Kurbad ved Østersjøen

Hvorfor ikke prøve noe annet? Vi har i Aktuelt Spania fått noen veldig positive tilbakemeldinger fra Østersjøkysten når det gjelder kuropphold og rimelige sommerhotell med et behagelig prisnivå i forhold til både Skandinavia og Tyskland. Disse tipsene vil vi gjerne dele med leserne våre:

Tekst: K.J Hermanrud
Foto: Karin Eickel-Hermanrud

Østersjøkysten er Polens riviera. Her ligger det flere etablerte badebyer med kurbad for medisinske opphold. Klimaet her er meget varmt for breddegraden og de har lite regn for det faller ofte lenger vest.
Området har skiftet eiere flere ganger gjennom historien, men nå tilhører det et stabilt EU land og har vært polsk i snart 70 år. Før het det Pommern og den gangen var det tysk.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Østersjøen har lange hvite sandstrender med de typiske strandhyttene i friske farger. Klimaet er temperert helt opp til oktober og de har mindre regn her enn lenger vest, slik som i nabolandene Danmark og Tyskland. Fint å bade, muligheter for å seile, muligheter for kortere cruise-turer ut på Østersjøen. Og muligheter til å spasére lange turer langs endeløse strender.

Prisnivået er meget behagelig i forhold til det vi er vant til. De fleste snakker engelsk og de eldre kan noe tysk: Før du prøver tysken din skal du spørre om de snakker engelsk. Ta med deg en norsk eller engelsk – polsk lommeparlør. Den er god å ha. Polsk er mildest talt anderledes enn norsk.

Polen har tradisjonelt hatt nær kontakt med Frankrike. Kontakten går helt tilbake til Napoleonstida og er med på å prege menneskene. Selv om de er slavere, har de ikke det tunge, melankolske lynnet som du finner i Russland. De er lettere og meget kultiverte, særlig i storbyene. Maten og kvinnenes klær er også, i byene, fransk inspirert.
Østersjøen, en perle.

Her finnes flere muligheter langs denne endeløse hvite sandstranden. Nærmest Tyskland på grensen ligger den gamle pommerske byen Swinemunde. Her har de drevet kurbad og saltsjøbad i nesten 200 år. I dag heter byen Swinoujsci og er polsk. Den er det første du møter når du forlater Tyskland. Så absolutt et alternativ, men vakrere og mere ekte er det mange som finner Kolberg, – en liten havby rett på stranden under 10 mil lenger øst.

Kolobrzeg, tidligere Kolberg
Du blir glad i denne byen med den høye himmelen, havet og de lange hvite strendene. Byen ligger ved Parsetaelven rett langs stranden.vHer bor det 50.000 innbyggere så byen har, til tross for at den er en av de fineste badebyene ved Østersjøen, beholdt sin opprinnelighet og er ikke blitt en turistmaskin som for eksempel Benidorm eller Torremolinos. Den har en fin gamleby med morsomme gater å spasere i. Kultursentret ligger i rådhuset og i dette sentret er det ofte konserter, teater og kino. Her holdes også den årlige folkemusikk-festivalen Interfolk, midt i august med musikk fra India, Scotland, Tyrkiet, Serbia, Skandinavia Polen og flere andre land. I byen ligger et moderne kunstgalleri og en malerskole for ungdom og barn. Et gammelt patruljeringsskip, bygget i 1964 er blitt gjort om til museum. Ligger fast i havna i sentrum.

Kurbad med helsebringende luft
Østersjøen er særlig rik på mineraler. Disse føres til land av sjøbrisen. Jo sterkere vind og jo større bølger jo mere jod, magnesium, sjøsalt og spor-elementer blir frigjort. Denne sjøbrisen har en god virkning på folk, særlig om høsten og vinteren. På denne årstiden har vi i Norden et inneklima som ofte blir usundt med tørr luft. Mennesker med luftveis-sykdommer merker en rask bedring når de puster inn sjøluft. I denne byen finner du kurbad som spesialiserer seg på hjertesykdommer, luftveissykdommer, alergi og hudproblemer, for bare å nevne noen. Her er kurbad i alle priskategorier.

Noen kurbad i Kolobrzeg
Kurhuset Sand, 3 stjerner igger 200 m fra stranda og like i nærheten av Gamlebyen. Nyoppusset med balkong, kjøleskap og vannkoker. Svømmebasseng 7×14 m. Sauna, fitnessrum, frisør. Tilbyr hele skalaen av behandlingsmetoder. Er konsentrert på behandling av luftveissykdommer, rheumatiske og neurolgiske lidelser.

Wellnesshotellet Leda, 4 stjerner, ligger 200 m fra stranda med kort vei til sentrum. Nær amfiteatret hvor det om sommeren er mange tilstelninger. Svømmebasseng 14x 7 m. Jacuzzi, Romerbad, Sauna og wellnessbehandlinger. Hele skalaen av behandlinger pluss bad med tilsetning av f.eks. rosmarin, salvie og andre krydder. De har spesialisert seg på behandling av alergi, stoffskifte og hele wellnesspakken. Kafé terrasse, saltgrotte, frisør.

Spa Aquarius. 5 stjerner
Nytt i 2009. Ligger 280 m fra stranda og nær amfiteatret hvor det om sommeren er mange tilstelninger. Her tilbys et modene behandlingssentrum med spa-og wellness-tilbud, 2 svømmebasseng, jacuzzi, sauna, romerbad, fitnessstudio, solarium og lekerum for barn. Moderne romslige værelser med balkong og gratis Internet. Dietkost og vegetarkost kan bestilles.Likeledes værelse for behindrede.

Aquarius er spesialiserte på behandling av: Krestløpsykdommer, Luftveis-sykdommer, Fysioterapi, Hudsykdommer og Stoffskiftesykdommer. Tilbyr hele skalaen av behandlingsmetoder. De har øverst på sin homepage en flaggborg på 30 flagg hvor du kan klikke på det språket du ønsker. Vær varsom med bruken av kredittkort. Lurt å bruke et kort til billetter som ikke har et altfor stort beløp innestående.

Enjoy!

Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2011.
Leave a Reply

Your email address will not be published.