Motivasjonstips for bloggere

Uansett hvilke prosjekter du starter på i livet, er det viktig at du ikke bare starter med god motivasjon, men at du greier å bevare motivasjonen. Dette gjelder også for blogging! Mange tror at de skal bli kjent over natten når de starter en blogg. Derfor forsvinner 9 av 10 blogger innen 90 dager. For å forhindre at du blir en av dem, bør du lese dette.

#1 Klargjør ambisjonene din før du begynner

Finn ut hva du ønsker å oppnå med bloggen din. Dersom du vil blogge for moro skyld eller bruke bloggen din som en dagbok for venner og familie, så er det helt greit. Men dersom du har et annet mål og er lidenskapelig i forhold til bloggingen bør du starte med et annet utgangspunkt. Kanskje er det et bestemt tema eller budskap du ønsker mer oppmerksomhet rundt? Bestem deg først for hva du ønsker å oppnå, og ha tro på at det er mulig å få det til.

Du bør opprette et dokument eller finne fram en notatbok hvor du skriver ned formålet med bloggen din og hvilke ambisjoner du har. Se på det som et arbeidsprosjekt – det er nødvendig med en nedskrevet plan. Den nedskrevne planen fungerer som en visjon for bloggen din. En visjon er en forestilling om hvordan du ønsker at bloggen din skal bli i framtiden. Visjoner er viktige fordi de skaper drivkraft til å gjennomføre prosjektet og for å omgjøre visjon til virkelighet.

#2 Start med entusiasme

Det første bud for å skape en god blogg, er å starte med entusiasme! Å ha entusiasme innebærer å ha et lyst og lekent forhold til å drive bloggen. Entusiasme og lidenskap er følelser som fyrer opp under kreativitet og skapende krefter som er viktig å ha med seg når man skal drive et langsiktig prosjekt. Du må blogge om noe som du synes er interessant og som du er villig til å skrive om en stund uten å få noe særlig respons fra andre. Å skape en god blogg kan i perioder være hardt arbeid, så det er viktig at du synes det gir deg noe personlig.

Ikke start en blogg om et tema som du ikke brenner for eller er interessert i å lære mer om. Blogging innebærer å hele tiden få nye idéer, lære noe nytt og utvikle deg selv innenfor området du skal skrive om. Ved å skrive om et tema som er spennende for deg, vil det være enklere å bevare motivasjon til å fortsette. Hvis du vil ha en populær og inntektsgivende blogg, må du også huske at du ikke bare kan skrive for din egen del. Leserene må føle at de får noe verdifullt ut av å lese bloggen din. Du må altså være entusiastisk i forhold til å dele budskapet ditt med verden!

#3 Tenk positivt!

Se på tankene dine som små frø. Dersom du ønsker et visst resultat, så må du finne ut hvilke frø som har mulighet til å voksne seg fram til å bli store og sterke trær. Og du må unngå å vanne de dårlige frøene! Dette er ikke bare en klisjé – det er alfa og omega for å lykkes med noe. Det gjelder på absolutt alle områder av livet ditt. Det er mulig å snu negativ tankegang til noe mer positivt. En måte å gjøre dette på er ved å bruke positive affirmasjoner. Affirmasjoner er vanligvis korte positive utsagn som du repeterer. Det kan være muntlig eller skriftlig.

Jeg anbefaler å gjenta dine affirmasjoner høyt foran speilet hver dag, gjerne 10-15 ganger hver morgen og kveld. Du kan også skrive ned affirmasjonene og henge de opp på jobben eller hjemme, så du er garantert å se dem utallige ganger i løpet av dagen! Skriv også ned affirmasjonene i arbeidsboka di. Å bare repetere eller ramse opp affirmasjoner er ikke særlig virkningsfullt. Det er ikke ordene i seg selv, men den nye måten å tenke på som vil påvirke livet og prosjektene dine i positiv retning. For å oppnå det må du leve deg inn i affirmasjonene, du må visualisere og frembringe følelsene i affirmasjonene. Du må våge å tro på dem!

#4 Ha klare målsettinger

Start med realistiske forventninger til populariteten til bloggen din den første tiden. Men ikke overlat framtiden til tilfeldighetene. Du må ha et mål å arbeide mot, dette målet er visjonen din. Sett deg også delmål, slik at du hele tiden kan vurdere om du er på riktig vei, eller om du trenger å foreta endringer. Når man snakker om målsettinger, snakker man gjerne om kvalitative og kvantitative mål.

