Lavendel

Plant lavendel rundt uteplassen i hagen og du holder insekter og mygg unna. Lavendelen har vært brukt i århundreder av romere, grekere og persere. Lavendel lukter meget godt, smaker godt og egner seg også som en prydplante. Lavendel er i det hele tatt beroligende for sjel og sinn.

Tekst og foto: Tine Merete Sandboe

Du kan kjøpe lavendel som busk og i Middelhavslandene vokser den også vilt. Vi forbinder ofte lavendel med baderom, og det med rette. Ordet lavendel kommer av det latinske «lava» som betyr å vaske. Lavendel ble tidlig brukt som røkelse for å forhindre epidemier. I badevann ble lavendel brukt for den beroligende virkningen og for den gode duften. Lavendelvann var på 1700 tallet en av de mest populære duftene. Lavendel har en egen evne til å lindre stive ledd og motvirke tretthet.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Romerne var de første som tok med seg lavendel til Storbritannia. Det har siden vært brukt mot hoste og mageproblemer. Lavendel har en god effekt mot reumatiske lidelser. Det ble tidlig kjent at lavendel har en antiseptisk virkning og lavendel ble brukt under 2.verdenskrig som nettopp et antiseptisk middel.

I Frankrike har man dyrket lavendel i store enger til parfymeindustrien. Dette pågår den dag i dag. Man laget små buketter som man siden kunne snuse inn for å avverge sott og pest. Man drysset lavendel utover gulvene for å fordriver insekter og dårlig lukt både fra husholdning og ute i gatene.

Olje fra lavendel

Oljen av lavendel brukes i dag både til innvortes og utvortes bruk. Lavendelolje brukes i terapi, og brukes fortynnet med andre oljer i aromaterapien. Den brukes i parfymer, og som tilsetningsstoff i kosmetiske og farmasøytiske produkter. Slike eteriske oljer må ikke brukes ufortynnet på huden. Et par dråper i et badekar er nok.

Lavendel i kosten

Lavendel er sterk på smak og må brukes med forsiktighet. Lavendel er en del av krydderblandingen Herbes de Provence.
Friske blomster kan hakkes og brukes i kaker eller annet søtt bakverk før du steker bakverket. Du kan også blande noen få blomster med sukker og male dette til et pudder. Oppbevar dette i et glass og sukkeret har etter en ukes tid en fin og søt aroma. Ved å male dette knuses knoppene og de eteriske oljene absorberes med dette av sukkeret. Bruk dette sukkeret i bakverk og i desserter.
Friske blomster kan du ha i salater, og i bakverk før du steker det. Du kan bruke det i desserter for eksempel ved å koke det inn i melk eller fløte. Prøv lavendel i sjokolademousse eller sjokolade is, eller du kan rett og slett lage en lavendel is. Kronblader fra lavendel kan du bruke til å pynte på dessert eller kake.
Den gode søtsmaken fra lavendel passer godt også i middagsretter, i marinader eller lag din egen lavendeleddik.

TIPS:
Ha tørkede blomster i poser og knipper for å gi god lukt i skuffer og skap, og holde møll unna. Gni friske blomster på huden eller fest dem til klærne med en nål for å skremme fluer og andre insekter. Lavendelolje brukes i veterinærmedisinen for å drepe lus og andre parasitter hos dyr.

Du kan lage deg en urtete av 1-2 teskjeer lavendelblomster til en kopp vann. Den kan drikkes når som helst på dagen, men er effektiv som innsovningsmiddel hvis den drikkes rett før sengetid. Lavendelolje kan også brukes i en aromalampe.
Om du vil ta et beroligende bad kan 1-5 dråper lavendelolje tilsettes badevannet.

Kort og godt

Lavendel har en god virkning mot en rekke helseplager:
Nervøsitet, søvnløshet, stress, muskelspenninger, irritabilitet, depresjon, utmattethet, fordøyelsesplager, luft i magen, kolikk, kvalme, oppkast, smerter, hodepine, migrene, epilepsi, besvimelse, gikt, isjias, hoste, forkjølelse, influensa og astma, kviser, forbrenninger, insektstikk, hodelus, cellulitt, eksem, sår, hevelser, leddsmerter, muskelstivhet, revmatisme, tannpine og gjærsoppinfeksjoner. Ellers som munnvann ved dårlig ånde.


Denne artikkelen er tidligere publisert i Aktuelt Spania i 2012.
lavendel

. Lavendelen har vært brukt i århundreder av romere, grekere og persere. Lavendel lukter meget godt, smaker godt og egner seg også som en prydplante. Lavendel er i det hele tatt beroligende for sjel og sinn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.