Kunst – Indianer Utstilling – Fargerike portretter av George Catlin….

Hvert eneste menneske han foreviget var i fare for utryddelse. De fargerike portrettene til George Catlin (1796-1872) er i dag den vigtigste dokumentasjonen av den indianske kulturen i Nord-Amerika.

Av: Bente Puig

Bare en flytur unna kan du oppleve de fargerike portrettene til den amerikanske kunstneren George Catlin, når National Portrait Gallery i London nå stiller ut 60 malerier, manuskripter og bøker som foreviger de utrydningstruede indianerne i USA. Utstillingen er historisk, og ikke siden 1840 har Catlins verker blitt stilt ut i så stort omfang utenfor USA. Det skjedde under en turne som Catlin selv sto for i London, Brüssel og Paris i 1840.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

George Catlin startet sin kunstnerkarriere med å lage små miniatyrmalerier. På 1830-tallet gjennomførte han fem store reiser til USAs østkyst, i områder som var lite kjente for den hvite mann. Han ble tatt godt imot av indianerne som gladelig viste han deres skikker og tradisjoner. Det var i denne perioden Catlin anla sitt indianske atelier, og laget over 600 verker med indianermotiv. Det var ikke bare det kunstneriske som opptok Catlin. Han var også en forkjemper for indianerfolket. Han følte det som et kall å formidle sine kunnskaper om indianerne til det amerikanske folket,
for han visste at indianerfolkets dager var talte.

Indianerutstillingene han holdt ved østkysten av USA ble en fiasko, og de økonomiske problemene begynte å tårne seg opp. Han ba de amerikanske myndigheter om støtte til indianergalleriet sitt. Grunnet økonomiske problemer så kunstneren ingen annen utvei enn å selge alle 607 verker til forretningsmannen Joseph Harrison i Philadelphia. Catlin angret hele livt på salget. De siste 20 årene av sitt liv brukte han på å reprodusere deler av samlingen.

Utstillingen i London omfatter verker utlånt av Smithsonian Museum i Washington, som i 1879 mottok over 500 av de originale verkene av Harrisons enke. Med arven gikk kunstnerens ønske i oppfyllelse, et ønske om å dokumentere indianerne som en viktig del av USAs kulturhistorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.