Las Añadas de España

Las Añadas de España i Valencia i Spania. Enkelte ganger bare må man fortelle andre om noe, det er bare umulig å holde tett om det. I Valencia ligger det et sånt sted, en butikk for den som elsker livets eksklusive nytelser.

TEKST: KJARTAN SOLVANG-NIELSEN

Er man gourmet, så er man gourmet. Enten man har råd til å praktisere det hver dag eller må nøye seg med drømmen om det eksellente det meste av tiden, så vet man om det hvis man er gourmet. Det er som en genetisk forstyrrelse som ikke vil slippe taket, et behov som trykker en litt ned når man går i sin hverdagslige supermarked, men som til de grader løfter deg opp hvis man får noen øyeblikk i gourmet-himmelen.

Det er klart at denne artikkelen kan oppfattes som reklame, men like sikkert er det at det er min opplevelse av det spesielle som ligger til grunn for begeistringen. En regnfull vårdag stryker jeg gatelangs i storbyen på jakt etter paraplyer til en gruppe solhungrige norske turister på firmatur. Plutselig står den foran meg, gourmet-himmelen Las Añadas de Españia.

Las Añadas de España i Valencia

Hutrende åpner jeg døren, og selv om det ikke er musikk innenfor er det som om Bach og Beethoven har slått sine klinger sammen og skapt det unike i mine, bare mine ører. Butikken er som et eventyr for en som elsker Spania. Gode skinker, magiske oster og sjeldne viner gir en touch av alt det eksotiske dette landet har å by i matveien. Dessverre må jeg nøye meg med å titte, drømme og lagre de fleste av inntrykkene i denne omgang, det eksklusive koster jo. Men håpet er ikke ute av den grunn, for mellom alt det eksklusive finner jeg en rekke gode tilbud på både viner og gourmetartikler, og får muligheten til å ta et lite stykke av denne ”himmelen” med meg hjem. Her er det noe for de fleste.

Eksklusive viner

Antonio-Teruel-MartinezViner fra Pingus bodegaen i Ribera del Duero til 900€ eller Champagne fra franske Krug til 2375€ er jo litt i overkant for de fleste av oss, det samme gjelder vinen Vega-Sicilla til drøye 200€, men moro er det å se at disse vinene virkelig finnes. Dansken Peter Sisseck visste virkelig hva han gjorde når han kjøpte en jordlapp i Ribera del Duero for å lage verdens beste og mest eksklusive vin. Noen har tydeligvis råd til sånt noe.

Innerst i lokalet er det satt opp bord for prøvesmaking, og tar du venner med til Valencia kan det være vel verdt å bestille en vinsmaking i den elegante forretningen. Stil er det når direktør Antonio Teruel Martínez tar i mot gjester i etablissementet.

– Selvfølgelig kan du ta bilder, smiler den blide mannen mot meg mens han roter etter nøkler i lommene.
– Se her, sier han og holder den dyre Champagnen fra Krug, det er slike ting man behandler med respekt. Årgangen er fra 1996, det er historiens beste år for Champagne. Vi måtte jo bare ha den med selv om det ikke er spansk Cava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.