Lavkarbo – meld deg på kurset på Akinon Center

Lavkarbodietter raser over kontinentet som aldri før. Fra South Beach til Atkins, variantene er mange, men felles for de alle er mindre karbohydrater og mere fett. Ved Akinon Resort Center i La Nucía holdes kurs og foredrag om kosthold og trening med karbohydrater i fokus.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Fett forbrenner fett, men kun dersom man styrer unna karbohydratene. Dette er selve grunntanken i en såkalt lavkarbo- diett, og med ordet diett menes egentlig en varig omstilling av matvanene. En kortvarig diett gir kortvarige resultater. Derfor er det viktig å tenke lenger og gjøre en varig endring av kostholdet.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Det finnes mange dietter som kan kategoriseres som lavkarbo. Lavkarbo blir nærmest som et samlebegrep på disse diettene, og karbohydratinntaket varierer typisk fra 0 gram til 150 gram om dagen, avhengig av hvilken diett man velger. Vi kan ta for oss to varianter med vidt forskjellige karbohydratmengder i dietten.

Fedon Lindbergs diett er først og fremst et kosthold med fokus på blodsukkeret. Derfor skal man med denne dietten kutte ut poteter, ris og pasta, velge grovere type brød og øke inntaket av frukt og grønt, samt innta en proteinkilde til hvert måltid. Denne dietten inneholder rundt 120 gram karbohydrater om dagen, og er derfor en liberal lavkarbodiett med lavere fettinntak enn de andre diettene.

Atkins diett er den minst liberale formen for lavkarbodiett. Her er kun tillatt 15-20 gram karbohydrater om dagen. Med denne dietten blir kroppen ført inn i en kostindusert ketosetilstand, der kroppen bruker ketonlegemer som primaer energikilde. Ketonlegemer er et nedbrytningsprodukt av fettsyrer som dannes i leveren og fraktes med blodet til målcellen der den forbrennes og gir energi. Når kroppen ikke får påfyll av karbohydrater, økes produksjonen av ketonlegemer. Det vil med andre ord si; fett forbrenner fett, dersom man styrer unna karbohydratene.

Blander man karbohydrater og fett, vil sistnevnte lagres i kroppen som det det er; fett. Mange folkeslag i verden fører en diett som er lav på karbohydrater og høy på proteiner, animalsk fett og plantefett. Den vestlige verden har fjernet seg mer og mer fra urmennesket og naturen, og tyr til bearbeidede matvarer fulle av karbohydrater. Gammel lære sier at kroppen trenger karbohydrater ved hard trening. Dette er ikke nødvendigvis riktig, mange eksperter mener nemlig det motsatte. Flere toppidrettsutøvere og fotballag har lagt om til lavkarbodiett med gode resultater.

Ved Akinon Resort Center i La Nucía holdes kurs og foredrag om lavkarbodietter, livsstil og trening. Å legge om til et lavkarbo kosthold er ikke så vanskelig. Mens du med andre dietter sulter og deretter sprekker, kan du med lavkarbo spise deg god og mett, og det uten å fyse på noe godt. Det har seg nemlig slik at karbohydrater trenger mer karbohydrater, og da med sultfølelse og søthunger som følge.

Kutter man ut karbohydratene og spiser mer fett blir man mett lenger og søthunger forsvinner. Med andre dietter blir man veldig fokusert på mat og restriksjoner. Dette slipper man med lavkarbodiett, og dermed blir den heller ikke så vanskeligå følge i det lange løp.

Bli med på kurs ved Akinon Resort Center og få bedre kunnskap til et godt kosthold med mindre karbohydrater kombinert med helsemessig trening. Kurset holdes i perioden 7. – 12. juni. For mer informasjon ring 965994888
Leave a Reply

Your email address will not be published.