Legenden Benny Borg

Dizzie Tunes, Elvis og Johnny Cash: hele Skandinavias befolkning over 30 år gir den røde tråden et ansikt, en stemme og et forførende smil. Multitalentet, artisten og den jordnære legenden er selvfølgelig selveste Benny Borg.

Tekst: Bente Puig

Benny Borg er for nordmenn ensbetydende med showbiz med stor «S». Vi har fulgt med fra tidlig Dizzie Tunes til Vreeswijk, Elvis og Johnny Cash. Vi har sett han som programleder på tv, og føler en tilknytning til svensken som gjorde “norrman” av seg for førti år siden. Porteføljen teller flere tusen opptredener, over tre tusen Elvis-imitasjoner og over 90 tolkninger av countrylegenden Johnny Cash. Benny Borg kjørte Cash-turneen i Norge i hele fjor, og har nå lagt Spania for sine føtter med opptredener fra Solkysten til Costa Blancakysten. Under turneen hyrer han bosted hos et vennepar i Teulada, nord for Altea. Det er her vi møter han til «middags-intervju» på utekjøkkenet, blant vinranker og oliventrær i «öpna landskap nära havet». Han kikker opp fra sin tablet, og det rolige blikket bedøver alle oppbyggede prestasjonsnerver hos undertegnede.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

– Nei, det blir nok ikke noe intervju i dag, sier Benny Borg, og det blir tre sekunders stillhet før han bedårer med sitt kjente smil. Vi er på samme breddegrad hva humor angår, isen er brutt og samtalen er i gang. Det er en jordnær artist vi møter, akkurat slik vi kjenner han fra tv-skjermen.

– Jeg er en veldig privat person. Jeg er av den typen som ikke helt fanger opp at jeg blir flørtet med. Det tok lang tid før jeg for eksempel laget meg en Facebookprofil. På den halvannen måned jeg har hatt profilen har jeg fått mye positive tilbakemeldinger, og det er jo veldig hyggelig, da, sier Benny Borg som på den måten møter sitt publikum på en annen måte.
– Jeg var på La Manga i går og spilte. Når jeg kikket på Facebook i dag, så hadde det ramlet inn hyggelige meldinger fra fornøyde publikummere.

Det er ti år siden Benny Borg startet med sine biografiske forestillinger. Det hele startet med Cornelis Vreeswijk, hans liv og musikk. Det ble en suksessforestilling som gikk i hele tre år. Repertoaret til Benny Borg er stort, fra visesang til rock´n roll. Alle har vi et minne om den rockende Elvis-imitatoren med hvit dress, oppbrettet krage og brylkremsveis.

– En venn av meg sa til meg: «jeg vet hva ditt neste prosjekt skal være», «da vet du mer enn meg», svarte jeg. Han sa: «du skal sitte på en krakk med gitar og fortelle historien om Elvis». Jeg luftet ideen for kona, som synes den var god. Ideen ble modnet og jeg fikk lyst til å gjøre det. Jeg gjorde research på Elvis i to år. Dersom du er ærlig mot deg selv og trofast mot ditt eget hjerte, går det bra. Skal du tekkes hele tiden blir det ikke helhjertet, og da går det ikke. Det er feilen mange artister gjør. Jeg gjør det jeg har lyst til.

Nå er det altså Johnny Cash som står for tur. I Norge har tolkningen av countrylegenden hatt stor suksess med over 90 forestillinger på ett år. Herren i svart avlegger Spania besøk helt fra Costa del Sol til Costa Blanca, en miniturné som kanskje blir siste biografiske forestilling fra Benny Borg. På spørsmål om neste figur som skal tolkes, er ikke artisten selv så sikker på at det blir noen neste.– Jeg vet ikke om det blir noen neste. Jeg har tre ganger satt meg ned for å studere Evert Taube, men når jeg kommer halvveis så stopper det opp. Jeg liker nemlig musikken hans, men ikke han som person, og da føler jeg ikke for å tolke han, sier Benny Borg som har lagt prosjektet på hyllen.

