Landsby i Málaga med egen myntenhet

Den lille landsbyen Coín i Málaga på Solkysten har funnet sin egen løsningen på krisen. De har laget sin egen myntenhet kalt Coín.

Tekst: Bente Puig

Initiativtakerne, bevegelsen Coín en transición, mener de har skapt en økonomisk rikdom innad i byen som regulerer byttehandel av produkter og tjenester. Dette bidrar også til skaping av arbeid og mer jordbruk. Sekretæren i bevegelsen, Ildefonso Hernández, uttaler at de har laget en “gule sider” over alle produkter og tjenester som er tilgjengelige med myntenheten.

Tjenestene varierer fra matvarer til webdesign, malertjenester, snekker, murer og barnevakt. Bevegelsen oppfordrer også til å ta i bruk den gamle tradisjonen med byttehandel, for eksempel tomater mot agurker, språkkurs mot ridetimer etc. – Alle kan vi tilby noe, og alle er vi produsenter. Man må bare finne ut hva man skal produsere, sier sekretæren.

Foreløpig er 100 personer tilknyttet denne bevegelsen. Hver og en som er tilknyttet kan ha maksimum 200 Coíns, og kan heller ikke skylde mer enn 200 Coíns. Ett av hovedinitiativene til bevegelsen er et lokalt marked med frukt og grønnsaker for å gå tilbake til tradisjonen med byttehandel av jordbruksprodukter. Hver fredag skifter kilovis av frukt og grønnsaker eier i denne lille byen, der fler og fler nå vender tilbake til å dyrke jorden som har ligget brakk i årevis. Bevegelsen Coín en transición har også deltatt på det kommunale søndagsmarkedet med 30 boder med frukt, grønnsaker og håndverksprodukter

Leave a Reply

Your email address will not be published.