Mandler i blomst – et sikkert vårtegn

Hvite og rosa blomster fyller fjellskråningene med søt duft og et synsinntrykk som minner om vårt eget Hardanger i full epleblomst. Men her på Costa Blanca er det mandler det gjelder. Mandeltrær i blomst er et sikkert vårtegn med lysere og, ikke minst, varmere tider i vente.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Mandelblomstringen er det første sikre vårtegnet i Spania. «Por San Valentino, los almendros florecidos», heter et spansk ordtak. Det betyr ikke noe mer forunderlig enn at «Ved San Valentin, står mandeltrærne i blomst». Men stadig ser vi blomstring allerede i januar her nede i kystområdene. Dette grunnet gode klimatiske forhold i lavere landskap.

Video mandeltreblomstringenMandeltrærne

Mandeltrærne har sin opprinnelse i Asia og Midt-Østen, og var opprinnelig intet naturlig innslag i spansk flora. Ifølge en gammel legende er det maurerkongen Ibn-Almundim som innførte treet til den iberiske halvøy. Maurerkongen var en stor, flott mann som aldri tapte en kamp. En dag, under fangeopptøyer, fikk han øye på den vakre piken Gilda. Han ble betatt av hennes blå øyne. Så betatt av hennes skjønnhet ble han at han satte henne fri for å gifte seg med henne. Det ble et lykkelig ekteskap inntil den vakre prinsessen fra nord ble syk av hjemlengsel. Maurerkongen visste ikke hva godt han kunne gjøre for sin kone, og fikk en glimrende idé. Han kjøpte mandeltrær fra Asia og plantet dem tett i tett rundt slottet.

Da trærne blomstret tok han sin syke kone bort til vinduet og viste henne de hvite blomstene som strakk seg så langt øyet kunne se. Dette minnet henne om vinter og snø fra sitt hjemsted i nord-Spania, og prinsessen skal fra dette øyeblikket ha blitt kurert for sin nostalgi.

Om legenden er sann eller ei, så har mandelblomstringen akkurat den positive effekten på oss. Den er et sikkert vårtegn og er et vakkert skue for øyet. Allerede i januar kan man enkelte steder ved kysten se trærne i blomst, men venter man til februar og beveger seg litt innover i landet vil man finne et langt mer spektakulært skue.

Opplev mandelblomstringen i Alicante

For å riktig nyte blomstringen og dens søte lukter, anbefales det å gjøres til fots. Inntrykket man får blir et helt annet enn fra hovedveien gjennom et bilvindu. Et godt utgangspunkt for fotturen er Tárbena, innenfor Callosa og Bolulla. Dette er en liten landsby 70 kilometer fra Alicante by, så godt som fritt for turisme og bare i overkant av 700 innbyggere. På veien opp finnes mandeltrær i fleng, men de fineste turstiene finner du hvis du tar utgangspunkt i parkeringsplassen på oversiden av landsbyen. Her finnes mange fine ruter, og flere vannkilder å besøke. Turveiene er av varierende kvalitet, fra smale og stenete til brede asfalterte veier.

Se flere bilder av mandeltreblomstring i Tarbena

En kan også fint nyte mandelblomstringen fra et sykkelsete, og turen er unnagjort på en drøy time avhengig av antall stopp og så videre. Dersom man ikke ønsker å verken gå eller sykle, er kanskje et godt alternativ å melde seg på en busstur. Flere turoperatører arrangerer nemlig mandelblomstringstur med buss. Uansett reisemåte og fremkomstmiddel, er mandelblomstring en «sansetur» en bør sette av tid til.

Vi ønsker god tur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.