Middelhavsdiett kan gi oss et lengre liv

Forskning, som vi har skrevet om tidligere, har vist at vanlig moderne diett øker risikoen for hjerneslag, infarkt og død med 30%. Dette i forhold til de som spiser middelhavsdiett. Det er vel og bra, men hva består egentlig denne dietten av? Og hva er det som egentlig er så galt med den vanlige maten vi spiser i Norge?

VG i helgen kastet et lite lys over det siste spørsmålet. De refererte til en ny artikkel i New York Times (NYT) om hva som egentlig gjorde oss overvektige og syke. NYT viste at en enkelt matvare sto for den største delen av den usunne maten – nemlig potetgull. Den er vitenskapelig forbedret for å gjøre oss avhengige og å fortsette å spise etter vi er mett.

Men det er ikke like enkelt å svare på hva middelhavsdiett er, for ved siden av lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og olivenolje, har det også å gjøre med kvalitet og tilberedning å gjøre. Olivenolje skal være ekte jomfru-olje og en skal holde seg unna ferdigmat og halv-fabrikata.

Noen av det spanske og franske restaurantene tilbyr ekte middelhavs-mat. Men de tilbyr vanlig moderne mat også. Så du må fremdeles vite hva som er sunt eller ei. En fet biff blir ikke sunn fordi du har Middelhavet ved siden av deg!

Løsningen for de som vil lære å like middelhavsdietten kan være mat-uka. Villajoyosa kommune har gjennom prosjektet La Vila Gastronomica nettopp fokusert på den tradisjonelle middelhavsdietten, og mat-uka er den mest kjente tilbudet. I ti dager har de beste restaurantene en meny med redusert pris, og som nettopp er basert på denne livsforlengende dietten.

Villajoyosa er nettopp ferdig med mat-uka si for iår. Men i løpet av året kommer også tomatsaus-, blåfisk- og tapas-festivalen.

Vårt råd er å sette av penger og tid for neste mat-uke om et år. Da har du en unik sjanse til å lære sansene dine hva ekte middelhavs-diett er, skape lyst på dietten og endelig starte på en diett som kan forlenge livet ditt!

Denne artikkelen er levert av bloggen Middelhavetsperle.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.