Mirakelmat

I en stresset hverdag tyr mange til hurtigløsninger som take away eller boks- og posemat. Men hvorfor er dette så skadelig da? Mat er jo mat, mener mange.

TEKST: MELISSA THELWALL

Maten vi spiser, sørger for nødvendige råmateriale og energi til å drive kroppens svært kompliserte maskineri. Den sørger også for at cellene hele tiden vokser, repareres og fornyes. Hver dag er kroppen opptatt med å kvitte seg med gamle, skadde og døde celler, og erstatte dem med nye, friske celler.

For å holde kroppen sunn bør vi spise mat som gir oss best mulig drivstoff og råmateriale, og unngå mat som kan forstyrre kroppens prosesser eller til og med være skadelig for oss. Jeg har tidligere skrevet om supermat, hvor jeg da nevnte at mye av maten vi spiser i dag er tappet for næring og alle dens egenskaper.

Trenger du leiebil i Spania? Garantert billigst

Mange tyr til hurtigløsninger som take away eller boks- og posemat osv. Men hvorfor er dette så skadelig da? Mat er jo mat, mener mange. Jo, nå skal dere høre. Ferdigmaten har lite næringsverdi, inneholder feil fett (og ofte for mye), raffinert sukker (sukker som har gått gjennom en prosess for å forbedre eller avgrense rått sukker som er innhentet fra sukkerrør og andre matvarer), salt og annen “matsminke” som kunstige fargestoffer, smak og konverseringsmidler.

Frukt og grønt du kjøper i butikken er sprøytet, dvs behandlet med systemiske plantevervmidler. Altså gift. Pga dette kan kroppen overtid reagere på samme måte som når vi blir syke. Den konsentrerer seg om å kvitte seg med giftstoffene og får mindre tid og energi til den daglige prosessen med å rense, reparere og fornye. Vi ender opp med organer som begynner å svikte, overvekt, dårlig form og med tilstoppede arterier og hjerteproblemer, eller kreft.

Spesielt aspartam (et søtningsmiddel) som finnes i sukkerfrie produkter som for eksempel lettbrus, tyggis, syltetøy og godteri til barn bare for å nevne noe som har vist seg å være kreftfremkallende. Men likevel anbefales det å spise lettprodukter! Jeg ser daglig, spesielt etter skoletid at foreldre har med seg hvitt loff med sjokoladepålegg til barna sine, som etter en lang dag på skolen er sultne. Er de ”heldige” får de en tynn skinkeskive inni loffen sin.

Denne gangen vil jeg nevne noen matvarer som fremmer helsen vår. Kanskje dere kan bruke påsken til å nyte deilig mat laget fra bunnen av? Og erstatte sukkeret og bakverket med annet godt snacks som tørket frukt, egenkomponert sjokolade og hjemmelaget is?

Frukt og grønnsaker inneholder mange antioksidanter og også en hel rekke mineraler. De har høyt fiberinnhold som er bra for tarmen og inneholder dessuten mye vann som er viktig for oss her i Spania. Det er viktig å spise etter sesong. Epler og paerer reduserer kolesterol, renser forøyelsessystemet, demper betennelser, øker energinivået og stimulerer skjoldbrukskjertelen (pærer). Kjøper du økologisk trenger du ikke skrelle frukten slik at du får utnyttet næringsverdien fullt ut.

Bananer er fulle av næring og energi, men er også beroligende. De er faktisk en god proteinkilde og inneholder mye fiber. Men igjen, det er veldig viktig at de er økologiske og ikke høstet for tidlig. Kjøper du bananer fra Ecuador er de garantert umodne når de høstes så hold deg til økologisk eller i det minste de fra Gran Canaria da det er kortere reisevei.

Bønner og linser får du kjøpt overalt, du kan bløtlegge selv eller kjøpe ferdig bløtlagte på boks (men husk at disse har mindre næring enn de tørre). De er billige og lette å tilberede. Proteininnholdet er høyt og er et utmerket alternativ til vegetarianere. Det bedrer tarmhelsen, minsker risiko for brystkreft, senker kolesterolet og lindrer revmatisk leddgikt.Rødbet er en av grønnsakene som virker gunstig på hele systemet vårt og immunforsvaret. Den har svært høyt innhold av
antioksidanter og bidrar til å bekjempe infeksjoner. Stimulerer blodsirkulasjonen, renser og styrker blodet er også høyt på listen over fordelene med denne grønnsaken. I Øst Europa er rødbetens blodrensende egenskaper så høyt verdsatt at den til og med brukes i behandling av leukemi. Du kan spise den rå eller kokt, lage juice og bruke saften til å farge for eks bløtkaker (så slipper du å bruke konditorfarge!).

Bær er en god beskyttelse for immunsystemet. Her i Spania er det vanskelig å få tak i økologiske bær, men de som reiser til Norge kan fråtse i friske bær fulle av antioksidanter! Bær har høyt fiberinnhold, de styrker cellenes vekst og helse, stimulerer blodsirkulasjon, og tyttebær og tranebær er meget gunstig for infeksjoner i nyre, urinblære og urinveier. Bær bør spises rå.

Hvitløk bruker vi mye av her i Spania, hvem liker vel ikke allioli? Denne lille ”godklompen” er som et natulig anitibiotikum og kan stanse mange infeksjoner. Den er kjent for å senke kolesterolet, beskytte hjertet og stimulere blodsirkulasjonen. Svigermor lærte meg en gang at om du kjenner en forkjølelse er på vei, kan du lage en skikkelig heksedrikk hvor du koker hvitløk, chili og ingefær lenge, siler det av, tilsetter litt honning og drikker dette gjennom hele dagen. Det tar knekken på virus og styrker immunforsvaret.

Mango og Papaya er blant mine favoritter. Nå er de i sesong og det bugner av disse store, vakre fruktene for tiden. De er milde mot magen og hjelper fordøyelsen. Man får mer energi, de styrker immunforsvaret og har et høyt innhold av antioksidanter. Disse to fruktene renser dessuten giftstoffer på et dypt nivå i kroppen.

Nøtter er meget næringsrikt
Velger du usaltede og økologiske blir kroppen glad. Proteininnholdet er viktig for vegetarianere som ikke spiser kjøtt, fisk eller melkeprodukter. Cashewnøtter, valnøtter, pinjekjerner, hasselnøtter, mandler og kokosnøtter er blant de mest næringsrike. De er veldig kjekke som mellommåltid så ha alltid med litt nøtter i vesken så får du påfyll med masse, sunn energi gjennom dagen.

Alger går under et eget kapittel, og jeg skal ta for meg dette ved en annen anledning. Men kort fortalt er alger svært rike på mineraler og proteiner. De renser ut giftstoffer i kroppen vår og er spesielt gode på å trekke ut tungmetaller. De stimulerer hjertet og nervesystemet og gir masse energi.

Jeg vil oppfordre alle til å tenke på matvanene sine fordi kroppen fortjener det aller beste. Økologisk mat er faktisk ikke så veldig mye dyrere, det smaker bedre og vi trenger ikke spise like mye som før, tro det eller ei.
Mirakelmat

I en stresset hverdag tyr mange til hurtigløsninger som take away eller boks- og posemat. Men hvorfor er dette så skadelig da? Mat er jo mat, mener mange.

Leave a Reply

Your email address will not be published.