Meksikanske fristelser

Meksikansk mat har i mange år vært en del av vår matkultur. Vi har gjort deler av det meksikanske til en del av vårt kosthold. Her kan du prøve noen nye retter med en litt annerledes vri. Bruk rikelig med chili og lime. Det setter en ekstra spiss på rettene.

Tekst:Tine Merete Sandboe

Guacamole
Guacamole kan du servere som dipp til tortilla chipsene, eller som dipp til grønnsaker i småbiter. Den kan også serveres ved siden av annen mat som for eksempel grillmat.

2 modne avocado, skrelt og delt i biter
1 fedd hvitløk, finhakket
½ rødløk
1 rød chili, finhakket uten frø
1 lime, saften
Koriander, hakket
Salt og pepper


Ha avocado og hvitløk i en bolle. Mos med gaffel, Bland inn limesaft, koriander og løk. Smak til med salt og pepper.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Hjemmelagete Tortillachips
Prøv disse kjempegode hjemmelagete tortillachipsene. Moro å lage og veldig gode å spise. Tortillalefser, delt i små trekanter Olje til fritering Varm oljen. Den er klar til bruk når det freser rundt en trepinne. Friter biter i flere omganger. Legg de ferdig friterte på litt kjøkkenpapir og dryss på salt.

Taco med fisk
En riktig god og saftig variant av taco. Den må bare prøves.


2 dl tørkete brødsmuler
Havsalt og pepper
1 ts spisskummen
1 sitron, skallet revet
Koriander, frisk, hakket
1 egg, pisket
Ca.700 gram fiskefilet, i biter
¼ rødkål, i tynne skiver
1 rødløk, i tynne skiver
4 tortillalefser
Salat, småbladet
1 lime, saften
Salt

Ha brødsmuler, spisskummen, salt, pepper, koriander og sitronskall i en bolle. Dypp fiskebitene i det sammenvispete egget, og deretter i brødblandingen. Stek fiskebitene i smør i en stekepanne. Ha løk, kål, koriander, limesaft og salt i en bolle og bland dette godt. Legg tortillaen i folie i stekeovnen, og varm dem noen minutter i 180 grader. Server tortilla med salat, kålsalat, fiskebiter, dressing og limebåter.

Tortillasuppe
Herlig god og mettende suppe. Denne suppen er en god rett alene, eller som forrett sammen med annen mat. Varier den etter dine ønsker og smak.


300-400 gram kyllingbryst
3 ss ekstra virgin oliveolje
½ – 1 rødløk, hakket
1 jalepeno, hakket
3 fedd hvitløk, finhakket
½ grønn chili (mild), hakket
1 ts chilipulver
1 ts spisskummen
1 ts salt
1 liter buljong, kylling
1 boks svarte bønner, skylt
½ boks mais
1 boks hakkete tomater
4 tortillaer, av mais
2 lime, presset
Koriander, frisk, hakket
Revet ost

La kjøttet koke ca 20 minutter på svak varme. Ta dem ut av vannet og del i små biter. Varm olivenoljen i en kjele (som rommer ca. 2 liter) med hvitløk, spisskummen og chilipulver. Bland godt og tilsett buljongen, hakkete tomater, mais, bønner og grønn chili. Smak til med salt og kok opp. Ha i kyllingbitene og tilsett saften fra lime. Server suppen med strimlete tortillabiter, friterte eller ikke friterte samt litt revet ost og litt hakket koriander.

Quesadilla
I en quesadilla kan du putte det du vil. Vi har et forslag, så prøv og smak deg frem til din favoritt. Lettvint og god mat. Quesadilla smaker også godt som turmat, eller i matpakken.


300 gram kyllingbryst
8 tortillalefser
1 boks svarte bønner, skylt
250 gram ost, revet
2 avocado, eller guacamole
Tomater, gjerne små i biter
Koriander, fersk, hakket
1 lime, saften
rømme
Mangosalsa
1 mango, delt i små biter
½ ananas, skrelt og delt i små biter
1 lime, saften
1 rød chili, hakket uten frø
2 vårløk, hakket
Koriander, frisk, hakket

Bland alle ingrediensene til mangosalsa. Ha noe fett i en stekepanne. Bland olje og smør. Legg i 1 tortilla og fordel ost på halve tortillaen. Legg på bønner, mangosalsa og kylling, så litt ost på toppen. Brett så over den andre halvdelen, og press litt ned med stekespaden. La den steke et par minutter, snu den i pannen, og stek litt på andre siden. Hold de varme i svak varme i stekeovnen, mens du lager de andre. Server med avocado eller guacamole, tomater, koriander og litt rømme.Denne artikkelen er tidligere publisert av magasinet Aktuelt Spania i 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.