Matspalten – Bordgrill med mye god mat og gode sauser

Nå i den kalde tiden er det hyggelig å kunne samle gode venner rundt en varmende bordgrill. Du kan grille det meste, både fisk og kjøtt. Du kan lage lapper og pannekaker, eller steke brød med godt pålegg, eller steke egg og bacon. Her er det fritt frem! Vi gir deg noen tips på veien.

Av Tine Merete Sandboe

Til Grillen
Vi har brukt indrefilet av svin delt i tykke biter og rullet i godt grovkvernet pepper, og biter av flatbiff som er marinert i appelsinjuice og extra virgin olivenolje og urter.

Vi har også brukt kamskjell som vi har delt på i høyden. Vi har brukt kålrot og fennikel som er kuttet i tynne strimler og lette å grille. Vi har også skåret ulike typer paprika samt sopp i skiver. Vi setter all mat på begge sider av grillen, og legger frem spisepinner (eventuelt pølseklype) slik at alle kan grille sin egen mat. Det skaper en hyggelig atmosfære rundt bordet når hver enkelt er sin egen kokk.

Aubergine kaviar
Denne gode kremen kan du bruke på en god skive brød, eller ved siden av maten. Ekstra god er den ved siden av fisk eller grønnsaker.

2 auberginer, delt i to på langs
2 ss yoghurt
2 ss olivenolje
En håndfull bladpersille, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
3 ss sitronsaft
Salt og pepper

Legg auberginene på bakepapir på en stekeplate, med skinnsiden ned mot papiret. Stek dem i 200 grader i 30 minutter. Avkjøl litt før du fjerner frø og graver ut kjøttet av auberginene med en skje. Bland kjøttet med yoghurten, olivenoljen, persillen, hvitløken, salt og pepper. Bruk stavmikser og kjør til en glatt masse. Smak til med sitronsaft.

Pepperrotdressing
Meget god smak av pepperrot og gressløk i en god og kremet dressing. Bruk gjerne som dressing til salater eller som tilbehør til annen mat.

5 dl yoghurt, gjerne gresk
1 ss pepperrot, fra tube
1 bunt gressløk, hakket
½ sitron, saften
Salt

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Bland alle ingrediensene i en bolle og smak til med salt. Serveres i en liten glassbolle.

Denne dressingen er meget god til grillete grønnsaker, salat eller kylling. Den holder seg noen dager i kjøleskap på et tett glass.

2,5 dl fersk basilikum, hakket
75 gram pinjekjerner, ristete
30 gram parmesanost, revet
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ¼ dl olivenolje
1 sitron, saften
Salt og pepper

Ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen og la den mikses til den får en fin konsistens. Smak til med salt og pepper. Ha pestoen over på et glass med lokk.

Saftig kake med banan
Virkelig herlig og saftig formkake. Den holder seg godt i kjøleskap i flere dager.
2 bananer, most
1 egg
170 gram rørsukker
1 dl solsikkeolje
1dl melk
170 gram hvetemel
1ts bakepulver
½ granateple, kjerner
75 gram tørket aprikos, hakket

Glasur
60 gram smør, mykt
50 gram melis
½ ts vaniljesukker
150 gram kremost
Granateplekjerner til pynt

Ha smør, melis og vaniljesukker i en bolle og visp i kjøkkenmaskin eller med miksmaster til en myk krem. Tilsett kremosten og rør til en glatt masse.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania nr.1 2013


Leave a Reply

Your email address will not be published.