Kongen i Spania en nøkkelperson i forfall

I forbindelse med kongens 75 årsdag 5. januar har politikere, idrettsutøvere og forretningsfolk verden over sendt sine gratulasjoner, og fremhevet Don Juan Carlos som en nøkkelperson i Spanias utvikling og overgang til demokrati.

Tekts: Bente Puig

Etter svigersønnens innblanding i korrupsjonssaken Caso Noos og kongens elefantjakt i Botswana med hoftebrudd som følge, har tiltroen til kongen falt blant folket, og mange mener det er på tide å overlate tronen til Kronprins Felipe.

Kongen ga et 20 minutter langt intervju til nasjonal tv TVE for å oppklare spekulasjoner om kongens helse og mulige abdisering. – Jeg er i fin form, med energi og pågangsmot for å takle utfordringene som venter oss, uttalte kongen. – Jeg er stolt av å kunne si at jeg har oppfylt min rolle som spanjol og konge gjennom alle disse årene. Det spanske folket har støttet meg, og jeg er veldig fornøyd med å ha fått til et moderne, demokratisk og solidarisk Spania. Det er fortsatt mange ting som må gjøres, og det viktigste er likeverd og rettferdighet. Vi har mange problemer å løse nå i denne økonomiske krisen, men sammen vil vi komme ut av resesjonen. Vi må gjenoppbygge tilliten i Spania. Det er synd at unge må reise utenlands for å søke jobb. Ved utgangen av 2012 hadde 50 000 spanjoler fått arbeid i Tyskland, et land som avsluttet året med den laveste arbeidsledigheten på 20 år.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

På spørsmål om sin etterfølger, Kronprins Felipe av Borbón, svarte kongen at sønnen er godt forberedt på sin forestående rolle, men at kongen ikke på noen måte har tenkt til å tre fra som konge med det første.

Fjerner kongens navn fra gate
Alcanó, en liten landsby i Lleida, med 250 innbyggere, fjernet kongens navn fra en av byens gater 12. januar. Dette ble besluttet etter et tre år gammelt krav fra innbyggerne i kommunen om å fjerne navnet på Calle Joan Carles I til fordel for Calle les Escoles. Ord- fører Sebastiá Ricart mener dette er sammenlignbart med fjerningen av Franco-symboler fra offentligheten.


Leave a Reply

Your email address will not be published.