Menorca

Menorca i Spania. Balearene består som de fleste vet av Mallorca, Ibiza, Menorca og Formentera. En femte øy, Cabrera – tidligere militært område, regnes også med i denne øygruppen. I fjor sommer hadde vi en stor artikkel om Formentera. Nå beveger vi oss litt nordover til Menorca, en fantastisk liten øy, som i fohold til sine storesøstre Mallorca og Ibiza, nærmest er å regne som uberørt av masseturisme. Menorca har en befolkning på rundt 82 000.

Navnet Menorca springer ut fra det latinske Balearis Minor, senere Minorica eller «mindre øy». Den har sitt navn fra at den er mindre enn den nærliggende Mallorca. Fønikerne kalte den Nura som heder til sin gud Baal og som betyr ildens øy.




Øya er kjent for sin store samling av megalitt-monumenter: naveter, tauler, og talaioter som alle vitner om en svært tidlig forhistorisk menneskelig aktivitet. En del av den tidligste kulturen på Minorca var påvirket av andre kulturer i Middelhavet, blant annet den minoriske i antikkens Kreta. Eksempelvis var bruken av omvendte, gipsede søyler av tre på Knossos antatt å ha påvirket de tidlige folkene på Minorca som tilsynelatende etterlignet dette. Du finner en rekke monumenter som heder til fortiden med historiske tavler som forteller deg om kunsten og hvordan folk overlevde på denne grønne perlen før i tiden.

På slutten av de 3 puniske krigene i tiden før Kristus, kom det til en økning i piratvirksomhet i den vestlige delen av Middelhavet. Den romerske okkupasjonen av Hispania (dagens Spania og Portugal) førte naturlig nok til en vekst i sjøhandelen mellom den iberiske halvøya og Italia. Piratene tok i bruk det strategiske området ved Balearene for å røve romerske handelsfartøyer og benyttet både Menorca og Mallorca som baser. Dette ble romerne lei av og sendte en hær til øyene for å gjøre slutt på plagen. Ved 121 f.Kr. var begge øyene under fullstendig romersk kontroll, og ble senere lagt under administrativ kontroll av provinsen Hispania Citerior.




I et brev om konvensjonen av jødene skrevet av biskop Severus fra 400-tallet fortelles det om tvangsdøping av øyas jødiske samfunn i år 418. Vandalene erobret øya på 400-tallet og i kjølvannet av den mauriske (muslimske) erobringen av den iberiske halvøya, ble også Minorca tatt og lagt under kalifatet av Córdoba i år 903 og omdøpt til Manûrqa. I 1231, etter at kristne styrker hadde gjenerobret Mallorca, ble Minorca en uavhengig islamsk stat, skjønt underordnet kong Jakob I av Aragon. Men så kom frigjøringen i form av en invasjon fra Aragon, ledet av Alfons III av Aragon, 17. januar 1287. Denne dagen feires fortsatt som Menorcas nasjonaldag. De fleste av de muslimske besetterne på øya ble da tatt som slaver og solgt på slavemarkedene på Ibiza, Valencia og Barcelona.

Inntil 1344 var øya Menorca en del av kongedømmet Mallorca, som selv var underlagt Aragon, og til slutt også underlagt det forente kongedømmet Spania. I løpet av 1500-tallet angrep den tyrkiske marinen og ødela Maó (Mahon) og deretter hovedstaden Ciutadella. Øya ble erobret av den britiske marinen i 1708 under Den spanske arvefølgekrigen og Minorca ble en britisk besittelse.

Under guvernørtiden til general Richard Kane, ble øyas hovedstad flyttet til Maó, og en marinebase ble etablert i byens havn. I løpet av Syvårskrigen maktet ikke en britisk marineskvadron å løfte en fransk beleiring av Minorca den 20. mai 1756, noe som senere førte til krigsrett og henrettelse av admiral John Byng. Kampen om Minorca representerte forøvrig utbruddet av Syvårskrigen i Europa. Til tross for nederlaget holdt den britiske motstanden ut i Maó, men garnisonen ble tvunget til å kapitulere under ærefulle betingelser, blant annet fri adgang tilbake til Storbritannia den 29. juni det samme året. Paristraktaten av 1763 fikk derimot britisk styre gjeninnført.

I løpet av Den amerikanske uavhengighetskrigen ble britene beseiret for andre gang, denne gangen av en sammenslutning av franske og spanske styrker som erobret øya etter en langvarig beleiring av festningen St. Philip’s Castle (navn etter et tidligere spansk festning på samme sted, Castell de San Felipe) den 5. februar 1782. Minorca ble gjenerobret av britene på nytt i 1798 under de franske Revolusjonskrigene, men ble endelig og varig avgitt til Spania ved Amienstraktaten av 1802.




I løpet av den spanske borgerkrigen (1936-39) forble Menorca lojale til den republikanske spanske regjeringen mens de øvrige øyene i Balearene støttet nasjonalistene og Franco. Det kom ikke til kamp, unntatt ved bombing fra fly av italienerne, som var allierte med Hitler, som åpent støttet Franco. Mange innbyggere ble drept da de tok del i en mislykket invasjon av Mallorca. Etter nasjonalistenes seier i 1939 støttet den britiske marinen en fredelig overføring av makten på Minorca og evakueringen av en del politiske flyktninger.

De to offisielle språkene er katalansk og spansk. Vi opplever at alle kan spansk mens mange av de innfødte helst snakker katalansk med dialekt, populært kalt menorkansk. Denne avarten av et språk har mange likhetstrekk med det du hører på Sardinia. Det er imidlertid en betydelig gruppe innflyttere med spansk som sitt eneste språk.

Menorca er lite utbygd sammenlignet med de andre baleariske øyene. Urørt natur, mer enn 120 strender og milevis med sykkelstier gjør at øya er blitt et trekkplaster for de som vil feriere miljøvennlig i vakre omgivelser. Ved mange av strendene er det ikke ført veier ut, mens det er anlagt parkeringsplasser 4-5 kilometer fra sjøen, slik at kystområdet blir skånet. Naturen du finner her, kan fort minne om det du finner i Norge, og helt ulikt det vi finner på våre trakter langs Middelhavskysten. Her er det friske skoger med blant annet høye løvtrær.

Reise til Menorca

I sommersesongen kan du reise direkte fra Gardermoen til Menorca hver onsdag med Norwegian. Da vi sjekket august, kostet alle turene til Menorca 399 kroner, og tilbake fra 918 kroner. Du kan også reise med flere selskaper til fastlandet, og direkte fra Alicante med Iberia. Flytiden er ca 1 time. Flyplassen ligger ved den nye hovedstaden Mahon. Ellers er det ikke vanskelig å komme til denne perlen med båt. Korteste tur er fra Barcelona til den gamle hovedstaden Ciutadella med Baleares (4 timer). Er du på Mallorca kommer du over på 1 time. Vi beskrev sist sommer Formentera som Middelhavets siste perle. La oss skyndsomt legge til at vi har funnet en til.

Video Menorca


Kart Menorca







Leave a Reply

Your email address will not be published.