La Cabalgata de Reyes Magos i Alcoy

Kvelden 5. januar brakte det løs for 127. gang i Alcoy. Byen var pyntet til fest og klar for å ta imot Los Reyes Magos eller de hellige tre konger, som vi nordboere kaller dem. I gatene myldret det av små og store festpyntede mennesker, som lette etter de beste plassene langs ruten for å se denne spesielle prosesjonen best mulig.

AV: Åse Henriksen

Alcoy regnes som det første stedet i Spania hvor det ble arrangert La Cabalgata de los Reyes Magos. Selv om dette i dag foregår over hele Spania, kan ingen måle seg med Alcoy. Byen skal ha Spanias fineste prosesjonen og det hele blir hvert år direkte sendt på TV.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Etter en del venting kunne endelig de første blåserne høres. Et tegn på at det hele var i gang. Prosesjonen gikk gjennom byen hvor tilskuere stod tett i tett på begge sider av veien og det hele endte opp på Plaza España. Der ventet
julekrybben med levende aktører. Prosesjonen ble ledsaget av tre lokale orkestre som spilte musikk, spesielt skrevet for denne anledningen. Lokale dansere deltok og de danset seg gjennom gatene iført tradisjonelle folkedansklær. Så kom Melchor, den første kongen, ridende i sakte fart på sin kamel. Med jevne mellomrom stoppet han opp og da nærmest eksploderte stemningen med klapping, roping og foreldre som løp ut i gaten med sine barn i armene.

Barna løftet de opp mot Melchor, for at han kunne gi dem et kyss, før han igjen vajet majestetisk videre. Stemningen roet seg litt mens prosesjonen fortsatte. Da den andre kongen, Baltasar, nærmet seg, steg igjen stemningen. Nok en gang var det fullt virvar i gatene. Det samme gjentok seg da Gaspar, den tredje kongen, ankom et stykke bak i prosesjonen. Med han begynte hjelperen, los pajos negros, også å synes. Deres oppgave var å klatre opp på balkongene langs ruten med små og store pakker. Hjelperen var farget sorte fra topp til tå og hadde store røde lepper, rød hatt og belte. Stigene de bar med seg var lange og røde. Støynivået steg igjen til nye høyder da alle ropte fra sin balkong for å få hjelpernes oppmerksomhet. Stiger ble satt opp i en fei og de sorte hjelperne klatret opp med pakker til stor glede for de som stod på balkongene og ventet.

Store varebiler fylt med gaver dannet slutten av prosesjonen. Mens dette virvar av hjelpere, røde stiger og pakker overtok i gatene, ankom de tre hellige konger, en etter en, Placa España. Der ble de møtt med stor jubel fra folkemengden som ventet spent på det som nå skulle skje.

En liten stund etter den siste kongens ankomst, startet kirkeklokkene å kime. Halleluja av Händel runget utover plassen, mens fyrverkeriet eksploderte i et lyseventyr. Samtidig gikk Melchor, Baltasar og Gaspar frem til Jesusbarnet og jomfruen for å overrekke gull, myrra og røkelse. Gavene de hadde båret med seg. En fantastisk avslutning på en kveld fylt av forventninger og glede.

Så var nok en Cabalgata de los Reyes Magos i Alcoy over. Kongene satte seg igjen på sine kameler og avsluttet det hele med å forsette å ta i mot de barna som ennå ikke hadde fått et kyss fra en eller flere av de hellige tre konger.
Alcoy ligger vakkert til, 54 km inn i landet fra Alicante, og har i overkant av 61.000 innbyggere. I tillegg til fantastiske fiestaer, er de kjent for sine flotte bruer. Byen ligger blant høye fjell og flere elver renner gjennom den.

Det sies at innbyggernes utnyttelse av elvens vannkraft, gav dem inspirasjon til å videreutvikle seg. Resultatet er blitt den industrien som byen i dag er kjent for. En industri bestående av papir, tekstiler, mat og metall. Byen regnes for å være et øko¬nomisk, kommersielt og kulturelt senter i sitt område. Som så mange andre byer i Spania har Alcoy en interessant historie som strekker seg langt tilbake i tid. Her finnes mange vakre bygninger og naturområdene rundt byen kan by på mange fine opplevelser. En by det er vel verdt å besøke.

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.


Leave a Reply

Your email address will not be published.