Mai Way – Silkemaling smykker og klær

Mai Eckermann har gått sin egen vei når det gjelder unikt design. Mai Way blir da et ganske betegnende navn på eget atelier.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Den blide damen tar imot meg med åpne armer og et smil om munnen, og jeg blir fascinert av hennes vesen og knallblå øyne. Mai Way står på det inngangsporten, og er selvfølgelig oppkalt etter damen selv. Dog har navnet også noe med Frank Sinatra å gjøre.
– Vi var ute ved Oslofjorden, min mann Egon og jeg, i det en stor båt seilte forbi oss. På dekk spilte de “My Way” av Frank Sinatra, og vi tenkte at vår fremtidige båt skulle hete “Mai Wai”. Sånn ble det, og når vi fant ut at vi skulle selge båten for å kjøpe hus i Spania, bragte vi navnet videre med oss, sier Mai og ønsker velkommen inn i sitt hjem.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Bordet er dekket, alt klart til lunsj.
– Jeg synes det var litt tidlig med Champagne, så jeg har laget en smoothie som velkomstdrink, sier den perfekte vertinne mens jeg bearbeider synsinntrykkene.

Mens Mai er opptatt av kunst og farger, har Egon en forkjærlighet for antikviteter. Derfor er innredningen en herlig blanding av nytt og brukt, og fargerike malerier på veggene, mange av den avdøde kunstneren Aia Stranger. En hel vegg i entreen er pyntet med Aias tegninger. Like ved henger et oljemaleri.

Motivet er to afrikanske barn. Det er mye sort og gråtoner i bildet, og ser gammelt ut.
– Det er fra 1934. Min mor malte det under et opphold i Afrika. Hun var kunstmaler, og min far var malermester. Maling ligger i familien, kan man si.

På skatollet i spisestuen kan jeg ikke la være å legge merke til et fat med fargerike øredobber og pakker med Fimoleire. Blåtoner, rødtoner, grønt, alt i skjønn forening.
– Ja, det er fimoleire jeg bruker til øredobbene, sier Mai som selv bærer egne smykker. Personlig elsker hun blått, og egne øredobber står til både klær og øyenfarge, store og runde med blått i variasjoner.

Hun henter frem et halskjede, bestående av silketråder i glade farger med en metallås.
– Jeg bruker silke fra Kina, som er den aller beste silken. Tråden er hvit og kommer på rull. Så farger jeg hver eneste tråd med fransk silkefarge. Jeg lager sett med matchende øredobber.Under lunsjen forteller Mai om sitt liv som designer.
– Det hele startet med brodering, forteller Mai, men det var veldig tidkrevende. Så fattet jeg interessen for silkemaling, takket være min søster Liv, som også er silkekunstner. Mens Liv bruker en teknikk der hun først maler omrisset og så fargeinnholdet, bruker jeg en teknikk der fargene flyter litt i hverandre og lager duse sjatteringer.

Atelieret ligger i underetasjen av boligen. Trappenedgangen er pyntet med silkemalerier som Liv har laget. Jeg drar fingeren over og kjenner hvordan omrisset av motivene er svakt uthevet for at malingen ikke skal renne ut under produksjonen. Mai åpner døren til atelieret og fargesjatteringer danner et vakkert synsinntrykk i det lyse rommet. En mannequindukke er vakkert oppkledd i Mais egne kreasjoner, og blir et naturlig blikkfang blant rader av silkeklær.

Mai samarbeider mye med sin søster, og har utstilt klær fra begge to. Side om side ser man tydelig forskjell på teknikkene søstrene bruker. Mai gjør gjerne en demonstrasjon av det populære multisjalet, som kan brukes på utallige måter, ikke bare som sjal, men også som skjorte, cape, sarong og skjerf. Et såkalt altiett-plagg, av ren silke og i nydelige fargesjatteringer.

– Jeg lager også på bestilling, akkurat det kunden vil ha, i nøyaktig de fargene søm ønskes, sier Mai. Hun tar meg med inn i det aller helligste, på bakrommet. Jeg smyger meg forbi et stort oppspent stykke silke. Det er fargerikt. Til min forundrelse ser jeg at det er strødd grovsalt over på enkelte punkter. Dette for å lage mønster i fargene, kan silkekunstneren fortelle meg. Det aller helligste er altså bakrommet. Her er hylle opp og hylle ned med fransk silkefarge, av dyreste sort. Pensler i alle tykkelser er klare for bruk. Mai legger et siste hånd på verket på det store oppspente silkesjalet. Selv om det kanskje ikke ser så vanskelig ut, er dette kun en liten del av en stor prossess. Uten å nevne detaljer kan nevnes innpakning i avispapir og bearbeidelse i maskin som essentielle prosedyrer.

Hvilken årstid er du, spør Mai og kikker gjennom raden med silkeskjerf, – jeg vil gjerne gi deg et skjerf, så lager jeg et par matchende øredobber til. For min del er det mange år siden jeg tok den populære årstidstesten, og er litt usikker på egen årstid. Sommer eller vinter, svarer jeg. Hun kikker på meg. – Du er nok sommer, du, sier hun og finner nyanser som står til min hud- og øyenfarge.

Med et unikt stykke kunstverk i vesken, takker jeg for meg og venter i spenning på matchende ørepynt ala Mai Eckermann.

Ønsker du å ta en kikk i Mais atelier, må dette avtales på forhånd. Hun tar også gjerne imot grupper. Egon kan hente opptil fem personer i privat bil. Et besøk her kan anbefales. Her finner du også gode tips til julegaver til moderate priser. Alt fra øredobber til 10€ til sjal og multicape og hele silkedrakter. Unike plagg med unikt design og god kvalitet som kan vaskes i maskin.

Mai kan kontaktes på telefon: +34 965 013 141 eller +47 90044770


Leave a Reply

Your email address will not be published.