Livets Vann – hvorfor drikke vann

Med årlige 120 liter vann per innbygger, er Spania verdens fjerde største vanndrikkende nasjon. I sterk kontrast til andre europeere foretrekker 95% av spanjolene å drikke vann. Vann er helt grunnleggende for sunnhet og helse.

Tekst: Bente Puig

1.Vann året rundt!
Em kropp som får jevnlig tilførsel av vann er en sunn kropp. Ting vi ikke tenker over som for eksempel fordøyelsen vår er helt avhengig av vanntilførsel for å fungere optimalt. Vannet bidrar til at naeringsstoffene blir tatt opp i tarmsystemet vårt, og at fordøyd mat blir transportert ut av tarmsystemet. Dersom man ikke er nøye med å tilføre kroppen det den forbruker av vann vil kroppen bruke vannet som finnes i cellene. Dette betyr at cellenes naturlige vanninnhold blir ”skviset” ut og cellene ødelegges, noe som kan forårsake hodepine, slapphet osv.

2. Høyrisikogrupper!
Vær ekstra oppmerksom når det gjelder barn, gravide og eldre. Disse gruppene har et større behov for vanntilførsel. Små barn fordi de ikke har utviklet tørstemekanismen, gravide fordi de trenger mer vann og eldre fordi man med alderen mister større mengder vann og har nedsatt evne til varmeregulering i kroppen.

3. Oppretthold vannivået!
En sunn kropp trenger vanntilførsel tilsvarende vannforbruket uansett alder og situasjon. Det vil si at det kroppen forbruker av vann må erstattes ved å drikke vann. Man har som standardregel at en voksen person trenger ca. 1 ½ liter vann daglig. Om man drikker tilstrekkelig med vann kan man se i urinen. Dersom urinen er konsentrert (sterk gulfarge med sterk lukt) drikker man for lite.

4. Drikk før du blir tørst!
De fleste av oss drikker når vi er tørste, men det beste er å drikke før tørsten melder seg. At man føler tørst betyr at kroppen har mistet 1% av sin kroppsvæske og at den på den måten er dehydrert.

5. Livsrytmen!
Det er ikke bare ved fysisk aktivitet kroppen forbruker ekstra mye vann, men også ved psykisk stress. Nerver ved for eksempel eksamen øker den normale funksjonen i organismen, og vi begynner å svette. Det samme skjer dersom man oppholder seg mye i rom med airconditioning eller varmeapparat som tørker ut luften. Selv om vanntapet er minimalt og man ikke merker det, bør man kompensere tapet med å drikke nok vann.

6. Når og hvordan!
Det er viktig å drikke en til en og en halv liter vann per dag, og måten det gjøres på er viktig. Det holder ikke å drikke alt på en gang for at det skal vare resten av dagen. Da er det sunnere å fordele det på et glass hver halve time. Det er tider på døgnet da det er spesielt viktig å drikke vann som for eksempel om morgenen. Under middagen er det ikke så viktig å drikke mye da dette kan forstyrre fordøyelsen. Det er viktigere å drikke etter at fordøyelsen har skjedd, etter ca. to timer.

7. Vann og trening!
Under fysisk trening er det viktig å drikke vann. Når vi trener øker kroppstemperaturen og vi begynner å svette. Dette vanntapet må dekkes. Sørg for å opprettholde vannbalansen i kroppen ved å drikke både under og etter trening.

8. Unngå alkohol!
Når man drikker alkohol øker kroppstemperaturen, og risikoen for dehydrering øker. Mennesker som har drukket mye alkohol våkner gjerne opp med en enorm tørste neste morgen. Kroppen opplever da en dehydrering.

9. Variasjon!
En voksen person bør drikke 1 ½ til 2 liter vann daglig. Det finnes mange måter å få i seg vann på enn å drikke bare vann. En halv liter vann bør være fra frisk frukt, grønnsaker og supper (eksempel gazpacho eller smoothies), mens den resterende liter/halvannen kan fordeles på 6-8 glass vann, juice eller infusjoner.

10. Hete!
Hete gjør at vi svetter mer og på den måten mister mer kroppsvæske (vann). Er luften i tillegg tørr kan dette gå utover mekanismen som regulerer kroppstemperaturen. Da kan man få alvorlige problemer som følge av deghydrering.
Leave a Reply

Your email address will not be published.