Matspalten – Søtpotet i matlaging

Søtpoteter har omtrent samme bruksområde som vanlig potet. Søtpoteten inneholder mer næring og mindre stivelse. Den er lekker i fargen og bare fargen i seg er appetittvekkende. Bruk den gjerne sammen med andre grønnsaker og sammen med vanlig potet. Har du ikke prøvd den før så har du mye godt i vente. Søtpoteten kan stekes i skiver, kokes eller bakes. Den kan brukes i kjøttretter og i wok. Om du koker den bør den skrelles etter at den er kokt. Fordi den er søtere enn vanlig potet kan den også med fordel brukes i paier, kaker og desserter.


Taco med søt-potet
Du trenger: Tortillas og 1 stor søt-potet i tillegg til følgende tilbehør

Coleslaw:
¼ kålhode
1 vårløk
2 ss majones
2 ss limejuice
Salt og pepper

Guacamole:
2 avocadoer
1 tomat
2 fedd hvitløk, hakket
2 ss limejuice
¼ løk, finhakket
Salt og pepper
Frisk koriander
Parmesan(el.cheddar) revet
Noe chilisaus

Skrell søt-poteten og skjær den i skiver ca.1 cm. tykke. Legg dem på bakepapir og smør med litt olivenolje og stek dem til de er myke i ovnen ved 180 grader. Lag coleslaw ved å skjære kålen i tynne strimler, finhakk vårløken. Bland dette med majones, hvitløk og smak til med salt og pepper. Lag guacamolen ved å finhakke løken, hvitløk og tomaten. Bland dette med most avocado og smak til med limejuice salt og pepper. Varm tortillaene og legg først søt-potet, deretter coleslaw og guacamole. Dryss over revet ost, litt frisk koriander og en chilisaus.


Kamkjell med søtpotetpure
Kamskjellene kan du steke på grillen eller på platen inne. Denne retten er en lekker forrett eller en liten kveldsrett. Søtpotet pureen kan du selvfølgelig lage til andre både retter av fisk eller kjøtt. Den passer godt til mange retter.

TIL 4 PERSONER:
8 kamskjell
1 ss korianderfrø
1 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
Salt og pepper

Potetpure:
500 gram søt-poteter
160 gram smør
2 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
Olje med koriander:
½ potte med koriander
2,5 dl solsikkeolje
1 lime
Trepinner

Om du bruker ferske kamskjell må du åpne og rense disse. Dersom du bruker frosne bør disse tines i kjøleskap, og legges på papir slik at fuktigheten renner av dem.

Lag potetpureen ved først å skrelle potetene. Skjær dem i terninger og la dem koke i vann til de er helt myke. Hell over i dørslag slik at vannet renner godt bort. Ta halvparten av smøret i en kjele og smelt med hvitløken. Ha i poteten og mos med en stavmikser, tilsett resten av smøret. Mos til en fin og jevn pure.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Lag korianderoljen ved å ha koriander i en hurtigmikser mens du heeller oljen i en tynn stråle over til en jevn og glatt saus. Ha korianderfrø i en tørr panne på god varme for å få frem smaken i frøene.

Knus dem deretter i en morter. Vend kamskjellene med salt, pepper og korianderfrø. Ha hvitløk og chili i litt olje i stekepannen, og stek deretter kamskjellene i ½ minutt på hver side. Tre skjell og limebåt på spidd før servering. Hell over litt korianderolje og server med potetpureen.

Bakte søtpoteter
Søtpoteter egner seg meget godt til baking. Du kan servere dem med smør og litt salt, eller du kan servere dem med tilbehør. Vi foreslår her et tilbehør med chevre. Du varierer salsaen etter egen smak og hva du har tilgjengelig. Når du skal bake potetene skrubber du godt og lager et snitt i toppen av dem på langs med en kniv. Legg dem på en bakeplate eller i en ildfast form. La dem steke inntil 60 minutter, eller til de er helt myke. Du kan underveis i steketiden ha litt olje eller smør, og krydder i sprekken på toppen før du steker dem ferdig.

Forslag til salsa:
Ca. 100 gram pecannøtter, ristet og hakket
1 sjalottløk, finhakket
2 stilker stangselleri, finhakket
Bladpersille, finhakket
40 gram chevre

Bland alt godt og server i de ferdigbakte potetene. Du kan også servere ved siden av. Server gjerne med en oljedressing over. Et par spiseskjeer god olivenolje, 1 spiseskje, ½ ts sennep, og litt salt og pepper.Leave a Reply

Your email address will not be published.