De kvantitative målene er de målbare resultatene du ønsker å se som f.eks antall lesere, antall påmeldte til nyhetsbrev og antall blogginnlegg du skal publisere i uka. De må være konkrete og tidsbestemte – f.eks hundre påmeldte til nyhetsbrevet innen en bestemt dato. Husk å skrive ned disse målene i prosjektplanen din! De kvalitative mål er generelle mål som du ikke kan måle ved bruk av tall. Eksempler på dette er hvilke tilbakemeldinger du får fra leserne dine og hvilket rykte bloggen har. Hva vil du at andre skal si om bloggen når de forteller om den til venner og bekjente?

Dette er også svært viktige mål; det hjelper ikke å ha mange tusen påmeldte lesere til nyhetsbrevet, dersom ingen av dem får noe ut av å lese det. Skriv også ned de kvalitative målene – det gir arbeidet ditt retning og fører til at du ikke lar deg stanse av små motbakker. Vær villig til å hele tiden forberede deg og arbeide målrettet mot visjonen din! Vær ambisiøs og ha store langsiktige mål for bloggen din – det vil motivere deg til å fortsette bloggingen i dårlige perioder – for de vil komme.

#5 Vær tålmodig

Roma ble ikke bygget på en dag. Med mindre du har et stort nettverk som arbeider for å promotere bloggen din, eller mye penger å bruke på markedsføring, må du regne med å investere tid. Bestem deg for at du skal blogge fast i minst seks måneder før du tenker på å gi opp – og hold deg til dette uansett hva som skjer.
Ikke la deg distrahere av perioder med lite oppmerksomhet og tilbakemelding.

Hvis det skorter på entusiasmen i slike perioder og du blir utålmodig, må ta tak i det og tenke gjennom hva som er en hensiktsmessig tilnærming til motgangen. Om du kjenner at du havner i spiral av negative tanker og manglende pågangsmot, må du jobbe for å frambringe de gode følelsene igjen. Husk affirmasjonene og visualiseringen.Hold fokus på de langsiktige målene, og dyrk de gode følelsene for bloggen din! I slike perioder er det spesielt viktig at du greier å bevare iveren og lysten til å skape en god blogg. Dersom du selv er negativ til din egen blogg, så vil det smitte over på leserene dine!

#6 Ikke bruk all tiden på å skrive

Godt innhold er viktig, men du må også sørge for at andre får mulighet til å lese det. Å se at andre leser det du skriver gir deg også motivasjon til å fortsette å skrive gode blogginnlegg. Bruk tid på å lære om søkemotoroptimalisering (SEO) – det er viktig at de som søker etter ord og termer relatert til din blogg faktisk finner fram! En gjennomsnittlig internettbruker bruker google seks ganger om dagen, så her ligger det store muligheter for å få relevante lesere inn på nettopp din blogg!

En annen ting du bør bruke tid på er å sørge for et godt design som du er stolt av og som gjør at leserene dine vil trives med å bruke tid inne på bloggen din. Dersom du har et elendig design, vil mange ”snu i døra” og det er heller ikke bra for troverdigheten til bloggen og det du skriver. Det å ha et godt design, stadig nye lesere OG faste lesere vil være inspirerende og gjøre blogghverdagen mye morsommere!

#7 Skap kontakter og lytt til erfarne bloggere

Ikke vær redd for å ta kontakt med andre bloggere. De fleste synes det er moro å få henvendelser og spørsmål fra andre. Det er alltid spennende å bli kjent med nye mennesker, særlig de med felles interesser. For å skape en god kontakt med andre bør du kommentere andre blogger, svare på kommentarene du får på din egen blogg, besvare e-poster og gi nyttige tips til andre bloggere. Det er en god idé å være generøs og åpen for samarbeid, det er mye å lære av å lytte til andres erfaringer og hva som fungerer for dem. Du kan få mange nye idéer til blogginnlegg og andre funksjoner som er nyttig for bloggen av andre.

Når du bestemmer deg for å blogge i seks måneder uten å oppleve store resultater, så mener jeg ikke at du ikke skal vurdere framdriften før den tid. Du bør bruke de seks månedene godt, og være villig til å lære og utvikle deg. Lytt til erfarne bloggere.

Zuna ønsker deg lykke til med bloggingen!

Dette er et gjesteinnlegg fra Marit Opsahl som står bak bloggen Zuna.no. Hun skriver mye om personlig vekst og utvikling. Besøk bloggen hennes. Anbefales.

