Museo del calzado – et annerledes museum

Elda er et hovedsenter for byene i indre Alicante, med store shoppingsentra og mange butikker. Midt i byen finner du et stort hvitt bygg som inneholder et noe annerledes museum, et vaskekte skomuseum.

TEKST: KJARTAN SOLVANG-NIELSEN

Det er enkelte ting som høres helt ”pyton” ut. Skomuseum, skikkelig damegreie, tenkte jeg da jeg motvillig lot meg overtale til et besøk. Det skulle vise seg å være helt feil, et morsommere museum skal du lete lenge etter. Museet har fire saler, den første viser produksjonshistorien, den andre er mer utilgjengelig for det norske publikum med mye skriftlig historie på håndskrevet spansk. Denne salen kan ha interesse for unge designere. De to siste er derimot sko og atter sko.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Elda er en av Spanias eldste skobyer. Fabrikkene her produserte og produserer fortsatt kvalitet, og er regnet som de ypperste av landets mange produsenter. Prisene er deretter, men sammenligner du med eksklusive sko i Norge blir det billig allikevel. Byen har fostret mange kjente designere, og mang en catwalk i Europa har blitt besteget med designersko fra Elda.Produksjonshallen forteller skoproduksjonens tydelige historie. Her er det hundrevis av symaskiner, skomakerverktøy og maskiner brukt til produksjon av sko og skoformer. Skoformene, eller lestene, i oliventre, er kjent både i Frankrike, Italia og selvfølgelig det øvrige Spania, og enhver seriøs produsent brukte lest fra Elda for å få riktig form og størrelse på skoene. Det gikk spesialtog med trevirke til Barcelona, og lestene ble derfra fraktet med skip.

På veggene henger flott kunst som illustrerer skomakerne i arbeid opp gjennom historien, og det er underlig å se hvordan kunsten stemmer overens med mitt indre bilde av en ”typisk” skomakerfamilie. Går man opp trappen i lokalet, kommer man til den tredje salen hvor man finner sko fra hele verden, sko fra spanske kjendiser og arbeidet til kjente designere. Det er høye sko og lave sko, runde sko og spisse sko, tresko og skinnsko, plastikk og glassfiber. Man kan trygt si at moten må ha gitt mye smerte opp gjennom generasjonene. Det er ikke bare de sammensurrede dameben i det gamle Kina som har vært plagsomme, flere sko er som de reneste torturkamrene å regne.

Kong Juan Carlos og dronning Sofia har gitt sko til samlingen, sammen med fotballspillere, skuespillere og andre celebriteter fra landet. Til og med skoen til en av pavene finner man i en egen monter. Veggene er fylt av ansiktene til skomakere og designere, og de mest kjente har sine egne glassmontere
med designersko. Noen av fordommene mine om at dette er det reneste kvinnemuseum, stemmer nok. – Gud, så vakkert, stønner den ene mens den andre istemmer.
– Se på de sømmene, du godeste, dette er de reneste kunstverk, tenk så lang tid det må ha tatt, og se på de pyntebordene…

Den tredje salen, tvers over gangen, er preget av morsomme sko og kunst av sko, miniatyrer og giganter. Spesielt fasinerende er det å se Fidel Castro og John Lennon og en rekke andre kjente personer komme til uttrykk fra en skokunstners fantasi og tolkning av en utgått sko. Skøyteløp med stiletthæl eller svømmeføtter av pumps er andre uttrykk for kreativitet, som sammen med 70 tallets mange platåsko gir mosjon for smilebåndet.

Sko og helse ser ut til å være et fraværende emne i skomuseet i Elda. Her er det estetikk som har vært toneangivende for designere og kunstnere. En liten advarsel kan være på sin plass til slutt. For den som sliter med skomani, det å bruke uforholdsmessig mye penger på sko fordi man aldri har en sko som passer, kan dette være sterkt motiverende. Resultatet kan bli en galopperende lommebok i nærmeste skoforretning som en konsekvens av den hungersnød som nødvendigvis må bli skapt i hodet til en ”skoman” på et museum som dette.

Kjør motorvei A31 fra Alicante til Elda. Kjør av ved første avkjøring til byen og følg skiltene til ”Museo Calzado” (Skomuseum). Vær obs et sted hvor veien deler seg med en slags midtrabatt. Følg venstre side av midtrabatten inn til sentrum. Like før sentrum kommer ALSA busstasjon på venstre hånd, like før en stor, hvit bygning som er museet. I samme bygg finner du også et etnologisk museum, som kun er åpent om ettermiddagene.

Hjemmeside http://www.museocalzado.com/

Åpningstider:
tirsdag til lørdag 10.00-14.00 og 16.00-20.00
Søndager 10.00 – 14.00, under høytider gjelder egne åpningstider
Adresse: Fundación Museo del Calzado Avenida de Chapi, 32 , ELDA
Leave a Reply

Your email address will not be published.