Mercedes Milá Mencos – Spanias svar på Anna Kath

Mercedes Milá Mencos er spansk televisjons svar på Anna Kath og Anne Grosvold; vittige ”rett-fra-levra” bemerkninger ispedd seriøs journalistikk. Med ett har vi omfavnet den livlige damens person og virke. For de eldre kjent som en dyktig journalist, for de yngre best kjent som Big Brothers store forkjemper.

TEKST OG FOTO KRISTIN TENNEBØ

Mercedes Milá Mencos ble født i Esplugues de Llobregat (Barcelona) i 1951. Etter en kort stund med filosofi ved universitet, fant hun fort ut hvilken retning hun ville gå. Filosofi ble byttet ut med journalistikk, og i 1974 gikk hun av med eksamen i faget. Nyutdannet og klar for arbeid, begynte hun å skrive for avisen ”El Correo de Andalucía” og magasinet ”Don Balón”, en sportsmagasin der hun skrev sine faste sportskommentarer.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Den unge damen tok steget videre, og ble radiovertinne i programmet ”A Toda Radio” med Luis del Olmo. Det var han som tre år senere, i 1978, introduserte Mercedes for tv-skjermen. Sammen med Isabel Tenaille presenterte Mercedes programmet ”Dos por Dos” på spansk nasjonal-tv. To år senere gikk hun atter tilbake til radioen, i programmet ”Queremos Saber” på Cadena Ser, for deretter å lede tv-programmene ”Buenas Noches” og ”De jueves a jueves”.

Mercedes var fortsatt sugen på lærdom, og bestemte seg for å studere engelsk. I 1986 reiste hun til London. Vel tilbake i 1988, ble hun umiddelbart engasjert som programleder i ”Dilluns Dilluns” på katalansk TV3. Hun ble kjent som en god programleder, med skuddsikre replikker og gode kunnskaper innen faget. Det tok ikke lang tid før hun atter var tilbake på spansk nasjonal-tv, denne gangen som programleder i ”El Martes que Viene”.

I perioden 1992 til 1993 ledet hun programmet ”Queremos Saber” på Antena3, der hun gjorde tidenes beste intervju av Camilo José Cela, Nobelprisvinner i litteratur i 1989. Deretter fulgte flere oppdrag for kanalen inntil år 2000, da et nytt fenomen så dagens lys i Spania; Big Brother. Det var tvkanalen Telecinco som kastet seg på Big Brother-bølgen, og ønsket selveste Mercedes Milá som programleder i det som ble starten på reality-verdenen på spansk tv. Det sosiologiske fenomenet ble en stor suksess med nye seerrekorder, og i 2009 satte Spania verdensrekord i flest antall Big Brotherrunder. Hele 11 runder med Big Brother har det blitt, og med unntak av en har Mercedes ledet dem alle. Det var i 2002, da nummer 3 gikk av stabelen, at Mercedes gikk tilbake til Antena3 for å lede en ny runde med ”Queremos saber más”.

Samtidig med Big Brother-suksessen, startet Mercedes sitt eget program ”Diario de…” i 2004, som er en dokumentarserie der damen avslører kriminelle handlinger og bruker ”lokkeduer” som fremgangsmåte. I 2005 mottok Mercedes premien ”Premio Ondas” for sin lange karriere i medieverdenen. Damen er aktiv som aldri før, og presenterer jevnlig nye oppdagelser og avsløringer i ”Diario de…”. Kjenner vi Milá rett, skal vi ikke se bort fra at det blir enda flere runder med Big Brother på spanske tv-skjermer.
Leave a Reply

Your email address will not be published.