Lavkarbo – Hva skal du ha i matskapet

Lavkarbobølgen vokser stadig, og denne måten å spise på blir nok værende en stund. Når mange nok kjenner merkbare endringer i kropp og sinn, så vil en til slutt nå en kritisk masse som fører til en permanent omveltning.

TEKST: MELISSA THELWALL

Mange kommer innom meg i Helsekosten og spør om jeg har både det ene og det andre. Og hva de forskjellige ingrediensene er i en ny lavkarbooppskrift de har kommet over. På de neste sidene har jeg satt sammen en informativ liste over favorittingrediensene mine.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

MEL
– Mandelmel – malte mandler, glutenfritt og med lav GI (glykemisk indeks).
– Fiberhusk – glutenfri fi berblanding. Gjør deigen fyldigere, mer fiberrikt og holdbart.
– Havrekli – er det ytterste laget på havrekorn, mindre GI enn havregryn.
– Fiberfin – glutenfritt og kan brukes til baking. Du føler deg fortere mett, og det stabiliserer blodsukkeret. I tillegg får man en økt fettforbrenning gjennom hele dagen.
– Kokosmel – glutenfritt og fi berrikt. Fungerer på samme måte som fiberfin, men gir en deilig kokossmak.
– Kruskakli – en utmerket kilde til kostfi ber, proteiner, vita miner og mineraler.

ANNET GODT
– Råkakao (enten nibs el pulver) – rik på antioksidanter og øker antall lykkehormoner i kroppen!
– Kokosolje/fett – setter i gang fettforbrenningen, virker helende på tarmen og har antibakterielle egenskaper. En fantastisk matvare! Et ”må-ha” i alle kjøkken!
– Quinoa – et godt alternativ til ris. En utmerket kilde til magnesium, jern, kalium, og protein.
– Sukrin – naturlig søtningsmiddel som ligner på sukker, men har null kalorier og lav GI.
– Chia – rik på antioksidanter, magnesium, protein, og en svaert god kilde til omega 3 fettsyrer. Sveller i kontakt med væske og gir langvarig metthetsfølelse.

Frø
– Solsikkekjerner – egner seg i bakverk, müsli og salater.
– Gresskarkjerner – rik på omega 3, og egner seg i bakverk, müsli og salater
– Linfrø – rik på omega 3, fi berrikt, godt for fordøyelsen, kan brukes i stedet for egg. Egner seg på det meste av mat!
– Sesamfrø – har mye naering, og brukes i baking, søtsaker, tahini.
– Hampfrø – meget rikt på omega 3 og protein.

Det letteste når manlegger om kosten er å begynne med å bytte ut litt og litt av varene. Begynn med for eksempel en vaffel- eller brødoppskrift og erstatt hvetemel med andre typer ”mel”. Etter hvert er det lurt å investere i flere gode produkter slik at det gjør det enklere å lage forskjellige retter.

I kjøleskapet:
– Økologiske egg
– Ekte smør ( i motsetning til plantemargarin)
– Creme fraiche / fløte (mandelfløte for de med melkeallergi)
– Kokosmelk
– Grønnsaker av alle slag
– Kjøtt, fugl, fisk og skalldyr
– Ost
– Skinke
– Bacon

I tørrskapet:
– Usaltede, økologiske nøtter
– Frø
– Ris- / maispasta
– Quinoa

Melder søtsuget seg, kan det hende at man har spist for lite fett (tro det eller ei). Da kan man for eksempel ty til litt hjemmelaget sjokolade, “fet” frukt som avocado eller usaltede nøtter. Sunt og godt!

Jeg er å finne på Facebook om noen har spørsmål om produkter!
Facebook: Helsekosten – Albir – Costa Blanca




Leave a Reply

Your email address will not be published.