La Dama solgt for 30€

Elches stolthet, La Dama, har en verdi ingen kan sette sifre på. Men det har ikke alltid vært slik. For 115 år siden ble La Dama oppbevart på et grønnsaksjorde, og eieren, Manuel Campello Antón, kvittet seg med den gamle statuen for 30€.

Tekst: Bente Puig

Dette motstrider dermed historien om at den unge Manuel Campello Esclapez oppdaget bysten og informerte myndighetene, som igjen fraktet bysten til et sikkert sted. Det er Kongelig Orden (Real Orden) som avslører den nye informasjonen som strider mot Damens tidligere historie.

Den unge gutten på 14 år jobbet som hjelpemann på åkerene i Alcudia (Elche), og sørget for vann til arbeiderne, da han med spett og hakke kom over noe som så ut som en stor stein. Han oppdaget at det var en byste, men lot ikke til å bry seg særlig om den og satte den tilside ute i åkeren. 4. august 1897, for 115 år siden, ble Damen hentet fra åkeren og fraktet hjem til bonden og eieren av åkrene Manuel Campello Antón. Bonden så ikke verdien i bysten, og etter 26 dager solgte han bysten for datidens 400 Franc, tilsvarende 30€ i dag.

Kjøperen var en franskmann ved navn Pierre Paris. Han var involvert i arkeologiske utgravninger i områdene Orihuela og Rojales, med formål om å bringe arkeologiske skatter til Louvre museet i Paris. La Dama ble fraktet til Frankrike, men ikke til Louvre.

De siste tre årene før hun i 1941 ble fraktet tilbake til Spania, ble hun oppbevart i slottet Montauban i Syd-Frankrike. Spania forlangte Damen tilbake fra franskmenene, og byttet henne og andre spanske skatter mot et verk av El Greco, Velázquez, Goya og noen franske tegninger. Den 56 cm store bysten er i dag Elches ikon. Hun er utstilt ved Museo Arqueológico Nacional i Madrid, men Elches innbyggere kjemper for å få Damen tilbake til sine opprinnelige trakter.

La Dama de Elche er en byste fra iberisk tid, 4. og 5. århundre før Kristus. Den er 56 cm høy, og har en 16 cm dyp uthulning i ryggen, som eksperter mener kan ha blitt brukt til å legge inn hellige relikvier og offergaver til Gudene. Mange andre religiøse ibererskulpturer som er funnet på forskjellige steder i Spania har tilsvarende hulrom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.