MasterChef – Spansk fjernsynskjøkken med stor suksess

MasterChef er det nye tilskuddet på tv-skjermen nå som TVE har satset på matprogrammet som har fått seer-rekord i alle landene programmet sendes. Spania er et land som har lange tradisjoner med matprogrammer på tv, med den spede begynnelse i 1967.

Tekst: Bente Puig

Mange kjente kokker har gjort suksess på spanske tv-skjermer. «Vamos a la mesa» var pioneren innen kulinariske opplevelser over tv-skjermen. Programmet var på luften i ett år, fra 1967 til 1968, med Maruja Callaved som programleder. I mangelen på tilrigget fjernsynskjøkken, brukte produsentene tegneseriefigurer for å vise fremgangsmåten til rettene. Programmet var på luften kun ett år, men dannet på denne korte tiden grunnlaget for påfølgende programmer i genren «fjernsynskjøkken».

Leiebil Spania – Garantert billigst

Første gang man rigget til et kjøkken i studio, skjedde i Telecinco i 1984 med programmet «Con las manos en la masa» (med hendene i deigen). Programmet regnes i dag som en myte som har betydd mye for spanske tv-seere. Programleder Elena Santoja kombinerte matlaging med intervju av en kjent person i hvert program. Etter syv år på luften ble pro grammet tatt av, da Santoja nektet å inkludere reklame i programmet uten å få noe igjen for det. Fjernsynskjøkkenet til Santoja ble erstattet med «El menú de cada día» på TVE1 i 1991, presentert av den kjente baskiske kokken Karlos Arguiñano. Siden den gang har han ledet flere programmer som programmet «El menú de karlos Arguiñano» og «La cocina de Karlos Arguiñano».

Sistnevnte program ble også sendt på Telecinco i Spania, stasjonen som også kjørte «Karlos Arguiñano en tu cocina». Programmet vises nå på Antena 3. Søsteren til Karlos Arguiñano, Eva, gjorde sin debut som gjestekokk i brorens programmer frem til hun presenterte sine egne matprogrammer. Eva Arguiñano er spesialist på kaker og desserter, og fikk i 2006 sitt eget program «Hoy cocinas tú» der privatpersoner fikk hjelp med å tilberede et vellykket måltid for venner og familie. Programmet gikk i tre år, da Eva fikk tilbud av Antena3 om å lede programmene «Desayunos y meriendas de Eva Arguiñano» og «Cocina con sentimiento».

En annen matglad kokk som har gjort suksess på spanske tv-skjermer er José Andrés, som har bevist at det spanske kjøkken ikke har landegrenser. José Andrés driver en suksessfull restaurantkjede i USA. I 2005 begynte han som tv-kokk i TVE med programmet «Vamos a cocinar». I 2011 ledet han nok et program: «Made in Spain». Konseptet var allerede en suksess i USA, og ble også godt mottatt i Spania. I hvert program reiser tv-kokken rundt for å bli kjent med det lokale kjøkken i hver minste lille krok i Spania.

De siste par årene har matprogrammene fått et preg av reality over seg. Det er det amerikanske programmet «Kitchen Hell» med programleder og kokk Gordon Ramsey som har gitt ideen til den spanske versjonen med kokken Alberto Chicote i programmet som heter «Pesadilla en la cocina» (mareritt på kjøkkenet) som går på la Sexta. Chicote er en myndig kokk fra Madrid som reiser Spania rundt for å redde spisesteder på konkursens rand. MasterChef er siste skudd på stammen innenfor matprogrammer med stor suksess i den matglade nasjonen i syd.
Leave a Reply

Your email address will not be published.