Mageproblemer i julen? Gode råd til en god fordøyelse
Julebordsesongen er over oss, og maten som oftest blir inntatt på denne tiden av året er tung og fet. Det er ikke få som sitter igjen med en følelse av at magen kan trenge litt ekstra hjelp. Her kommer noen gode råd!
TEKST: MELISSA THELWALL
I magesekken vår brytes proteinene ned av magesyren som er en viktig del av fordøyelsesprosessen. Mange mennesker mangler magesyre og dette fører til ufordøyd mat som blir liggende og irritere magen, og forårsake sure oppstøt, dårlig ånde, luftplager og en generell følelse av ubehag. I Norge får du kjøpt magesyretilskudd som heter Aciglumin og fåes på apoteket. Jeg antar det finnes tilsvarende på farmácian men hvis ikke så ta en spiseskje med eplecidereddik i vann eller eplejuice før måltider.
Det fungerer utmerket til å stimulere magesyreproduksjon og kan utgjøre den store forskjellen. Vi har omkring en kilo med tarmbakterier, og mer enn 1000 ulike sorter lever på tarmtottene våre. En sunn tarmflora styrker immunforsvaret og ikke minst sørger for et godt næringsopptak av maten. Ubalanser i tarmfloraen kan bidra til oppblåsthet og flatulens.
Tilskudd av probiotika (gunstige tarmbakterier) kan redusere problemet. Maten din må inneholde riktige mengder med fett. For lite fett gjør avføringen hard, og for mye kan irritere magen. Kokosfett, fet fisk, mandler, olivenolje, rapsolje og linfrøolje er gode kilder til riktig fett. Andre gode fettkilder er økologiske, usaltede nøtter, solsikkefrø, avokado og økologiske egg.
Drikk nok vann, ettersom vann gir avføringen bedre konsistens slik at den lettere passerer. Å drikke et romtemperert vann med sitron i når du står opp om morgenen er en god start for systemet.
Løs mage?
Normalt skal maten fordøyes rolig og langtsomt gjennom tarmene, mens mye av væsken og næringen i maten suges opp gjennom tarmslimhinnen. Har man diaré er det tegn på at maten går for fort gjennom tarmene. Pga den raske passasjen blir ikke de viktige næringsstoffene tatt opp skikkelig og kroppen vil etter tid fungere dårlig. Varer diaréen bør man oppsøke lege. Men det første døgnet er det lurt å la kroppen gjøre jobben sin ved å kvitte seg med det uønskede.
Treg mage?
Fiber stimulerer tykktarmen til å arbeide mer effektivt og sørger for at avføringen passerer til den tid den skal. Gode varer som inneholder mye fiber er kokosmel, fiberfin knuste linfrø, psyllium husk (loppefrø) og havrekli. Bløtlagte linfrø, chiafrø og loppefrøskall utrørt i vann danner gelèstoffer som fremmer tarmfunksjonen både ved at de øker tarmvolumet, mykgjør tarminnholdet og ”smører” tarmen. Artig nok kan dette også brukes ved løs mage. Det binder væsken og føres ut samlet.
Maten din bør faktisk inneholde riktige mengder med fett. For lite fett gjør avføringen hard, og for mye kan irritere magen. Kokosfett, fet fisk, mandler, olivenolje, rapsolje og linfrøolje er gode kilder til riktig fett. Andre gode fettkilder er økologiske, usaltede nøtter, solsikkefrø, avokado og økologiske egg.
Smarte råd og tips for en god fordøyelse:
– Mosjonér litt hver dag. Sliter du med forstoppelse kan faktisk en gåtur gjøre underverker.
– Bruk armene aktivt.
– Drikk mye vann og spis rikelig med fiber og økologiske grønnsaker.
– Gå til kiropraktor eller akupunktur.
– Oppsøk lege / terapeut for langvarige, alvorlige plager.
– Start måltidene med en liten salat fordi bitterstoffer stimulerer tarmene. Spesielt om vi spiser mye fett og lite fiber.
– Unngå stress, anspenthet og uro før og under måltidet. Spis sakte og tygg maten godt.
– Unngå å blande mange forskjellige matvarer i samme måltid. Fruktsalat som dessert er ikke å anbefale da det blir liggende på toppen av alt annet og fermentere. Resultatet er forstoppelse, mageknip og mye luft.
– Om magen er treg er det viktig å stimulere fordøyelsen med et riktig sammensatt kosttilskudd. Melkeprodukter har vist seg å gjøre tarmsystemet tregere.
– Test deg for intoleranse mot melk og andre matvarer hvis du føler du reagerer dårlig etter flere måltider. En håranalyse vil fortelle grundig hva du mangler eller har for mye av.