Vi spiser middag i det fri, og det er en lett stemning over bordet med spøk, moro og anekdoter fra en lang artistkarriere. Mens han forteller, gir han en liten smaksprøve på morgendagens forestilling i Alfaz del pi. Hans mørke røst runger, runde «r»´er og Cash tekster med ekte amerikansk sleng bringer oss tilbake til countrylegendens tid. Selv om likheten er slående, er Benny Borg veldig bestemt på at forestillingen ikke skal være en imitasjon, men en tolkning av Johhny Cashs musikk og liv.

– Når man setter seg inn i en persons liv, må det gjøres mye research. Jeg har lest utallige bøker om Johnny Cash, både gode og dårlige. Har studert hver enkelt strofe, finpusset hver detalj til fingerspissene og hørt på musikken om og om igjen. Når du skal tolke en personlighet som Johnny Cash, må du vite alt om denne personen, sier Benny Borg og legger til: – når man setter opp en forestilling, så vet man aldri på forhånd hvordan det vil gå selv om man har mye erfaring. Det er som Wenche Foss sa: «du har ikke figuren inne før du har gjort den tredve ganger». Det er veldig sant, for underveis kan det komme improviserte replikker, eller spontane bemerkninger fra publikum som bakes inn i forestillingen, sier Benny Borg og minnes da han og Øyvind Blunck sto på scenen sammen, med rollefigurene Fritjof og Elvis. Benny Borg er en fantastisk imitator, og gjør en «Blunck» på rappen med samme toneleie og aksent når han forteller om dengang.

– Fritjof kommer inn på scootern sin. Så kommer Elvis ut, hvorpå Fritjof helt spontant sier: «å, jeg trodde det var Benny Borg, og så var det bare Elvis», og folk gapskrattet. Jeg sa til Øyvind at; dette må vi bake inn i forestillingen, så dette ble en fast replikk i hvert nummer.

Benny Borg bruker oppholdet i Spania til å slappe av mellom opptredene, og ser ikke helt bort fra at Spania kan bli hans periodiske oppholdssted.

– Det er klart at jeg kunne like gjerne sittet her og skrevet Johnny Cash som å sitte hjemme. Jeg tenkte en stund på å kjøpe noe i Frankrike, men etter at barna flyttet til Marbella så har jeg fått et godt forhold til Spania. Men å se på spansk tv er sjanseløst for meg. Jeg så min favorittserie «Two and a half men» her om dagen. Det blir veldig apart å se Charlie Sheen på spansk med dårlig leppesynk, sier Benny Borg og penser tilbake på det å komme bort litt innimellom: – Jeg pleier å reise opp på hytta på fjellet for å komme bort litt. Da setter jeg meg i bilen, tar ikke med tannbørste engang, for der har jeg alt. Nå er jeg 65 år, og når folk spør meg hva jeg skal gjøre når jeg blir pensjonist, så sier jeg at det blir ingen stor forskjell. Jeg har vært pensjonist i 40 år. Arbeidet har gått i rykk og napp. Jeg kan arbeide intenst en periode for så å ha en stille periode.

Benny Borg setter utestereoen på fullt, og høytalerne sprer Vreeswijks lyriske toner av vår alles «öppna landskap». Sangen kunne ikke passet bedre til omstendighetene, der vi titter utover landskapet som munner ut i havgapet. Hovedpersonen selv synger av full hals. Det måtte en Cornelis til for å vekke inspirasjonen i Benny Borg, som rekker etter gitaren, river av noen låter fra showet og avslutter med visesang. Vakker gitar, dyp røst og solnedgang som bakgrunnskulisse blir en minneverdig seanse i «öppet spanskt landskap…..nära havet………..».

Leave a Reply

Your email address will not be published.