Maca styrker kroppens immunforsvar og forbedrer utholdenheten
Maca (Lepidium Meyenii) er en rotgrønnsak som likner litt på reddik. Den vokser under jorden, men så høyt som 4,500 meter over havet i Andesfjellene i Peru. Macaroten kalles for “Peruviansk ginseng”, men er ikke slekt med ginsengen. Det er flere gode helsegevinster ved Maca. For en energibombe! Akkurat det man trenger i en hektisk hverdag. Eller for å plukke deg opp.
Tekst: Melissa T. Bjargo
Maca, som gojibær og ginseng, er et kraftig adaptogen, det betyr at det kan balansere og stabilisere kroppens systemer. Som et adaptogen, gir maca energi om kroppen trenger det, det hjelper å bygge opp kroppens immunforsvar om dette er svakt, og øke utholdenheten.
Trenger du leiebil i Spania? Garantert billigst
Jeg har en venninne fra Peru som fortalte meg at de bruker det spesielt for å forbedre libido og sædkvaliteten hos menn. Og for kvinnene øker det fruktbarheten! Derfor blir maca ofte anbefalt av par som prøver å bli gravide. Og flere menn har gitt tilbakemelding på at det øker potensen. Jeg tar det daglig, og har det dessuten i hjemmelaget sjokolade da det gir en deilig nøttesmak.
Macas historie
Maca har en spesiell plass i peruansk kultur. De tørkede røttene har blitt behandlet som en delikatesse i tusenvis av år. Til den gamle innfødte av Andesfjellene, ble Maca også kjent for å gjenopprette fertiliteten hos husdyrene som ofte led i høy høyde. Senere ble det oppdaget av det var ikke bare husdyrene som fikk økt fertilitet!
Annen morsom info om Maca:
• Inkaene lagde en trylledrikk av roten som de drakk for å få mer styrke og utholdenhet før de gikk i kamp.
• Maca har også blitt verdsatt som handelsvare. Det ble handlet med de spanske erobrerne som et middel for å betale skatt.
• Maca ble dessuten brukt mye som urtemedisin.
Maca er rik på kalsium, magnesium, fosfor, kalium, svovel og jern. Det inneholder også spormineraler som sink, jod, kopper, selen, mangan og silisium, i tillegg til vitamin B1, B2, B12, C og E. Maca inneholder nesten 20 forskjellige aminosyrer, inkludert 7 essensielle.
I overgangsalderen kan også maca fungere bra for å redusere plager og PMS smerter. Men pass på, for det kan virke oppkvikkende, så det er lurt å unngå å ta dette på kvelden. Dessuten gir det bedre hukommelse og immunforsvar.
Andre virkninger maca kan gi oss er økt sår healing, økt blodsirkulasjon, økt mental klarhet og reduksjon i hormonell ubalanse ved overgangsalder.
Virkningen kommer etter hvert, ikke med en gang.
Maca passer veldig fint i kaker, kjeks, smoothies, kakao eller kaffe. Det anbefales et inntak av en spiseskje pr dag. Etter en måned kan man ta en pause, men det er delte meninger om dette, det er flere som bruker mye mer hver dag og det er ikke rapportert om noen form for ubehag ved større forbruk. Amerikanske studier fant ingen skadevirkninger heller, så det er bare å prøve seg frem og kjenne etter selv hva som er godt for hver enkelt.
Go Maca!
Hilsen Melissa
Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.