemuskulatur og tøyning av muskulaturen som bøyer i hoften, altså ingen behandling av selve ryggmuskulaturen! De var veldig overrasket over det gode resultatet! Vi er veldig opptatt av kompetansehevning på klinikken, og alle terapeutene er ivrige med å ta videre- og etterutdanning. Vi har også en fysioterapeut hos oss som holder på med master-studier i rehabilitering, og dette kommer oss andre til gode gjennom erfaringsutveksling og internundervisning der vi deler med hverandre.

I tillegg til terapeuter fra Fysiakos var også fysioterapeuter Fra Reuma sol, Solgården, Bærumshjemmet, Clinica 1 fisioterapia, den norske klinikken i Torrevieja, akupunktør ved Salu Salu i Albir og en kiropraktor og akupunktør fra Norge deltakere på kurset.


Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.
Leave a Reply

Your email address will not be published.