Little Norway

Man kan virkelig si at motsetninger møtes, hun (Ann Kristin) er fra svarteste Bjørkelangen, han (Axel) er fra St. Hanshaugen, mer Oslo kan det nesten ikke bli. Vi snakker om eierne av Little Norway i Albir.

Tekst Jørgen Juel-Larsen, Foto: Anne-Elisabeth Nesset

Axel er en urolig sjel. Etter ferdig utdannelse som kokk, jobbet han i restaurantene til Olav Thon. Så ble det italiensk cruiseskip som servitør i to år, men han ville ha striper og det fikk han ikke, så da bar det videre til Oslo igjen. Her kjøpte han seg inn i Røde Mølle Pizza i Brugata, og i løpet av få år var han deleier i 5 restauranter, deriblant Statholdergaarden i Rådhusgaten. Totalt hadde selskapet plass til 1000 gjester. Det koster å være kar, Axel møtte seg selv i døren, han solgte alt han hadde og neste stoppested ble Sierra Leone, et av verdens fattigste land. Her bedrev han sin egen u-hjelp, bidro til å bygge skole og til å hjelpe mennesker i nød. Da pengene tok slutt ble det cruisebåt igjen, og ikke hva som helst denne gang, Cunard line, kun det beste var godt nok. Her ble han restaurantsjef og fikk dermed endelig sin uniform med striper.

Neste stoppested ble England, og i 2002 ble han restaurantsjef på fasjonable Pink Beach Hotell på Bermuda. Her ble han i 5 år. Ny retur til Oslo hvor han jobbet hos Smør Pettersen delikatesse i Bogstadveien. Axel traff sin Ann Kristin på Lillestrøm i 2006, og siden har de vært sammen bortimot 24 timer i døgnet. Vi kan virkelig si at Axel har hatt et rikt, men omflakkende liv, men han har også måtte tatt noen vanskelige valg som har hatt stor betydning på hans utvikling og i hans liv. Ann Kristin Holtet har utdannelse innen helsesektoren, og er som tidligere nevnt fra Bjørkelangen, ikke akkurat verdens navle, her tilbrakte hun de første 40 år av sitt liv. Det lengste utenlandsopphold var en Harrytur til i naboen i øst. Ann Kristin er mor til to barn, en gutt på 27 år og en datter på 22 år som har fortalt sin mor at hun skal bli mormor i juli.

Leiebil Spania – Garantert billigst
Hotell Spania – Søk etter hotell i Spania
Bolig Spania – Søk etter bolig i Spania

Axel har også to barn, en datter på 18 år og en sønn på 10 år. Axel har av en eller annen uforståelig grunn hatt drømmen om å bosette sig i Torrevieja. For 4 år siden spurte han Ann Kristin om hun kunne tenke seg å bli med til Spania, og det var ikke nei i hennes munn. Etter 5 uker i saltbyen hadde de fått nok, dét var ikke stedet. Etter et kort opphold i Oslo fikk de i januar 2010 jobb i Albir.

Etter hvert fikk Axel lyst til å være kokk igjen, og ved siden av jobb bistod han på kjøkkenet på La Belle Italiano, der de etter hvert kjøpte seg inn med 50%. 19. september 2010 ble stedet omdøpt til Little Norway. Det var 200 gjester på åpningsfesten, hvor det ble servert kanapé og cava. Som de fleste som bor i området vet, gikk det ikke lang tid før samarbeidet knirket. Som de fredelige mennesker Ann Kristin og Axel er fant de ut at livet er for kort til å slåss.

På sine turer rundt i Albir hadde de sett et tomt lokale, som bare var stedet! Det var stor uteplass i tillegg til en flott restaurant. Etter en del utfordringer fikk de endelig en avtale med eier. En ny restaurant så dagens lys under navnet: Axel Mat og Vinhus, som etter kort tid ble til Little Norway. 19 sept. 2011, altså ett år etter første åpningsfest, var det på´en igjen: ny åpningsfest, denne gang med 470 gjester til cava og kanapé. (Det ble smurt 2500 kanapéer, og det har forståelig nok ikke vært mye lyst til å lage kanapéer på Little Norway siden.)

Little Norway, som vi kjenner den, har plass til 190 gjester. Det er 8 årsverk, og to kokker i tillegg til Axel som veksler mellom kjøkken og servering, 1 i oppvask og 3 i restaurant under Ann Kristins ledelse. Det viktigste for Ann Kristin og Axel er å treffe glade smilende mennesker. De gjør det de kan for at gjestene forlater restauranten glade og lettere til sinns enn da de kom.

Jeg synes at Ann Kristin er en grepa flott utadvendt jente, fra en tilværelse i et ganske lukket samfunn, treffer hun Axel og blir med på en reise som via Oslo gikk til Spania, og reisen er ikke slutt. Nyttårs aften falt Axel på kne foran full restaurant og spurte om Ann Kristin ville gifte seg med ham. Hun sa ja, og 28 september står bryllupet, men først etter at 3 års jubileumfesten 19 september 2013 er vel overstått.


Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Que Pasa som er medlemsbladet til Den Norske Klubben på Costa Blanca.Leave a Reply

Your email address will not be published.