13 thoughts on “Motivasjonstips for bloggere

 • October 4, 2010 at 3:38 pm
  Permalink

  Internett er uten tvil den største informasjonskilde vi har. En enkelt blogg kan drukne i all annen informasjon som svermer om rundt på nettet. Mennesker surfer vidt omkring og bruker kanskje svært kort tid på å scanne gjennom info om et bestemt emne. Da gjelder det å fange interessen og – ikke minst holde på den. For å si det med Chef Ramsay. Han hadde spurt om hvilken rett de fleste likte, men aller viktigst hvilken restaurant de fleste ville komme tilbake til. Det siste var avgjørende for hvem som vant Hells Kitchen. Jeg er overbevist om at det samme er tilfelle med min og andres blogg. Har vi et produkt vi vil selge, er det avgjørende at kundene kommer og ser minst to ganger på bloggene. Andre gangen er ofte salget i boks.

  Ellers virker det for meg som at det kan være overveldende mange ganger å skulle lære nye ting, følge opp andre og samtidig gjøre de riktige tingene. Det kan bli mange nettsteder og brukernavn/passord etterhvert.

  Søkeord er et annet moment som er meget viktig når det gjelder søk på Internett. Her må vi finne søkeord som ofte blir brukt. Det kan også være litt av en jobb å finne frem til. Man skulle nærmest hatt en egen ordbok på søkeord for bestemte emner liggende på nettet – og gradert etter antall ganger de var i bruk.

 • October 4, 2010 at 4:13 pm
  Permalink

  Her må jeg si det var mange gode råd! 😛

 • October 5, 2010 at 7:57 am
  Permalink

  Jeg tror de fleste kan bli alt for opphengt i bloggen sin. Plutselig er bloggen det eneste som står i hodet på dem, og da er det veldig lett at det fort sier stopp. Jeg ville anbefalt at bloggerne av og til bare slapper litt av, ikke tar hele greia FOR høytidelig. Tid er viktig, tid bringer med seg erfaring. Ingen bør forvente å få en stor og intektsbringende blogg på 6 måneder. Vær taknemlig for alt det positive som skjer med bloggen din, ta det til deg og lær av det 🙂

  Ikke la en blogg ødelegge en god dag 😉

 • November 21, 2010 at 6:32 pm
  Permalink

  Nok en gang veldig gode tips! Elsker denne siden, virkelig nyttig og inspirerende! Ville bare si at dette er en av nettsidene jeg har anbefalt på bloggen min:)

 • December 3, 2010 at 5:16 pm
  Permalink

  Kjempefint skrevet:) man tenker for mye på bloggen hver dag, og blir fort veldig avhengig av og få ut noe, selv er jeg helt fersk i blogging,men går hele tiden og lurer på hva jeg skal skrive ned.

 • January 3, 2011 at 9:02 pm
  Permalink

  Ikke alltid det er like lett å motivere seg, nei.

  Men ja, her har du i hvert fall noen råd som kan få deg i gang med skrivingen. Det er bare det å starte som er vanskelig! 😛

 • January 10, 2011 at 9:18 pm
  Permalink

  Jeg tror tålmodighed er helt klart den vigtigste 🙂

  Mvh.

 • January 12, 2011 at 12:20 am
  Permalink

  Tusen takk for utrolig mange gode tips! Nå er jeg endelig igang 🙂

  Beste hilsen Henriette

 • February 2, 2011 at 2:13 pm
  Permalink

  For min del slik er det at den beste motivasjonen min er at jeg skriver om noe som betyr noe for meg og ikke bare intetsigende pjatt.

 • January 25, 2012 at 3:01 pm
  Permalink

  Tusen hjertelig takk for et fantastisk godt innlegg! TAKK! 🙂

  Klem fra Lizbeth Osnes – Behind the scenes.. Bloggen handler om min glade hverdag med mote, skjønnhet, fest, shopping, vennskap, tanker, meninger, kjærlighet, bloggtips, bokomtaler, tips i livet generelt – og den psykiske lidelsen Anorexia Nervosa. Lizbethosnes.com

 • September 5, 2012 at 9:09 am
  Permalink

  Hei.
  Takk for godt innlegg! 🙂
  Det kan være ensomt å jobbe med nettside, derfor er det bra at noen kan skrive inspirerende om å ikke gi opp, men at man skal jobbe jevnt og trutt mot et mål.
  Da skal jeg sette meg til rette med kaffekoppen som trofast følgesvenn 😉 og skrive om å reise på safari med barn.
  Ha en strålende bloggedag til alle sammen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.