Mineraler i helsefasong

Et spaopphold forblir en drøm for de fleste. Det koster mye og det blir vanskelig å prioritere helsen fremfor andre forpliktelser. Løsningen kan være å prøve noe totalt annerledes i fjellene nord for den spanske storbyen Almería.


TEKST OG FOTO: KJARTAN SOLVANG-NIELSEN

Er det verdt det? Motorsykkelen sliter seg opp i fjellet mot et ukjent sted, et gammelt romersk bad i Sierra Almahilla. En gammel falmet guidebok hadde lokket meg opp på sykkelen, og jeg var usikker på om stedet i det hele tatt eksisterte. Like før jeg skulle gi opp dukket det opp en gammeldags lyktestolpe i vegkanten, like etter slo duften av spansk lunsj mot meg og der kom det en bitteliten, sløv fjellandsby til syne.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Gammelt romersk bad
Spabadet lå gammelt og nymalt ved siden av veien og på motsatt side var utsikten noe av det vakreste jeg hadde sett. Under trærne døste mannfolkene, mens kvinnene gjorde sine plikter mens de skravlet høylydt til hverandre. Samtaleemne var selvfølgelig meg, blond, høyvokst mann på lett motorsykkel som ivrig vandret rundt med kameraet som om jeg var kommet fra en annen planet.

På baksiden i et trangt smug dukker inngangsdøren opp. Det bærer ikke preg av luksus, og resepsjonen lever opp til de 2 stjernene som var slått opp på utsiden. Papirbunkene er høyere enn fjell og det er så vidt jeg finner frem til desken. Ingen er innenfor, så jeg fortsetter inn i en åpenbaring av en patio. Der dukker direktøren opp, Isidro Perez Molina, en eldre mann med en avslappet atmosfaere hvilende rundt seg.
-Bienvenidos, kan jeg hjelpe deg?

Han er hyggelig og forteller villig om sitt livsverk. Stedet er gammelt og det har vært drift her siden førhistorisk tid. Fjellet er fullt av mineraler og det har vært kommersiell utvinning i mange århundrer. Mineraler i helsefasong er termalvann fra en kilde inne i fjellet, med en unik kombinasjon som bare denne fjellkjeden har. Sammensetningen er regnet som ekstremt helsefremmende. Isidro er eldre, litt langsom men frisk der han viser meg omkring i de vakre, gamle bygningene.

Lang historie
Fra romertiden ble stedet brukt som helsested, og det finnes spor fra århundrer tilbake. I 1778 besluttet biskop Claudio Sanz y Torres seg for å lage en lukket stiftelse, Obra Pía de los Baños de Sierra Alhamilla, som bygget dagens bygninger og bad. Stiftelsen el Caridad de Pious ble oppløst i 1838 og siden da har bygningen vært åpen for offentligheten. Den øverste etasjen ble bygget i siste halvdel av det 19.århundre og det er her du blir boende hvis du velger noen dagers annerledes spaopphold.

Bygningen har en fantastisk patio, med inngang til rommene fordelt på innvendige terrasser. Patioen bærer preg av liv. Kanarifugler, planter og leker skaper et virvar av inntrykk, og i det innerste hjørnet diskuterer kokkene høylydt morgendagens meny. Da forventer de storinnrykk.

Eksotisk fred
-Det er godt besøkt, ofte kommer det hele grupper fra innlandet for å få behandling i noen dager. Isidro smiler, her er det ingenting som haster. Freden som preger stedet blir påtagelig nede i de 250 år gamle badene. Her kan man få være alene i romersk bad, et kaldt og et varmt, og stemningen er magisk avslappende. I den andre delen er behandlingsavdelingen med termalbad, massasje og varme pakninger. Prisene er rimelige, et rom får du fra 34,26 euro til 95,50 for det flotteste dobbeltrommet Full pensjon er 27 euro og behandlingene varierer fra 8 til 35 euro. Man kan bestille spesielle pakker som er tilpasset din helse.Isidros barn og barnebarn dukker etter hvert frem fra kulissene, her er det rom for alle. Freden avbrytes av trivelig barnelatter og gleden fyller de gamle bygningene. På sykkelen nedover merker jeg at skuldrene er litt lavere, smilet sitter liksom litt fast og jeg forundrer meg over hvorfor vi mennesker alltid velger så trygt. Livet har så mange fasetter, og det vil være trist å gå glipp av noen av dem. Hyggelige spanjoler med lite engelskkunnskaper står klar til å ta i mot oss som gjerne vil prøve noe nytt, eksotisk og helsefremmende.
Leave a Reply

Your email address will not be published.