La Bastida de les Alcusses – Moixent i Valencia

For åtti år siden ble en av Spanias viktigste iberiske bosetninger avslørt. Bosetningen befinner seg i Moixent i Valencia-regionen, og kan dateres tilbake til 400 år før Kristus.

TEKST OG FOTO: BENTE PUIG

La Bastida de les Alcusses var en av de viktigste iberiske bosetningene i den nordlige delen av Contestania regionen. Den var bebodd kun i 100 år fra og med rundt den femte århundre før Kristus. Grunnen til at landsbyen ble brent ned og forlatt rundt 325 år før Kristus, er ukjent.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

De arkeologiske utgravningene startet i perioden 1928-1931. Omtrent halvparten av boligene ble avslørt. I senere tid har man med radarfly funnet hele 240 boliger, men kun 35 er foreløpig gravet ut. Boligene i La Bastida ligger på rekke og rad ved landsbyens hovedgate, og er svært så intakte med snorrette stenvegger. Det er gjort funn av godt bevarte gjenstander, som i dag er å se på Prehistorisk museum i Valencia. En stor trestige ved inngangen til landsbyen bar tydelige inskripsjoner, og flere andre gjenstander som nytteredskaper og keramikkpotter ble funnet helt intakte. Deriblant ble det funnet en liten bronsefigur av en kriger, som i dag er Moixents skytshelgen. Denne figuren ble funnet i huset til byens “vann-mann”, altså eieren av brønnen som forsynte innbyggerne med vann.

Han skal ha hatt status i byen, og den lille figuren skal ha vært en gave fra innbyggerne. Det tar 3 måneder å grave ut en bolig, men på grunn av krisen er all arkeologisk aktivitet stoppet, forteller Vicente, som er vokter på området. Han gir oss gjerne en omvisning og forteller om livet i den iberiske landsbyen slik man tror det har vært. Vicente stopper ved en rund stenplatting, som ser ut som det kan ha vært et ildsted.
– Her brant man lik, sier Vicente og peker på den runde stenplattingen.
– Men kun de voksne. Barna ble gravlagt.

Vi beveger oss videre gjennom landsbyen og kommer til “vannmannens” bolig rett ved en naturlig brønn, på fjelltoppens høyeste plan. Huset er større enn de andre, og det var her den lille krigeren i bronse ble funnet.

La Bastida ligger på 741 meters høyde i Serra Grossa fjellene, med El Pla de les Alcusses dalen i nord og La Vall de I´Alforí de Fontanars dalen i syd. Utsikten fra landsbyen er upåklagelig. Herfra kan vi se rett ned til strandområdet i Valencia i den ene retningen og Aitana-fjellene i den andre. Man tror at nettopp på grunn av plasseringen og den gode utsikten, at landsbyen ikke var særlig plaget av inntrengere, selv om akkurat dette kan ha vært årsaken til at byen ble nedbrent og forlatt.

Det finnes to store innganger til landsbyen, i hver sin kortende. Det spekuleres i om landsbyen kan ha blitt innvadert fra den ene siden, og at innbyggerne flyktet ut i andre enden. Men før de flyktet satte de fyr på alt, slik at den skulle bli ubeboelig for inntrengerne.
– Se her, sier Vicente og peker på et ildsted midt på bakken. Det er omringet av stener.
– Dette er 2500 år gammelt kull fra bosettingens tid, sier han og tar opp en neve. Det er underlig å tenke på at vi i 2011 vandrer omkring på prehistorisk grunn, og med kullet fortsatt liggende etter siste båltenning for 2500 år siden.Bosetningen befinner seg midt mellom to historiske ruter. Den ene er kjent som Via Augusta som romerne laget fra Valencias kystområde til Albacete i innlandet. Den andre går langs Vinalopó elven og fører inn til Alicante i syd. Grunnet La Bastidas sentrale plassering var det mye økonomisk aktivitet i den lille landsbyen. Funn av gammel gresk keramikk bærer preg av at det her har vært mye import og byttevarer.

En landsby som La Bastida blir ofte referert til som et “oppidum”, det latinske ordet for et befestet politisk senter. Omvisningen er over, men Vicente viser oss gjerne inn i huset som står ved inngangen til landsbyen. Dette er en av utgravningene, der de har konstruert oppå grunnmuren for å rekonstruere slik det engang har sett ut. 2500 år gamle byggeteknikker er tatt i bruk. Jordgulv, okermaling på innerveggene, murstein av leire med jord utenpå. Som et siste touch på verket er veggene gnidd inn med lime slik de gjorde på den tiden. I taket har de brukt jord og rosmarin som dekke oppå trebjelker. Det kanskje mest forunderlige er funnet av gamle trenøkler, som viser at de hadde et avansert låsesystem allerede på den tiden. Inne i huset finnes en demonstrasjon av låsen der du selv kan prøve trenøkkelen.Landsbyen er vel verdt et besøk. Både store og små vil kose seg her blant gamle ruiner, historie og vakker natur. Stedet er åpent fra tirsdag til lørdag fra kl. 10.00 til 14.00 og 16.00 til 18.00. I sommerhalvåret er åpningstidene utvidet på kvelden til 16.00 til 20.00.

Hvordan kjøre til La Bastida:
Kjør motorvei A7, ta av til Gandia og følg skilt til L´Ollería og Xativa. Kjør til du møter N-430. Ta så denne mot Albacete. Kjør gjennom Moixent og følg skilter til El Pueblo Ibero La Bastida de les Alcusses.
Leave a Reply

Your email address will not be published.