LYST PÅ EN UTFORDRING? Prøv en pilgrimsrute
Santiago de Compostela er hovedstaden i Galicia. Byen er et kjent pilgrimsted for europeiske katolikker, og det var ingen tilfeldighet at Paven startet sitt siste besøk i Spania nettopp der.
Grunnen til at denne byen er trekkplaster for katolikkene er fordi man i år 813 oppdaget en grav man antok tilhørte Apostelen Jakob (Santiago). Han ble henrettet i Jerusalem i år 44, men levningene skal ha blitt ført til Compostela av to av hans disipler, der han i en periode hadde virket. Både byen og pilgrimsveien dit (Jakobsveien, sp. Camino de Santiago) gjennom Frankrike og Spania står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. (1993).
Trenger du leiebil? Garantert billigst
Navnet «Compostela» mener man kommer av det latinske campus stellae – «stjernens egn», og Santiago de Compostela blir slik «St. Jakob i Stjernens Egn». Apostelens levninger ble etter folketroen begravet der en gjeter hadde sett en stjerne, og en kirke ble etterhvert bygget over graven. Senere ble denne kirken erstattet med Santiago de Compostela-katedralen som står der den dag idag. Pilgrimsrutene går gjennom vakre landskap i Frankrike og Spania, rikt på klostre, katedraler, godt bevarte middelalderbyer, borger og gamle stenbroer.
I dag er Pilgrimsveien identisk med kulturell turisme, religiøs turisme og aktiv turisme hvor du kan bli bedre kjent med Pilgrimsveien fra sykkelsetet, til fots eller fra hesteryggen. Mens skandinaver bruker apostlenes hester, foretrekker spanjolene tohjulingen. Det er som kjent mange veier til Rom, men her nøyer vi oss med å ramse opp de mest brukte mulighetene:
Den franske veien
Den franske ruten starter i Camino Francés i Galicia nordvest i Spania er et naturlig startpunkt, fordi herfra er det mange ulike veier å gå. Pilgrimsveiene som går gjennom Spania begynner i Puerto de Somport i Huesca og i Roncesvalles i Navarra før de slår seg sammen med to andre veier i Puente la Reina i Navarra.
Den nordlige veien
Pilgrimene som kom til Spania via Frankrike eller som gikk i land i de baskiske, galisiske eller kantabriske havnene hadde mulighet til å besøke katedralen i Oviedo eller fortsette langs kysten i Asturias frem til elven Eo. Ruten går gjennom:Hendaya – Donosti – Zarautz – Guernika – Bilbao – Laredo– Santander – Santillana del Mar – Comillas – Llanes – Ribadesella, og herfra har du to valgmuligheter: 1) Innlandet, gjennom Oviedo (hvor den møter den primitive veien – Camino Primitivo) 2) Langs kysten, g jennom Avilés og Luarca, før du kommer til Galicia og fortsetter gjennom Ribadeo – Mondoñedo –Vilalba – Lugo – Sobrado til Santiago.
Den sørligste veien og sølvveien
Dette er den lengste ruten, og den er en forlengelse av den romanske veien, som ble brukt av pilgrimene fra Andalucía og Extremadura. Du har tre muligheter dersom du tar denne turen: 1) Fra Astorga, som møter Camino Francés 2) Fra Puebla de Sanabria A Gudiña, Laza/Verín og Ourense til Santiago 3) og ikke minst den ruten som går gjennom den nordøstlige delen av Portugal via den sørlige delen av provinsen Ourense til Verín.
Den engelske veien
Skandinaviske, belgiske, engelske, skotske og irske pilgrimer tok i bruk havruten og gikk i land i La Coruña eller Ferrol for å komme til Compostela. De to rutene som utgjør Camino Inglés er: 1) Ferrol – Pontedeume –Miño – Betanzos – Abegondo – Ordes – Santiago 2) La Coruña – Culleredo – Cambre – Carral – Ordes – Santiago
Den maritime ruten
Denne maritime ruten til minne om ankomsten til legemet til apostelen Santiago til Galicia, via sjøveien. Ruten er Sanxenxo – O Grove – Cambados – Vilanova og Vilagarcía de Arousa – Catoira – Pontecesures – Padrón – Santiago, eller via Ribeira – A Pobra – Boiro – Rianxo Pontecesures.
Den primitive veien
Dette er den ruten som de første gudfryktige pilgrimene som kom til Asturias brukte og ruten er som følger: Oviedo – Tineo – Grandas – A Fonsagrada – Lugo – Palas de Reis, og som møter den nåværende Camino Francés.
Veien Fisterra – Muxia
Camino Fisterra, det gamle ”verdens ende”, er den eneste veien som har den hellige byen som utgangspunkt. Et besøk til Santo Cristo i Fisterra og templet Santuario de A Barca i Muxia omgitt av spektakulært landskap, er et rituale som mange pilgrimer fremdeles holder ved like. Ruten er slik: Santiago – Negreira – Mazaricos – Vimianzos – Dumbría – Cee – Corcubión – Fisterra.
Tøffe tak
Ekteparet Fjeld fra Drøbak hviler ut i Albir etter å ha prøvd seg på pilgrimsruten fra Sevilla til Santiago. Ved Zamora og 65 mil ble hælen til Stein såpass ille, at det var fornuftig å bryte løpet i denne omgang. De siste 35 milene skal gås på et senere tidspunkt, lover de. Som kjent må man gå 100 mil for å oppnå diplom. Jan Teigens store Grand Prix-fl opp “Mil etter mil”, kommer virkelig til sin rett her. Uendelige veier og stier, opp og ned i kupert terreng, og lite med folk å se. Stein og Tove valgte en lite benyttet rute, der det var langt mellom vannhullene.
De mest brukte rutene har mange overnattingssteder og spisesteder, men på denne ruten må man regne med å ta med en bør på ryggen. 10 kilo merker man når man har gått noen mil. Her er det ultimate å gå, bære og bruke minst mulig penger på veien. Skotøyet er naturlig nok det viktigste utstyret på en sånn tur, og Stein er ganske klar på at han må ha bedre sko neste gang, selv om de han hadde i utgangspunktet skulle være bra nok. Betennelse i hælen skal man dog ta på alvor. Vi ønsker paret god tur på fortsettelsen.
Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2010.