Multikunstner Roald Tellnes

“Den som ikke har øye for det vakre i naturen, går glipp av mye”, uttalte Bjørnstjerne Bjørnson, en filosofi som deles av mange. Naturen omgir oss, og er et selvfølgelig element i kunst og kunsthistorie. Roald Tellnes er en av Norges mest kjente kunstnere som fletter naturen inn i sine verker. Det være seg i materialtrykk eller i stenskulpturer, fra Strilejenter til Portal Millenium.

TEKST: BENTE PUIG

– Legg merke til det, sier Roald, det er ikke så mye det tekniske det går på, men det psykologiske. Jeg bruker ofte usynlige former i bildene mine. Han hjelper meg med å se det usynlige. Det er spesielt i motivets synsfelt en skal legge merke til det. Et ansikt uten ansikt, men dog et uttrykk. Det er her det psykologiske og det usynlige kommer inn.
En kan ut fra det tomme ansiktet, se synsfeltet til motivet, et felt som danner en usynlig form. Kunst er kommunikasjon, en ikke-verbal kommunikasjon mellom motiv og den som betrakter. En må bare lære seg å betrakte og dermed kommunisere.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Roald vet ikke helt selv når han begynte å interessere seg for kunst. Talentet har vært der fra barnsben av. -Det er litt morsomt, sier kunstneren som er full av anekdoter, – jeg hadde en klassekamerat, Bjarte. Han sa alltid at han ville bli kunstner når han ble stor. Selv var jeg fra en fiskerfamilie og følte en trekning mot havet. Jeg ville bli havforsker. Både Bjarte og jeg var habile hobbytegnere, og vant tegnekonkurranser omhverandre. I dag er Bjarte elektriker og jeg kunstner, sier Roald og smiler.

Roald forteller velvillig om sin kunst, sitt liv, erfaringer og sine relasjoner med folk.
– Jeg slet veldig på skolen. Jeg var sjenert og turde ikke rekke opp hånden, selv når jeg visste at jeg hadde rett svar. Da jeg begynte i speideren ble jeg litt tøffere.
Roald har tydelig vunnet over sjenansen. Han viser selvsikkerhet og trygghet i det han gjør. Tanker og følelser har fått sin forløsning via skaperkraften. Han klarer mesterverket å skape kommunikasjon med den som betrakter, og det er nettopp det som skiller god kunst fra annen.

Omlag 10.000 bilder har det blitt opp gjennom en lang kunstnerkarriere. Ett av kunstverkene henger på veggen til selveste Agent 007 Pierce Brosnan. Det var i forbindelse med Haugesundsfestivalen, at Pierce Brosnan ble invitert til det kalde nord. Da han landet i Norge hadde han to ønsker. Det ene var å se hvaler, det andre var å få møte en norsk kunstner. “Da kan du få møte Tellnes”, uttalte Brosnans agent, og slik ble det. “Kom ikveld kl. 21.00 etter at vi har lagt barna”, svarte jeg.

Med bodyguard, agenter og guide, møtte følget opp hjemme hos Roald. Vi snakket om løst og fast. Vi koste oss og drakk Cognac til godt over midnatt, forteller Roald. Brosnan selv maler på hobbybasis, og ble mektig fascinert av Roalds kunst. På spørsmål om han kunne få kjøpe “Stjernelysgudinne”, var svaret et klart nei. Du skal få det, mot at jeg får ett av dine bilder, foreslo Roald. Brosnan synes dealen var grei og lovte å sende et bilde i posten så fort han kom tilbake til California.

En skogbrann rammet dog huset til Brosnan og all kunst ble brent opp, så bildet kom aldri.
– Men, jeg har stående invitasjon til å besøke han i California, sier Roald. Og kjenner vi han rett, vil han ikke la en slik sjanse gå fra seg. Ei heller når Pave Johannes Paul skulle utsmykke sin nye bønnebok. Da var Roald eneste norske kunstner som bidro, og vant.



Merittlisten er lang, fra OL-utsmykninger til Portal Milennium på Karmøy og prinsessebryllup i Oslo.
– Marta og Ari har “Lengsel” hengende på veggen hjemme, sier Roald, som også kan smykke seg med tittelen skulptør. Han var blant annet den første kunstner i Norge til å lage kunst i aluminium. Ellers brukes både bronse og sten til å lage tredimensjonelle kreasjoner.

Men det er materialtrykk som er hans hovedområde, en teknikk som gir en ny dimensjon til fargegrafikken. Mange av hans hovedverk kan ses på Haganes på Sotra, der Fjell kommune i 1993 åpnet et permanent kunstmuseum kalt “Roald Tellnes Kunstsamling”.
– Kunst er ofte offer for kopiering og forfalskning, sier Roald og forteller om sin helt personlige underskrift, eller rettere sagt blyanten som brukes.

Jeg har en blå blyant som jeg kjøpte i Tjekkoslovakia for mange år siden. Blyanten kan ikke viskes ut. Finner du et Tellnes-bilde uten denne blå underskriften, er det ikke ekte. Nå begynner det å minke på stiften, så når den er oppbrukt må jeg finne på noe annet lurt, bedyrer den sympatiske kunstneren oss.

Roar Tellnes har et travelt år 2011 med flere separatutstillinger både i Norge og Europa. I mars 2011 vil hans verker finnes utstilt i Sarajevo, der kunstneren selv vil være tilstede.




Leave a Reply

Your email address will not be published.