La Mola Høyden – Novelda i Vinalopódalen

På La Mola-høyden utenfor bykjernen av Novelda, midt i Vinalopó-dalen, finner vi et underlig byggverk av en kirke. Med sin jugendstil og krukkeformede fasong er den enestående av sitt slag, og har mange likhetstrekk med La Sagrada Familia i Barcelona.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

Jugensstilen, eller Art Noveau-stilen, er en stilart innen kunst og arkitektur som ble utviklet på slutten av attenhundretallet og begynnelsen av nittenhundre. Overdådig interiør preger stilen, der mennesket søker tilbake til naturen. Det fundamentale er buede, grasiøse og myke former hentet fra plantelivet og kvinneskikkelsen. Den mest kjente arkitekten innen Jugensstil er den katalanske Antoni Gaudí som tegnet La Sagrada Familia i Barcelona. Han var forbildet for José Sala Sala da han tegnet Den Hellige María Magdalena Kirke i Novelda.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

José Sala Sala er en lokal arkitekt i Novelda, som studerte kunst i Catalunya og dermed stiftet godt bekjentskap med Gaudís verker. Kirken sto ferdig for førti år siden, og tok hele tretti år å bygge. Den er konstruert av materialer som stammer fra Novelda og omegn. Keramikk, mursten, sten og fliser i alle regnbuens farger danner et detaljert mønster man sjelden finner maken til. Den symbolske konstruksjonen i krukkeform gjør tempelet til et unikt byggverk i den europeiske jugensbevegelsen. Sala Sala fikk bygget kirken til ære for María Magdalena, og er i dag et av byggverkene som representerer byen Novelda. Kirkebygget kunne ikke hatt bedre beliggenhet, 360 meter over havet med utsikt over hele Vinalopó-dalen.

På samme område ligger La Mola Festning og Santa Magdalena Nonnekloster. Festningen er et arabisk byggverk konstruert på slutten av 1100-tallet. Tidens tann preger festningen, som nå kun består av de ytre murene og et tårn. Fest-ningen utgjorde en del av en gruppe festninger som samlet hadde kontroll over dalen som forbandt innlands Spania med Middelhavet. På slutten av trettenhundre-tallet ble landet gjenvunnet av de kristne, og festningens struktur ble renovert. Blant annet ble det bygget et trekantet tårn, til dags dato det eneste av sitt slag i Spania. Tårnet er vel bevart, og man kan se at hjørner og vinkler er laget med nøyaktighet og stor faglig kunnskap. I 1931 ble festningen erklært verneverdig kulturminne av den spanske stat.Nonneklosteret som ligger på samme høyde, var bebodd for inntil ett år siden, da nonnene flyttet ut. I dag er det kun møtesalen som er åpen for publikum, der en kan få kjøpt noe å drikke og spise. I en tilhørende sal kan man beskue en modell av kirkens nye orgel som er under konstruksjon. Orgelet konstrueres av Iván Larrea og lages av lokal marmor. Når det er ferdig vil det være 11 meter høyt, 6 meter bredt og veie 40 tonn. Er man riktig heldig vil turistsjefen på området demonstrere hvordan orgelet vil fungere, med kirkemusikk fra prøveorgelets 704 velklingende piper.
One thought on “La Mola Høyden – Novelda i Vinalopódalen

  • October 12, 2011 at 2:01 am
    Permalink

    Fin informasjon, men hvor er dette? Finnes det ei adresse eller GPS kordinasjoner. Bare noe som gjør det litt lettere for oss turister å finne fram til denne plassen og mange andre plasser som blir publisert på denne siden.
    Selv syns jeg Google map gjør jobben. En liten link hadde ikke skadet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.