Mattradisjoner i Spania

Mattradisjoner i Spania. Etter å ha spist middag på spansk maner forstår jeg at vi har ulike mattradisjoner. Jeg var jo for så vidt klar over det, men det er først når du spiser middag i et spansk hjem og ikke på restaurant at du ser forskjellene virkelig godt.

Tekst: Edna Somerset

Vi ble servert tapasretter, noe man bruker mye i Spania. Det slo meg hvor mye enklere dette er å servere enn våre tunge middager med saus og poteter som skal holdes varme inntil alt kan serveres samtidig. Ofte er da enten potetene eller sausen kald. Med tapas slipper man det! Her er det heller ikke snakk om at det er uhøflig å bruke gaffelen sin til å forsyne seg fra fatene, det er helt vanlig, så lenge man bruker den kun på det man selv skal spise. Så avslappet!

Vi fikk babyblekksprut (chopitos, chipirones), noe som ikke falt helt i smak hos meg. Jeg vil helst ikke at maten skal ligge og kikke opp på meg fra tallerkenen! Ingen sure miner, blekkspruten ble overlatt til spanjolen i huset, som koste seg storslagent. Selv forsynte jeg meg godt av spansk tortilla og skinkekroketter, ferskt brød og allioli. Og selvfølgelig rødvin! For et måltid! Jeg savnet faktisk ikke potetene og heller ikke sausen!

Jeg spurte vertinnen hva de spiste på julaften. Reker. Reker?! Det er jo ikke julemat! Kanskje nyttårsmat, til nød, men ikke julemat! Hva med ribben, potetene, sausen, pølsene….. den ekte norske julemiddagen? Fett og atter fett! Ved nærmere ettertanke er nok rekene et lettere og sunnere alternativ.

Spanske mattradisjoner

Spanske Mattradisjoner
Spanias gastronomiske tradisjoner er et resultat av de mange folkeslag og kulturer som har krysset og bebodd landet gjennom årene. Jordens fruktbarhet, et godt utgangspunkt for et frodig innlandskjøkken og en mer sjøpreget matkultur langs kysten. Her venter det utsøkte tradisjonelle retter i alle landsdeler!

En kan strengt tatt ikke snakke om et nasjonalt, spansk kjøkken, fordi det finnes så mange regionale tradisjoner og spesialiteter som tar utgangspunkt i landets høyst mangfoldige klima og naturgrunnlag. Om en likevel skal snakke om et spansk kjøkken, er dette kjennetegnet av at matvarene tradisjonelt tilberedes med olivenolje eller smult, den store mengden tilberedte frukter og grønnsaker arabisk kultur bragte på spansk bord, og den utstrakte bruken av
tomater og poteter som følge av oppdragelsen av Amerika. Spania er et av landene i verden med flest
Michelin restauranter.

For spanjoler er mat det samme som sosiale samlinger med familie eller venner, og det tar ofte mange timer å spise både lunsj og middag. Går du på spanske restauranter er det derfor ofte veldig høylytt og med mange diskusjoner. Måltidene er gjerne senere enn vi er vant med, og spesielt middag om sommeren inntas veldig sent på kvelden, gjerne mellom klokken 20.00 til og med midnatt.

Mange nordmenn forveksler spansk og meksikansk mat på tvers av hverandre, noe som kanskje ikke er så rart. For typisk spansk mat består ofte av tortillas, ulike pølser, delikate skinker og mye ost. Omelett er vanlig til lunsj, og spanjolene er eksperter på å lage godt brød i ulike varianter tilpasset ethvert middagsmåltid.

Spanias nasjonalrett

Nasjonalrett SpaniaPaella heter nasjonalretten til Spania, og den består av riktig så frodige ingredienser. Diverse skalldyr blandes med både fisk, fugl og blekksprut, noe som blandes med blant annet ris, olivenolje og grønnsaker. Akkurat hva man har i retten vil variere veldig, men dette er altså utgangspunktet for en rett som har spredt seg langt utenfor landegrensene. Retten tilberedes på stekepanne og er relativt billig – og ikke minst populær. Ettersom hver av Spanias regioner har sine egne regionale spesialiteter, er det vanskelig å si at det er kun en nasjonalrett i Spania. Historisk ble Spania delt inn i små kongeriker; hver med sitt eget språk, kultur og mat. Selv i dag, er Spania fortsatt delt inn i 17 Autonome regioner, hver med sin egen unike nasjonalrett. Det er imidlertid et par retter som er blitt en slager over hele Spania, og noen også internasjonalt. Les mer om Spanias nasjonalrett

Tapas på julaften i Spania

Tapas Julaften SpaniaSom i Norge er julaften en dag der også den spanske familien samles for å spise middag sammen. Middagen består, som sagt, av tapas. I timesvis kan spanjolene sitte med sin fingermat inntil hovedretten blir servert, ofte en kjøtt- eller fiskerett. Hovedretten varierer noe fra region til region, og fra familie til familie. Mange spiser fårekjøtt, andre spiser kalkun eller sjømat som krabbe, hummer og fisk. Som prikken over i´en serveres en god porsjon polvorones, marsipan og turrón til dessert. Les mer om tapas på julaften i Spania


Olivenoljen et Spansk oljeeventyr

Olivenoljen SpaniaEn fjerdedel av verdens olivenolje kommer fra Andalusia i Spania. Til tross for det store volum på den ene siden og at stadig mer av olivenoljen tilhører høyeste kvalitetsklasse, har oljene herfra alltid hatt problemer med å få innpass. Et forhold som imidlertid ser ut til å kunne endre seg radikalt. Italienerne har alltid vært overlegne hva markedsføring angår, og vi har ikke klart å markere at våre oljer er minst like bra og ofte bedre. Les mer om spansk oljeeventyr olivenoljen

Spansk ost – smak og varianter

Ost i SpaniaOst er en de aller viktigste matgruppene i Spania, og smaken avhenger om de er laget på ku-, sau- eller geitemelk, og om de har kort eller lang lagringstid. Ost er ett av de laktoseproduktene som konsumeres mest i hele verden, og kanskje spesielt i Spania. En studie utført av TNS Worldpanel viser at spanjoler bruker mer enn 144 millioner euro årlig på ost. I gjennomsnitt spiser spanske familier 2 kilo ost i året. Les mer om spansk ost


For mer informasjon, les mer om mattradisjoner og matkultur i Spania

Leave a Reply

Your email address will not be published.