Mercado Central i Valencia – 1000 kjøpmenn under glasstak

Et av Europas største innendørs markeder finner vi i Valencia. Mercado Central ble bygget i 1914 i Art Nuevo, moderne stil, og er en opplevelse med alle sine dufter, farger og lyder.

TEKST OG FOTO: KJARTAN SOLVANG NIELSEN

Ikke langt fra byens hjerte, torget Plaza de la Reina, finner vi en morsom bygning i metall, glass og vakre keramiske fliser. Mercado Central i Valencia er et mylder av liv og farge for den som er på jakt etter det helt særegne og spesielle i gourmetens verden. Her er det ett ord som gjelder mer enn noe annet; ferskt, veldig ferskt. Råvarene unngår som regel lange reiser eller lagring før de ligger på en av de tusen selgernes bord.

Sladrekjerringer

Like ved det gamle silkemarkedet, La Lonja, bestemte Valencias myndigheter å bygge et modernistisk marked, og utlyste konkurranse blant nyutdannede arkitekter fra arkitektskolen i Barcelona. De to arkitektene Francisco Guardia Vial og Alejandro Soler y March fikk oppdraget, og 14 år senere var markedet helt ferdig i den form, vi kjenner det i dag.
På markedets tak er det en grønn papegøye, el Loro Verde. Dette er et innslag som arkitektene synes var morsomt, for i Valencia kalles nemlig sladrekjerringer for sladrepapegøyer, og markedet er en tradisjonell sladreplass. Vil man vite hva som foregår tar man en tur hit. under papegøyens spissede ører.Snegleselger

– Muy fresco, caracoles…. snegler i forskjellige størrelser, smiler snegleselgeren i mot meg. Blir man så blid som han av å spise snegler er det nok å anbefale. Det er forresten ikke bare denne snegleselgeren som er i godt humør. Nesten alle kjøpmennene er aktive og i godt humør ser det ut til. Stemningen er god til tross for et høyt tempo under det flotte taket. Spesielt iøynefallende er sjømatavdelingen. Her er det ikke bare de velkjente produktene man finner, men fargerike arter jeg ikke ante fantes og enda mindre hvordan de skal tilberedes. Noe er levende i akvarier, annet ligger på is. Det som imponerer mest er at fargene er like spektakulære som i frukt- og grøntavdelingenene.

Skinkene henger på rekke og rad hos spekematselgerne. Slakterne er blodige og smilende og diskuterer høylydt både kvaliteten på kjøttet og gir råd om tilberedning. Ostehandlerne har ost som er produsert av generasjoner som ikke er blant oss lenger, og vinhandlerne serverer bordvin fra store plastfat på medbragte plastflasker.Finne roen

Det som også imponerer en landsens mann er hvordan de urbane finner roen midt i denne sydende maurtua. Bestemor som blir skubbet hit og dit nyter kontakten med medmenneskene rundt seg, og gamle bestefar studerer menyen på en av de nærliggende restaurantene mens unger hyler og skriker. Noen løser verdensproblemer over en kald caña mens andre bruker god tid på å finne riktig godteri til barnebarn i den fargerike godteributikken utenfor hovedinngangen til markedet.

De fleste byer i Spania har innendørsmarkeder hvor livet ligner på det jeg har beskrevet i Valencia. Skal du se ferske råvarer anbefaler jeg deg å bruke markedet, lære det å kjenne og praktisere spansk eller kroppspråket for å få det du vil ha. Veien til et sunt liv går via et ferskvaremarked i Spania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.