Kolesterol

Bør vi sjekke kolesterolnivået? Høyt kolesterol? Bør vi ta medisiner eller bare endre kosthold?
Det finnes mange meninger og mange rykter. Nedenfor kan du lese fakta om kolesterol:


Tekst: Mirella Hoelstad

Nå for tiden er det blitt mer og mer vanlig å spise mindre sunn mat, trene mindre og leve et latere og mer avslappet liv generelt. Denne nye måten å leve på kan være skadelig for helsen vår, og skape problemer som for eksempel hjertesykdommer. Hjertesykdommer er en klasse sykdommer som innebærer hjertet eller blodårer, ofte i relasjon med aterosklerose, som er en tilstand hvor veggene i pulsårene blir hardere. Dette er forårsaket av oppbygning av plakk i veggene i blodårene. En av grunnene til denne oppbygningen er kolesterol.

Trenger du leiebil? Garantert billigst

Kolesterol er et veldig viktig stoff å få i seg. Selv om kroppen produserer noe selv, er det viktig å få i seg noe via maten man spiser også. Kolesterol bygger opp en del av cellemembranen, og er grunnen til at cellene våre holder formen sin, og ikke bare flyter utover! Men det som også er viktig, er å sørge for at man får i seg den riktige typen kolesterol.

Kolesterol er et stoff som ikke løser seg opp lett, og dermed løser det seg heller ikke opp i blod. Derfor er det nødvendig at andre stoffer tar opp kolesterolet, og “bærer” det med seg rundt i kroppen. Disse stoffene er hovedsakelig lipoproteiner. Det finnes to typer, den ene blir kalt “low-density lipoproteins” eller LDL, og det er denne typen som blir ansett som dårlig kolesterol. Den andre typen er “high-density lipoproteins” eller HDL, som er den typen kolesterol som er viktig for kroppen. Denne typen kolesterol kommer fra kroppsvevet og transporteres til leveren, hvor det blir brutt ned. Dette reduserer kolesterolnivået i kroppen, og dermed også sjansene for hjertesykdommer.

LDL består av kolesterol, mettet fett fra maten vi spiser, og proteiner. De sirkulerer i blodet og fester seg til reseptorer på cellemembranen, og blir etter hvert tatt opp av cellene. Hvis man får i seg for mye av LDL, vil dette føre til en overbelastning, som igjen fører til høyt kolesterolnivå. Det overflødige kolesterolet fester seg på veggene til arteriene, og dette er den største årsaken til åreforkalkning. Åreforkalkningen gjør at hulrommet i arteriene blir tynnere, og gjør at det blir vanskeligere for blod å komme gjennom. Dette kan føre til flere typer hjertesykdommer.

Det er mange måter å redusere kolesterolnivået i blodet. Den vanligste og mest effektive måten, er med en sunn diett eller kolesterolsenkende medisiner. En diett med hensikt å redusere kolesterolnåvet bør inkludere en hel rekke forskjellige ting. Den bør inneholde oppløselig fiber, som man finner i frukt, grønnsaker og bønner.

Disse bidrar til å senke kolesterolnivået. Oljete fisk bør også inkluderes, ettersom at de inneholder omega-3 som er essensielt for cellefunksjon. Dette er fisk som makrell, sardiner, ansjos, laks og ørret. Dietten bør også ha balansert energi, lite mettet fett, mer umettet fett, lite kolesterol og lite salt.

Den mest vanlige måten å behandle høyt kolesterol er med dietten nevnt ovenfor, og med kolesterolreduserende medisiner, som for eksempel statiner. Statiner er er gruppe medisiner som ofte blir brukt til å redusere kolesterolnivåer. De reduserer risikoen for hjertekrampe, hjerteinfarkt og slag. De som bruker statiner har oftest en av tilstandene under:

1. Hjerte- og karsykdommer som for eksempel aterosklerose. Statiner reduserer risikoen for at sykdommen vil bli forverret, og kan utsette utviklingen av en sykdom.
2. Diabetes eller andre sykdommer som øker sjansen for å utvikle hjertesykdommer.
3. Hjerteinfarkt i nær familie.
4. Høyt kolesterolnivå. Dette er den vanligste grunnen.

Statiner har en positiv effekt på kolesterolnivå i blodet. De minsker mengden av LDL og øker mengden av HDL. Pasienter som tar statiner har også større sjanse for å overleve selv om de tidligere har hatt høyt kolesterol.

Selv om statiner kan være en bra løsning for høyt kolesterol, er det ganske dyrt, og det er verdt å tenke på om utfallet er verdt prisen. Derfor blir statiner kun gitt til pasienter som virkelig trenger det, og som vil ha nytte av det.

En av fordelene med statiner er selvfølgelig at de reduserer den “dårlige” typen kolesterol.
Men statiner har ikke fordeler i alle situasjoner. I tillegg til en og annen bieffekt, kan kolesterolreduserende medisiner være unødvendig eller til og med farlig i noen situasjoner.
Det er ikke nok studier, og dermed ikke nok bevis til å si at statiner er bra for pasienter med lav risiko for hjertesykdommer. Så selv om en person kanskje har høyt kolesterolnivå, er det ikke sikkert legen anbefaler statiner, rett og slett fordi det ikke er bevist at det vil hjelpe.

Selv om det stort sett er svært få bieffekter, så er det noen mulige. Eksempler er hodepine, magekramper, oppblåsthet, diaré, kvalme og utslett. Det er mer alvorlige bieffekter også, og de to største er leversvikt og skade på skjelettmuskulaturen, men disse er relativt sjeldne.

Selv om det stort sett finnes løsninger på høyt kolesterolnivå, synes nå ihvertfall jeg at det absolutt beste å gjøre er å unngå det i det hele tatt! Så lenge man har et sunt liv, med en god diett, trening, null røyking og lavt alkoholinntak, bør man ikke ha noe å bekymre seg for!

Denne artikkelen har tidligere blitt publisert i Aktuelt Spania 2012
Leave a Reply

Your email address will not be published.