Kongelig oppførsel – eller ikke!
Ekteskapet er et lotteri , – noen slår en sekser mens andre ender på én. Men alle tror jo den dagen da de hører brudemarsjen at de får seks både her og der!
TEKST:K.J.HERMANRUD
I den siste tida er det blitt populært blant de kongelige å velge seg en ektefelle blant folket. Den første i moderne tid til å gjøre dette var vel kongen av England, Edward VIII som, i 1936, måtte gi fra seg tronen for å gifte seg med den amerikanske fru Wallis Simpson, to ganger skilt! Senere har toleransen økt og i Norge har både Kong Harald, Kronprins Haakon Magnus og prinsesse Martha Louise giftet seg borgerlig uten at dette skapte alt for høye bølger.
Trenger du leiebil? Garantert billigst
Vakler kongehusene?
Flere, litt gammeldagse autoriteter, har i den senere tid øvet sterk kritikk mot de europeiske kongehus. Norge, Danmark, Sverige, Holland. England og Spania har alle fått borgerlig inngifte og kritikerne mener at slike borgerlige gemaler og gemalinner ikke har den korrekte, royale bakgrunn og at de savner moral og livsstil. Prince Philip av England, kjent for å snakke rett ut, uttalte en gang til BBC: Det er ikke gjort på et blunk og bli kongelig. Det tar tid og god oppdragelse! Det var da sønnen Charles giftet seg med barnehave-lærerinnen Diana at Phillip uttalte dette. Og ikke mange år senere var dette ekteskapet som begynte med pomp og prakt blitt en tragedie.
Svindel og hukommelsestap
I disse dager har vi fått et eksempel som muligens bekrefter denne kritikken, – nemlig den spanske håndballstjernen og forretningsmannen, gift med H.K.H. prinsesse Cristina, yngstedattera til Spanias konge. Han traff henne under OL I Atlanta, USA I 1996, året før de giftet seg. Ifølge venner av henne, falt hun pladask for denne flotte sportsstjernen med slikt et vinnende vesen. Og det er så, at Inaki Urdangarin er en vinner med Olympisk b r o n s e m e d a l j e , Kongsdattera og, tror han selv, halve Kongeriket, for å sitere Asbjørnsen og Moe. På kort tid ble han Hertugen av Palma, – Deres Eksellense. Slikt er ikke alltid så bra, – du føler kanskje etterhvert at du har spesielle privilegier og kan tøye reglene.
Skurk eller uheldig!
I november ifjor ble Inaki Urdangarin anklaget for å tappe firmaet Noos Institute for penger og ta disse selv. Undersøkelser ble foretatt ved instituttet et av spansk antikorrupsjonsbyrå. Avisen El Pais o f f e n t l i g g j o r d e så et mistenkelig budsjett-dokument som viste betaling av et internasjonalt sports-stevne som ble organisert av Noos Institutt som på den tiden var bestyrt av Urdangarin. Noos hjelper folk som trenger hjelp. Trengende blir henvist til Instituttet og evaluert av et tverrfagelig team. Deretter får de hjelp og behandling, Målet til Noos er å yte direkte omsorg og støtte til befolkningen. Direkte pleie, direkte hjelp, men uten å tenke på kostnader.
Noos er m.a.o. et veldedig institutt som ikke tenker på profitt. Urdangarin overtalte forskjellige, offentlige spanske etater, som oftest delstats-regjeringer, til å slutte kontrakter med hans selskap, Noos Institutt ( et veldedig selskap) for arbeide som aldri ble utført, eller arbeide som var sterkt over-budsjettert. I desember 2011 bekreftet det spanske antikorrupsjonsbyrået at Urdangarin hadde sendt store pengesummer til Belize og UK.
Nå går det unna
Nå har det Spanske Kongehus erklært at kongens svigersønn, Hertugen av Palma, ektemannen til Kongsdattera, ikke lenger representerer kongehuset. Ei heller deltar han i noen offentlige begivenheter! Rettssaken føres nå på Mallorca. Der står Urdangarin tiltalt sammen med 14 andre bl.a. presidenten for delstaten Baleares, Jaume Matas! Har du hukommelsestap, eller vil du ikke huske, sa dommeren da Urdangarin hevdet at han ikke kunne huske om han hadde tatt ut penger gjennom Noos firmaet. Sic transit Gloria mundi.
Men som vi sa innledningsvis: Det er ikke gjort over natta å bli kongelig! La oss, for det spanske kongehusets skyld, håpe at han greier seg. Republikanerne rasler nå med sverdet og vil igjen ha forandringer.
Denne artikkelen er tidligere publisert i magasinet Aktuelt Spania i 2012.