Little King of England – konge for en dag

Juan de Lepe var en kortvokst sjømann fra den lille byen Lepe i Huelva. Plutselig en dag ble han konge av England.

Tekst: Bente Puig

Juan var en meget intelligent liten mann som ikke var redd for å gjøre seg bemerket i velstående kretser, både nasjonalt og internasjonalt. Han fikk innpass både her og der, og selveste Kongen av England King Henry VII var nysgjerrig på denne lille spanjolen han hadde hørt rykter om.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Juan ble en riktig kjendis, enda det på 1500 tallet var dårlig med internasjonal presse. Ryktene gikk på folkemunne, og kongen inviterte den lille spanjolen på kongelig visitt. Så begeistret ble kongen for Juan at han ansatte han som sin assistent, og ble Juan ble snart kongens nærmeste fortroelige. De utviklet et nært vennskap og tilbrakte både arbeidstid og fritid sammen. Ofte kunne de spille sammen, og rett som det var sto det penger på spill. Dette kom noe overraskende på Juan, i og med at kongen var kjent som en gjerrigknark.

Juan var høflig og veloppdragen, og som seg hør og bør lot han kongen vinne gang på gang. Kongen så på seg selv som en riktig gambler med hell i spill, og satset hele sitt kongerike for én dag. Juan aksepterte veddemålet, men på visse betingelser. Dersom han vant, skulle all inntjening og ervervelser denne dagen bli til Juans odel og eie. Den lille spanjolen var en kløpper gambler, og vant selvfølgelig veddemålet. Kongen kunne ikke annet enn å gi fra seg tronen for en dag, og Juan ble offisielt kalt The Little King of England.

Da King Henry døde i 1509, reiste Juan tilbake til sin hjemby Lepe med alle sine kongelige ervervelser før eventuell ny konge ville rynke på brynene. Juan levde godt resten av sitt liv, og like før han døde donerte han sin riksom til det lokale fransiskanerklosteret Nuestra Señora de la Bella, men på én betingelse; å bli begravet ved klosteret med en gravsten der det skulle stå: “Juan de Lepes gravkammer, født i arbeiderklassens Lepe, venn av Englands Kong Henry VII, som en dag under et veddemål med hans majestet vant veddemålet om den engelske trone for en dag med eierett til alle ervervelser og rikdommer ervervet denne ene dagen”.
Leave a Reply

Your email address will not be published.